Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/476

Βρυξέλλες, 7 Απριλίου 2006

“.eu”: Ο νέος διαδικτυακός χώρος της Ευρώπης ανοίγει πλέον για όλους

Από τις 11:00 σήμερα το πρωί, όλοι οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ζητήσουν καταχώριση ονόματος στο χώρο ανωτάτου επιπέδου .eu, και θα εξυπηρετηθούν κατά χρονική σειρά προτεραιότητας. Δεν αποτελεί προϋπόθεση να έχει κανείς την ιθαγένεια κράτους μέλους της ΕΕ. Σήμερα τερματίζεται επίσης η ειδική περίοδος προεγγραφής, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν 320.000 αιτήσεις καταχώρισης στο χώρο .eu από δημόσιους φορείς, κατόχους εμπορικών σημάτων, και λοιπούς κατόχους προηγούμενων δικαιωμάτων, όπως μη καταχωρημένων εμπορικών σημάτων, εμπορικών ονομασιών ή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι υπάλληλοι των οργάνων θα αποκτήσουν όλοι, μαζικώς, ονόματα “.eu”, στις 9 Μαΐου 2006, την ημέρα εορτασμού της Ευρώπης.

“Σήμερα, η ευρωπαϊκή ανταγωνιστική κοινωνία της γνώσης καθίσταται πολύ ορατή παγκοσμίως στο Διαδίκτυο”, σχολίασε η κα Viviane Reding, Επίτροπος αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης. “Η Ευρώπη και οι πολίτες της μπορούν πλέον να προβάλουν τη δική τους διαδικτυακή ταυτότητα, η οποία προστατεύεται από τους κοινοτικούς κανόνες. Περιμένω να κατατεθούν χιλιάδες αιτήσεις τις πρώτες λίγες ώρες “εφόδου” του κοινού, καθιστώντας το .eu ισχυρότατο όνομα χώρου, σε ίση μοίρα με το .com.”

Όσοι πολίτες επιθυμούν να καταχωρίσουν ένα όνομα χώρου “.eu” πρέπει να επιλέξουν ένα διαπιστευμένο καταχωρητή “.eu” από τον εξής κατάλογο: http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en.
Το όνομα χώρου που θα καταχωρίσουν “.eu” αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε λίγες ώρες. Οι δαπάνες καταχώρισης ποικίλλουν ανά την ΕΕ, η δε συνολική επιβάρυνση (την οποία χρεώνουν ο καταχωρητής και το μητρώο) μπορεί και να φθάσει μόλις τα 12 €, σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν εκατοντάδες καταχωρητές που ανταγωνίζονται διεκδικώντας την καταχώριση ονομάτων, επομένως οι πελάτες πρέπει να αναζητήσουν την καλύτερη προσφορά ως προς την τιμή, την ποιότητα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Στις αιτήσεις που θα κατατεθούν κατά τη διάρκεια της εφόδου θα εφαρμοστεί η αρχή της εξυπηρέτησης με χρονική σειρά προτεραιότητας– δηλαδή εάν δύο υποψήφιοι ζητήσουν το ίδιο όνομα χώρου, το μητρώο .eu θα καταχωρίσει την αίτηση που παρελήφθη πρώτη. Σε αντίθεση με τις αιτήσεις κατά την ειδική περίοδο προεγγραφής, οι αιτήσεις κατά την “έφοδο θα καταχωρούνται αυτόματα χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις, εντός ωρών από την παραλαβή της αίτησης.

Ολόκληρος ο δικτυακός τόπος των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (ο μεγαλύτερος ενιαίος τόπος της Ευρώπης) και όλες οι διευθύνεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπαλλήλων των οργάνων θα μεταφερθούν στο χώρο .eu στις 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της Ευρώπης. Οι παλαιές και νέες διευθύνσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν παράλληλα επί ένα τουλάχιστον έτος, μετά το οποίο θα χρησιμοποιούνται μόνο τα ονόματα με την επέκταση “.eu”. Η προετοιμασία της Επιτροπής για το .eu διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του Αντιπροέδρου κυρίου Siim Kallas, ο οποίος και έχει υπό την αιγίδα του μετάβαση στην ηλ-Επιτροπή.

Ιστορικό

Στις 7 Δεκεμβρίου 2005, η EURid[1], ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν δημοπρασίας, για τη διαχείριση της καταχώρισης ονομάτων χώρου, άνοιξε τις πύλες του για αιτήσεις καταχώρισης ονομάτων χώρου. Αρχικώς, η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την καταχώριση ονομάτων “.eu” δόθηκε αποκλειστικά στους κατόχους εμπορικών σημάτων και δημόσιους φορείς (από τις 7 Δεκεμβρίου 2005 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2006). Η δυνατότητα αυτή επεκτάθηκε έπειτα σε κατόχους άλλων “προηγούμενων δικαιωμάτων”, όπως ονόματα εταιριών ή εμπορικές ονομασίες (από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 7 Απριλίου 2006). Τέλος, από τις 11:00 σήμερα το πρωί, οποιοσδήποτε είναι εγκατεστημένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να καταχωρίσει όνομα χώρου “.eu”.
Περαιτέρω πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής αίτησης απόκτησης ονόματος στο χώρο .eu και για τις υπόλοιπες διοικητικές πληροφορίες υπάρχουν στην αρχική σελίδα της EURid:

http://www.eurid.eu/en
Ιστοσελίδες .eu της Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/doteu/index_en.htm

MEMO/06/159


[1] Η EURid είναι ο πρακτικός τίτλος της μη κερδοσκοπικής κοινοπραξίας τριών μητρώων: DNS-BE (Βέλγιο), IIT CNR (Ιταλία) και NIC SE (Σουηδία).


Side Bar