Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/06/1903

Bruselj, 1. januarja 2007

Slovenija prevzela euro

Slovenija je danes prevzela euro in se tako pridružila 12 državam Evropske unije, ki so leta 1999 oblikovale evropsko monetarno unijo, 1. januarja 2002 pa začele uporabljati bankovce in kovance eura. Prvi pokazatelji kažejo, da je vse potekalo dobro, saj so državljani lahko dvignili svojo prvo gotovino v eurih na bankomatih in jo tudi uporabili pri nakupih jutranjih žemljic in kave.

„To je pomemben dan za Slovenijo, ki je prevzela euro kot prva od držav iz širitve EU leta 2004. Čestitam slovenskim organom in vsem, ki so sodelovali pri izvedbi prevzema. Ker Slovenci začenjajo plačevati in prejemati vračilo v eurih, jih želim opozoriti, naj bodo previdni v naslednjih nekaj dneh in tednih ter pozorni na cene,“ je dejal evropski komisar Joaquín Almunia.

Od danes je euro slovenski denar, bankovci in kovanci eura pa so v Sloveniji zakonito plačilno sredstvo. Zamenjava za euro je potekala po menjalnem tečaju 239,640 tolarja za euro v skladu s sklepom Sveta EU za gospodarske in finančne zadeve (ECOFIN), ki ga je julija 2006 sprejel na predlog Komisije.

Slovenija je euro prevzela kot prva od desetih držav, ki so leta 2004 postale članice EU. Pridružila se bo 12 državam članicam EU, ki so prevzele enotno valuto leta 1999 (Grčija leta 2001) najprej kot knjižni denar in od leta 2002 še v obliki gotovine.

Od danes ima območje eura 316,6 milijona prebivalcev, vključno z dvema milijonoma Slovencev.

Slovenci so lahko svoje prve eure dvignili na bankomatih, ki so bili v noči na 1. januar 2007 pripravljeni za izdajo eurov. Ker je 2. januar v Sloveniji praznik, bodo banke in trgovine prestale prvi pravi preizkus šele v sredo.

Tolar bo skupaj z eurom še naprej zakonito plačilno sredstvo do vključno 14. januarja, po tem datumu pa s tolarji ne bo več mogoče plačevati. Obdobje dvojnega obtoka je razmeroma kratko, vendar temelji na izkušnjah iz leta 2002, ko so bile stare valute vzete iz obtoka precej prej, kot je bilo pričakovano. Slovenci bodo lahko še naprej menjavali tolarje na bankah.

Slovenija se je začela pripravljati na euro, ko je vstopila v EU. Dejstvo, da je prva, ki je prevzela enotno valuto, priča, da so politike vlade usmerjene k stabilnosti.

Po jesenskih napovedih Komisije je moč za leto 2006 v Sloveniji pričakovati gospodarsko rast v višini 4,8 odstotka, stopnja inflacije naj bi znašala 2,5 odstotka, nacionalni dolg 28 odstotkov, stopnja brezposelnosti pa 6,1 odstotka. BDP na prebivalca je po ocenah 82 odstotkov povprečja EU.

Za informacije o koristnosti eura, Sloveniji in konkretnih pripravah za prevzem eura glej prejšnje izjave za medije z dne 21. decembra (IP/06/1875) in 28. decembra (IP/06/1901) ter naslednjo spletno stran:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/slovenia/main_en.htm

Več informacij, povezanih z eurom, lahko prebivalci Slovenije dobijo:

na brezplačni telefonski številki EVROFON: 080 2002,

preko elektronskega naslova evrofon@gov.si

ali na spletni strani Urada Vlade Republike Slovenije za informiranje: www.evro.si


Side Bar