Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/476

Bryssel, 7. huhtikuuta 2006

”.eu”: Euroopan uusi Internet-aluetunnus on nyt kaikkien ulottuvilla

Tästä päivästä klo 11 alkaen jokainen Euroopan unionissa vakituisesti asuva voi rekisteröidä verkko-osoitteen .eu-aluetunnuksella. Osoitteet myönnetään hakemisjärjestyksessä. EU:n jäsenvaltion kansalaisuutta ei edellytetä. Samalla päättyy .eu-aluetunnuksen rekisteröinnin alkuvaihe, jonka kuluessa 320 000 tavaramerkin haltijaa, julkista laitosta ja muuta vakiintuneen nimioikeuden (kuten rekisteröimättömien tavaramerkkien, yritysnimien tai tekijänoikeuksien) haltijaa haki aluetunnuksia. EU:n toimielimet ja virkamiehet siirtyvät käyttämään .eu-nimiä 9. toukokuuta 2006 eli Eurooppa-päivänä.

“Tänään on koittanut päivä, jolloin Euroopan kilpailukykyinen osaamisyhteiskunta tulee erittäin näkyväksi Internet-maailmassa”, totesi tietoyhteiskunnasta ja viestimistä vastaava komissaari Viviane Reding. ”Eurooppa ja sen kansalaiset voivat nyt tuoda näkyviin EU-sääntöjen suojaaman verkkoidentiteettinsä. Odotan, että ensimmäisten tuntien aikana hakemuksia tulvii sisään tuhansittain, ja uskon, että .com-aluetunnus saa .eu:sta tasavertaisen haastajan.”

.eu-aluetunnusta haluavien kansalaisten on valittava virallinen rekisterinpitäjä, joka löytyy osoitteesta:
http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en.
Rekisteröidyt .eu-nimet aktivoidaan muutamassa tunnissa. Rekisteröintikustannukset vaihtelevat jäsenvaltioittain. Rekisterinpitäjien ja varsinaisen rekisterin perimät kustannukset voivat alhaisimmillaan olla yhteensä 12 euroa. Nimien rekisteröintiä tarjoavia rekisterinpitäjiä on satoja ja ne kilpailevat keskenään, joten asiakkaiden kannattaa vertailla hintoja, laatua ja tarjottuja palveluja.

Kaikille avoimen rekisteröinnin aikana jätetyt hakemukset käsitellään jättämisjärjestyksessä, eli mikäli samalle nimelle on useita hakijoita, .eu-rekisteri antaa sen järjestyksessä ensimmäiselle hakijalle. Toisin kuin oikeudenhaltijoille varatussa alkuvaiheessa, kansalaisten hakemat nimet rekisteröidään automaattisesti ilman muodollisuuksia muutaman tunnin kuluessa.

EU:n toimielinten koko verkkosivusto (Euroopan suurin yksittäinen sivusto) ja kaikkien virkamiesten sähköpostiosoitteet vaihdetaan .eu-aluetunnuksen alaisuuteen 9. toukokuuta 2006 eli Eurooppa-päivänä. Vanhat ja uudet osoitteet toimivat rinnan ainakin vuoden ajan, minkä jälkeen käyttöön jäävät ainoastaan .eu-nimet. Komission valmistautumista .eu-tunnuksen käyttöön johtaa varapuheenjohtaja Siim Kallas, joka valvoo myös komission sisäisen toimintaympäristön uudenaikaistamista (”eCommission”).

Taustaa

Euroopan komissio valitsi julkisen tarjouskilpailun perusteella .eu-aluetunnusten rekisteröinnin hoitajaksi voittoa tavoittelemattoman EURid-yhteenliittymän[1]. Rekisteri aloitti toimintansa ja rekisteröintipyyntöjen vastaanottamisen 7. joulukuuta 2005. Alkuvaiheessa (7. joulukuuta 2005 – 7. helmikuuta 2006) .eu-aluetunnusten rekisteröinti oli mahdollista vain tavaramerkinhaltijoille ja julkisille laitoksille. Sen jälkeen (7. helmikuuta – 6. huhtikuuta 2006) rekisteröityminen tuli mahdolliseksi ns. vakiintuneiden nimioikeuksien omistajille. Tällaiset oikeudet koskevat esimerkiksi yritysnimiä tai rekisteröimättömiä tavaramerkkejä. Viimeisessä vaiheessa eli tänään 7. huhtikuuta 2006 klo 11 alkaen .eu-aluetunnuksen voi rekisteröidä kuka tahansa, jonka kotipaikka on Euroopan unionissa.
Lisätietoja .eu-aluetunnuksen hakemisesta ja muista hallinnollisista seikoista on EURid:n verkkosivulla:

http://www.eurid.eu/en
Komission .eu-verkkosivut:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/doteu/index_en.htm

MEMO/06/159


[1] EURid on työnimi voittoa tavoittelemattomalle konsortiolle, johon kuuluu kolme rekisteriä: DNS-BE (Belgia), IIT CNR (Italia) ja NIC SE (Ruotsi).


Side Bar