Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/571

Brüsszel, 2006. május 4.

Napvédő készítmények: A Bizottság javítani akar a termékek feliratozásán

Nyár, strand, napfény... Rövidesen többmillió európai indul útnak, hogy nyári szabadságát napsütötte tájakon töltse. És milliók teszik majd fel maguknak a kérdést, milyen napvédő készítményt válasszon bőre megfelelő óvása érdekében. A napvédő szerek jelenlegi feliratozása azonban nem teljesen megfelelő. Feltétlenül meg kell ugyanis különböztetni a veszélyes UV sugárzások két típusát. Az UVB sugárzás okozza a “leégést”. Az UVA sugárzás viszont a bőr korai öregedését idézi elő, megzavarhatja az immunrendszert, és nagyban hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. Az úgynevezett “napvédő faktor” azonban csak a bőr leégése (vagyis az UVB sugarak) ellen nyújt védelmet. Ezért kezdeményezi az Európai Bizottság a napvédő termékek feliratozási rendszerének javítását. A ma kezdődő nyilvános konzultáció végeztével a Bizottság ajánlást fog kibocsátani annak érdekében, hogy a gyártók már 2007-től kezdve egységes, egyszerű és könnyen érthető feliratozással lássák el a napvédő készítményeket. További részletek találhatók a következő dokumentumban: MEMO/06/185.

A Bizottság alelnöke, Günter Verheugen vállalkozás- és iparpolitikai biztos szerint “a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Az előrelépést egy olyan ajánlás jelenti, amely alapján az ágazat kötelezővé teszi a napvédő készítmények helyes feliratozását. Ezzel a fogyasztó világos és következetes tájékoztatást kaphatna anélkül, hogy az iparágat további fölösleges adminisztráció terhelné.”

Markos Kyprianou egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos kijelentette: “A fogyasztóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egyetlen napvédő készítmény sem nyújt 100 százalékos védelmet a veszélyes UV sugarak ellen. A nap sugárzása elleni elégtelen védelem azonban súlyos egészségügyi kockázatokat, többek között bőrrákot vonhat maga után. Az európai polgároknak a lehető legteljesebb tájékoztatást kell nyújtani az ilyen termékek nyújtotta védelem valódi mértékéről.” ”

A Bizottság kezdeményezése a feliratozás javítása érdekében

A jelenlegi helyzet orvoslása érdekében a Bizottság a napvédő készítmények feliratozásának javítására törekszik.

  • Ahhoz, hogy a fogyasztók a termékeket egymással össze tudják hasonlítani, az UVA elleni védelem fokát egységesen, szabványosított vizsgálati módszerek alapján kell feltüntetni.
  • A teljes védelem benyomását keltő megjelöléseknek – amelyek például arra utalnak, hogy a termék „kiszűri” a napfényt – el kell tűnniük.
  • A feliratokon világos és érthető figyelmeztetéseket és használati utasításokat kell feltüntetni, hogy a fogyasztók a terméket helyesen, rendeltetésének megfelelően használják.

Ennek érdekében kíván a Bizottság ajánlást elfogadni, amely eligazítja a gyártókat a napvédő szerek hatékonyságára és feltüntetett tulajdonságaira vonatkozóan. Ezt az útmutatót az EU piacára bocsátott minden napvédő készítményre – az importált termékekre is – alkalmazni kell majd. Így biztosítható, hogy a gyártók gyorsan – és további bürokratikus nehézségek nélkül – alkalmazzák az ajánlásokat

A napvédő készítmények jelenlegi feliratozásának hiányosságai

A közismert “napvédő faktor” elsősorban az UVB sugarakra vonatkozik (amelyek a “leégést” okozzák), de az UVA sugárzásra nem (amely pedig nagy mértékben járul hozzá a rák kockázatához és a bőr öregedéséhez is). Az UVA sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozóan egyébként még egységes vizsgálati módszerek sem léteznek. Minden gyártó a maga módján méri és tünteti fel e védelmet, például:

széles spektrumú védelem


extra széles UVA, UVB szűrőképesség


100 %-os UVA/UVB/infravörös szűrés


visszatartja a rövid hullámhosszú UVA sugárzást

30 A UVA elleni védelem


megerősített UVA elleni védelem


szűrési spektrum UVB 30/UVA 3025B 7A

“Napfényblokkolók” és “teljes védelem”? Egyik sem létezik. E megjelölések gyakori előfordulása ellenére egyetlen napvédő készítmény sem képes teljes védelmet nyújtani az UV sugárzás ellen.

A csecsemők és a kisgyermekek teljes védelme? A napvédő termékeknek nem szabad olyan – hamis – benyomást kelteniük, hogy a csecsemőket és a kisgyermekeket kellő mértékben képesek megvédeni a nap sugárzása ellen.

A termékek helyes alkalmazása pontosan olyan fontos, mint azok helyes kiválasztása. A “napvédő faktor” által jelzett védelmi szint eléréséhez például a készítményt 2 mg/cm² mennyiségben kell a bőrre felvinni. A teljes testfelület befedéséhez szükséges mennyiség olykor egy kisebb flakon harmadát is elérheti. A napvédő szer alkalmazását ráadásul gyakran meg kell ismételni.

Mit kell tudniuk a fogyasztóknak nyárra?

A napvédő készítmények használata mindenképpen alapvetően fontos. A Bizottság emellett azt ajánlja a fogyasztóknak, hogy olyan terméket válasszanak, amely egyaránt véd az UVA és az UVB sugárzás ellen.

A fogyasztóknak azt is tudniuk kell, hogy a veszélyes UV sugárzás elleni védekezésnek a napvédő szereken kívül számos egyéb eszköze is van, például:

  • el kell kerülni a tartós napozást azokban az órákban, amikor a legerősebb a napfény;
  • megfelelő védelmet nyújtó ruházatot, kalapot vagy sapkát, valamint napszemüveget kell viselni;
  • a csecsemőket és kisgyermekeket egyáltalán nem szabad közvetlen napsugárnak kitenni.

Néhány tény a napvédő készítmények ágazatáról

Az EU a napvédő termékek egyik legfontosabb – és folyamatosan növekvő – piaca. 2004-ben az Európában eladott termékek becsült kiskereskedelmi értéke (kiskereskedelmi ára) 1,3 milliárd eurót tett ki. 2005-ben a forgalom 4 százalékkal nőtt.

A napvédő termékek EU piacán az európai cégek vannak túlsúlyban: az EU tíz legfőbb szállítója között összesen három nem európai cég található, ezek piaci részesedése nagyjából 12 százalékot tesz ki.

Az ajánlástervezethez a nyilvános konzultáció keretében a következő webhelyen lehet észrevételeket fűzni:

http://ec.europa.eu/enterprise/cosmetics/sunscreens/index_en.htm.


Side Bar