Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/476

Brüsszel, 2006. április 07.

„.eu": mindenki előtt nyitva Európa új tartományneve

Ma 11 órától minden, az Európai Unióban lakóhellyel rendelkező személy bejegyzési kérelmet nyújthat be a „.eu” legmagasabb szintű tartománynévre. Az elbírálás jelentkezési sorrendben történik. A tagállami állampolgárság nem jelent előfeltételt. A mai nap egyben az ún. „napfelkelte-időszak” vége is, amelynek során 320 000 .eu tartománynévre való jelentkezést vettek nyilvántartásba a védjegybirtokosok, az államháztartási szervek és az egyéb elsőbbségi jogok – így a márkajelzések, az üzleti életben közismert elnevezések vagy a szerzői jogok – birtokosai részéről. A május 9-i Európa-napon az EU-intézmények és az uniós tisztviselők honlapnevei és e-mail címei ".eu"-ra változnak.

„A mai nappal Európa versenyképes, tudásalapú társadalma rendkívül láthatóvá válik a világ számára az interneten keresztül – nyilatkozott Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős biztos. – Európa és polgárai megtervezhetik saját internetes, EU-szabályokkal védett arculatukat. Várakozásaim szerint a nyilvánosság számára megnyíló bejegyeztetési lehetőség első pár órájában jelentkezések ezrei érkeznek majd, ezzel elősegítve, hogy a .eu a .com-mal egyenrangú, meghatározó tartománynévvé váljon.”

Ha valaki .eu tartománynevet szeretne bejegyeztetni, a következő listán található akkreditált regisztrátorokhoz fordulhat: http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en
A .eu tartománynév órákon belül aktív lesz. A regisztrációs költségek változóak az EU-n belül, regisztrátortól és nyilvántartótól függően a teljes díj bizonyos esetekben a 12 eurót sem haladja meg. Regisztrátorok százai versengenek a névbejegyzésekért, így az ügyfeleknek érdemes körülnézniük a legjobb ár, minőség és szolgáltatás tekintetében.

A jelentkezésekkel a beérkezés sorrendjében foglalkoznak, vagyis ha két jelentkező ugyanarra a tartománynévre pályázik, a .eu nyilvántartó az elsőként beérkezett jelentkezést fogadja el. A „napfelkelte" jelentkezéseivel ellentétben a mostaniak automatikusan, további formalitások nélkül kerülnek bejegyzésre a jelentkezés beérkezését követő néhány órában.

Az EU intézményeinek teljes – Európa legnagyobb – honlapja és valamennyi uniós tisztviselő e-mail címe május 9-én, az Európa-napon .eu-ra változik. A régi és az új címek egymással párhuzamosan működnek majd legalább egy évig, azt követően viszont csak a .eu nevek maradnak használatban. A Bizottság felkészülését a .eu-ra Siim Kallas alelnök irányítja, aki egyben az eBizottságra való átállásért is felel.

Előzmények

2005. december 7-én az EURid[1], az Európai Bizottság által a tartománynevek bejegyzésének kezelésére közbeszerzési eljárás útján kiválasztott nonprofit szervezet megnyitotta a tartománynevek bejegyzésének lehetőségét. Az első időszakban (2005. december 7-től 2006. február 7-ig) a „.eu” tartománynevek iránt csak a védjegyek birtokosai és az államháztartási szervek nyújthattak be kérelmet. Ez a lehetőség azután megnyílt más „elsőbbségi jogok” birtokosai számára is: ekkortól volt mód a vállalatnevek és az üzleti életben közismert elnevezések bejegyzésére (2006. február 7. és április 7. között). Végül 2006. április 7-től minden, az Európai Unió területén lakóhellyel rendelkező személy és székhellyel rendelkező vállalkozás benyújthat kérelmet „.eu” tartománynév bejegyzésére.
Az .eu tartománynév bejegyzési eljárásával és az adminisztrációval kapcsolatosan további felvilágosítás található az EURid honlapján:

http://www.eurid.eu/en
A Bizottság .eu tartománynévvel foglalkozó internetes oldalai:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/doteu/index_en.htm

MEMO/06/159


[1] Az EURid egy három nonprofit nyilvántartóból álló konzorcium munkaneve: DNS-BE (Belgium), IIT CNR (Olaszország) és NIC SE (Svédország).


Side Bar