Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/476

Brussel, 7 april 2006

Europa's nieuwe internetdomein .eu voor iedereen beschikbaar

Vanaf vanochtend 11.00 uur kan iedereen die in de Europese Unie woont een domeinnaam aanvragen onder het .eu-topdomein op basis van "wie het eerst komt, het eerst maalt". Een Europees paspoort is geen vereiste. Vandaag sluit ook de voorinschrijving (de "sunrise"-periode), waarin 320.000 .eu-domeinaanvragen zijn ingediend door de eigenaars van handelsmerken, overheidslichamen en houders van oudere rechten, zoals niet-geregistreerde handelsnamen, firmanamen en auteursrechten. De instellingen en ambtenaren van de EU zullen op 9 mei 2006, Europadag, massaal omschakelen op .eu-adressen.

"Vanaf vandaag is de competitieve kennismaatschappij van Europa op internet veel beter zichtbaar voor de rest van de wereld", merkte EU-commissaris Viviane Reding op. "Europa en zijn inwoners kunnen nu, onder bescherming van het EU-recht, hun eigen webidentiteit uitdragen. Ik verwacht duizenden aanvragen in de eerste paar uur na de opening van de inschrijvingstermijn voor het grote publiek. Hierdoor komt .eu als domeinnaam op gelijke hoogte met .com."

Degenen die een .eu-domeinnaam willen aanvragen kunnen terecht bij een van de erkende registratie-instanties die zijn opgenomen op de volgende lijst: http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en.
Een .eu-domeinnaam wordt binnen enkele uren geactiveerd. De registratiekosten zijn niet overal in de EU gelijk. De totale kosten (van het centrale register en de registratie-instanties) bedragen soms niet meer dan 12 euro. Er zijn honderden registratie-instanties die elkaar beconcurreren bij het registreren van domeinnamen. De klant moet daarom op zoek gaan naar de beste combinatie van prijs, kwaliteit en geboden diensten.

Aanvragen die in de inschrijvingsperiode voor het grote publiek worden ingediend worden behandeld volgens het principe "wie het eerst komt, het eerst maalt". Dat betekent dat het .eu-Register bij twee aanvragen voor dezelfde domeinnaam de eerst ontvangen aanvraag honoreert. Anders dan bij aanvragen die in de "sunrise"-periode zijn ingediend, worden de domeinnamen nu automatisch geregistreerd zonder dat in de uren na de aanvraag aanvullende formaliteiten moeten worden vervuld.

De website van de EU-instellingen (de allergrootste van Europa) en alle e-mailadressen van de Europese ambtenaren zullen op 9 mei, Europadag, overschakelen op .eu. De oude en nieuwe adressen zullen nog gedurende minstens een jaar naast elkaar blijven werken. Daarna kunnen alleen nog de .eu-adressen worden gebruikt. De voorbereidingen voor de overgang van de Commissie op het .eu-domein worden getroffen door EU-commissaris Siim Kallas, die eraan werkt om van de Commissie een echte eCommissie te maken.

Achtergrond

Op 7 december 2005 heeft EURid[1], de non-profitorganisatie die na een open aanbesteding door de Europese Commissie met de registratie van domeinnamen werd belast, haar deuren geopend voor de registratie van domeinnamen. Aanvankelijk (van 7 december 2005 tot 7 februari 2006) konden alleen de houders van handelsmerken en overheidslichamen een .eu-domein laten registreren. Deze mogelijkheid werd vervolgens uitgebreid tot andere houders van "oudere rechten", zoals firmanamen en bedrijfslogo's (van 7 februari tot 7 april 2006). En vanaf vanochtend 11.00 uur kan dan eindelijk iedereen die in de Europese Unie woont, een aanvraag voor een .eu-domeinnaam indienen.
Nadere informatie over het indienen van .eu-domeinnamen en andere administratieve gegevens zijn te vinden op de website van EURid:

http://www.eurid.eu/en
en op de .eu-webpagina's van de Commissie:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/doteu/index_en.htm

MEMO/06/159


[1] EURid is de werknaam van het non-profit consortium van 3 registratie-instanties: DNS-BE (België), IIT CNR (Italië) en NIC SE (Zweden).


Side Bar