Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/571

Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2006

Αντηλιακά: Η Επιτροπή προχωρεί στη βελτίωση της επισήμανσης

Καλοκαίρι, παραλία, ήλιος ... εκατομμύρια ευρωπαίοι θα κατευθυνθούν σύντομα στα ηλιόλουστα μέρη για τις ετήσιες καλοκαιρινές διακοπές τους. Εκατομμύρια πολίτες, επίσης, θα αναρωτηθούν ποιο αντηλιακό προϊόν να επιλέξουν προκειμένου να προστατευθούν επαρκώς. Υπάρχουν όμως αδυναμίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σήμερα επισημαίνονται τα αντηλιακά προϊόντα. Μια βασική πτυχή αφορά τους δύο διαφορετικούς τύπους επικίνδυνης υπεριώδους ακτινοβολίας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΒ είναι η αιτία «εγκαυμάτων από τον ήλιο». Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος «συντελεστής ηλιακής προστασίας (SPF)» προστατεύει μόνον από τα εγκαύματα από τον ήλιο (ακτινοβολία UVB). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση του συστήματος επισήμανσης. Ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση που άρχισε σήμερα, η Επιτροπή θα εκδώσει μια σύσταση η οποία θα εξασφαλίζει ότι η βιομηχανία, από το 2007, θα εφαρμόζει μια τυποποιημένη, απλή και κατανοητή επισήμανση των αντηλιακών προϊόντων. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπετε το MEMO/06/185.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Günter Verheugen, αρμόδιος για την επιχειρηματική και βιομηχανική πολιτική δήλωσε: “Η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη προόδου είναι μια σύσταση στην οποία η βιομηχανία δεσμεύεται να επισημαίνει σωστά τα αντηλιακά προϊόντα. Έτσι θα παρέχονται στους καταναλωτές σαφείς και συνεκτικές πληροφορίες χωρίς να δημιουργείται περιττός διοικητικός φόρτος εργασίας για τη βιομηχανία.”

Ο Επίτροπος κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, ανέφερε: «Οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει 100% προστασία από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, όπως ο καρκίνος του δέρματος, που συνδέονται με την ανεπαρκή προστασία από τον ήλιο. Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να ενημερωθούν πλήρως σχετικά με το τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν για αυτούς τα αντηλιακά προϊόντα.»”

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη βελτίωση της επισήμανσης

Για τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης, η Επιτροπή δραστηριοποιείται για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επισημαίνονται τα αντηλιακά προϊόντα.

  • Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών όσον αφορά τη σύγκριση των προϊόντων, η προστασία UVA πρέπει να επισημαίνεται κατά ενιαίο τρόπο βάσει τυποποιημένων μεθόδων δοκιμής.
  • Πρέπει να εξαφανιστούν οι ισχυρισμοί που δίνουν την εντύπωση ολικής προστασίας, όπως π.χ. «sunblocker».
  • Οι επισημάνσεις πρέπει να φέρουν σαφείς και κατανοητές προειδοποιήσεις και οδηγίες χρήσης για τον καταναλωτή σχετικά με τον ορθό τρόπο χρήσης ενός αντηλιακού προϊόντος.

Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, η Επιτροπή θα εκδώσει σύσταση με την οποία θα παρέχεται καθοδήγηση στη βιομηχανία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τους ισχυρισμούς των αντηλιακών προϊόντων. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα εφαρμόζονται σε όλα τα αντηλιακά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων προϊόντων, που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. Το γεγονός αυτό θα εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή από τη βιομηχανία χωρίς τη δημιουργία πρόσθετης γραφειοκρατίας.

Αδυναμίες της τρέχουσας επισήμανσης των αντηλιακών προϊόντων

Ο πολύ γνωστός «συντελεστής ηλιακής προστασίας» αντιμετωπίζει κυρίως την ακτινοβολία UVB (η οποία είναι η αιτία των «εγκαυμάτων από τον ήλιο») αλλά όχι την ακτινοβολία UVA (η οποία συμβάλλει σημαντικά στον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και στη γήρανση του δέρματος). Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμα ομοιόμορφες μέθοδοι δοκιμής για τη σύγκριση της ισχύος της προστασίας UVA. Κάθε παραγωγός έχει το δικό του τρόπο μέτρησης και επισημαίνει την προστασία αυτή ως εξής:

Ευρύ φάσμα
προστασίας

Ιδιαίτερα μεγάλο φάσμα απορρόφησης UVA, UVB


100% κατά UVA/UVB/IR


σταματά τη βραχεία ακτινοβολία UVA

δείκτης προστασίας από UVA 30A


Ενισχυμένη προστασία από UVA


Φάσμα απορρόφησης UVB 30/UVA 3025B 7A

“Sun blockers” και “ολική προστασία”; Δεν υπάρχουν. Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς όπως π.χ. «sunblocker» και «ολική προστασία», κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UV.

Ισχυρισμοί για την πλήρη προστασία μωρών και μικρών παιδιών; Τα αντηλιακά προϊόντα δεν πρέπει να δίνουν την παραπλανητική εντύπωση ότι παρέχουν επαρκή προστασία για μωρά και μικρά παιδιά.

Η ορθή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Παραδείγματος χάρη, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία που επισημαίνεται με το «συντελεστή ηλιακής προστασίας», απαιτείται ποσότητα 2mg/cm². Η ποσότητα για να καλυφθεί όλο το σώμα μπορεί να ανέρχεται στο ένα τρίτο μιας μικρότερης φιάλης αντηλιακού. Επιπλέον, η ποσότητα αυτή πρέπει να επαλείφεται εκ νέου συχνότερα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το φετινό καλοκαίρι;

Οι καταναλωτές πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούν αντηλιακά προϊόντα. Όμως η Επιτροπή συμβουλεύει να επιλέγονται αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν από την ακτινοβολία UVA και UVB.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να αποτελούν ένα μόνον από ένα σύνολο μέτρων για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, όπως π.χ.:

  • Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός·
  • Χρήση προστατευτικής ενδυμασίας, καπέλων και γυαλιών ηλίου·
  • Τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στο άμεσο ηλιακό φως.

Στοιχεία σχετικά με τη βιομηχανία αντηλιακών προϊόντων

Η ΕΕ αποτελεί μια πολύ σημαντική και συνεχώς αυξανόμενη αγορά για τη βιομηχανία αντηλιακών. Το 2004, η εκτιμώμενη λιανική αξία (τιμή πωλήσεων λιανικής) αντηλιακών προϊόντων στην Ευρώπη ανερχόταν σε 1,3 δισ. EUR περίπου. Το 2005, οι πωλήσεις στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 4%.

Στην αγορά αντηλιακών της ΕΕ κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες: μεταξύ των δέκα πρώτων προμηθευτών στην ΕΕ, υπάρχουν τρεις μόνο μη ευρωπαϊκές εταιρείες το μερίδιο της αγοράς των οποίων ανέρχεται σε περίπου 12%.

Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το σχέδιο συστάσεων διατίθεται για σχόλια στο διαδίκτυο στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/enterprise/cosmetics/sunscreens/index_en.htm.


Side Bar