Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/476

Bruselj, 7. aprila 2006

„.eu“: nova evropska internetna domena zdaj na voljo vsem

Od 11. ure danes lahko po načelu „kdor prej pride, prej melje“ vsakdo, ki ima prebivališče v Evropski uniji, zaprosi za registracijo domenskega imena pod vrhnjo domeno „.eu“. Državljanstvo države članice EU ni predpogoj. Poleg tega se danes zaključuje obdobje „sunrise“, v katerem je zahtevke za domeno „.eu“ vložilo 320 000 imetnikov blagovnih znamk, javnih organov in imetnikov drugih prednostnih pravic, kot so neregistrirane blagovne znamke, poslovni identifikatorji ali avtorske pravice. Vse Institucije EU in njihovi zaposleni bodo začeli uporabljati domensko ime „.eu“ 9. maja 2006, na dan Evrope.

„Danes se konkurenčna evropska družba znanja preko interneta predstavlja celemu svetu,“ je dejala Viviane Reding, komisarka za informacijsko družbo in medije. „Evropa in njeni državljani lahko zdaj pokažejo svojo lastno spletno identiteto, zaščiteno s predpisi EU. Pričakujem, da bo v prvih nekaj urah po tem, ko bo registracija dana na voljo javnosti, vloženih na tisoče zahtevkov, zaradi česar bo ‚.eu‘ postala pomembna domena, enakopravna domeni ‚.com‘.“

Državljani, ki želijo registrirati domensko ime „.eu“, lahko akreditiranega registratorja za domeno „.eu“ izberejo z naslednjega seznama:
http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en.
Njihovo domensko ime „.eu“ bo aktivirano v roku nekaj ur. Stroški registracije niso povsod po EU enaki in v nekaterih primerih lahko celotni znesek pristojbin (ki jih zaračunata registrator in register) znaša zgolj 12 EUR. Na trgu je na stotine konkurenčnih registratorjev, ki nudijo registracijo domenskih imen, zato imajo uporabniki možnost poiskati najboljšo ponudbo glede cene, kakovosti in storitev.

Zahtevki, vloženi v obdobju splošne registracije, bodo obravnavani po načelu „kdor prej pride, prej melje“, tj. če bosta dva vlagatelja zaprosila za isto domensko ime, bo Register „.eu“ registriral tisti zahtevek, ki je bil vložen prej. Za razliko od zahtevkov v obdobju „sunrise“, se bodo zahtevki v obdobju splošne registracije brez nadaljnjih formalnosti avtomatično registrirali v roku nekaj ur po prejetju.

Celotno spletišče institucij EU (največje evropsko enotno spletišče) in elektronski naslovi vseh zaposlenih v institucijah bodo prešli na domeno „.eu“ 9. maja 2006, na dan Evrope. Vsaj eno leto se bodo poleg novih naslovov uporabljali tudi stari, nato pa se bodo uporabljala samo imena „.eu“. Pripravo Komisije na domeno „.eu“ vodi podpredsednik Siim Kallas, ki podpira premik k „eKomisiji“.

Ozadje

Dne 7. decembra 2005 je nepridobitna organizacija EURid[1], ki jo je Evropska komisija z javnim razpisom izbrala za upravljanje registracije domenskih imen, začela sprejemati zahtevke za registracijo domenskih imen. Na začetku so lahko za registracijo domenskih imen„.eu“ zaprosili samo imetniki blagovnih znamk in javne ustanove (od 7. decembra 2005 do 7. februarja 2006). Nato je bilo to omogočeno tudi imetnikom drugih „prednostnih pravic“, kot so nazivi družb in poslovni identifikatorji (od 7. februarja 2006 do 7. aprila 2006). Od 11. ure danes pa lahko kdor koli, ki ima sedež v Evropski uniji, zaprosi za registracijo domenskega imena „.eu“.
Nadaljnje informacije o tem, kako zaprositi za domensko ime „.eu“, in druge administrativne informacije so na voljo na domači strani EURid:

http://www.eurid.eu/en.
Spletne strani Komisije:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/doteu/index_en.htm

MEMO/06/159


[1] EURid je delovni naziv za nepridobitni konzorcij treh registrov: DNS-BE (Belgija), IIT CNR (Italija) in NIC SE (Švedska).


Side Bar