Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/06/1901

Bruselj, 28. decembra 2006

Še tri dni do prevzema eura v Sloveniji

Čez tri dni bo Republika Slovenija prevzela euro, ki bo s tem postal denar 316,6 milijona državljanov 13 držav članic Evropske unije, vključno z 2 milijonoma Slovencev. Slovenija je med desetimi državami, ki so v EU stopile leta 2004, prva, ki prevzema euro.

„Prevzem eura je za Slovenijo zgodovinski dogodek. Prepričan sem, da bo prevzem nemoten in bo prav tako vznemirljiv za Slovence, kakor je bil za državljane 12 držav Evropske unije, ko so kot prve prevzele euro,“ je dejal predsednik Evropske komisije José-Manuel Barroso.

„Slovenija prevzema valuto, ki je močna in stabilna, in s tem postaja bolj povezana z drugimi članicami EU. Prevzem eura ustvarja ustrezne pogoje za gospodarski razcvet, saj omogoča nizko stopnjo inflacije in nizke obrestne mere. Vendar so za to potrebna tudi nenehna prizadevanja za uravnotežene javne finance in reforme, kar bo Sloveniji omogočilo, da popolnoma izkoristi prednosti monetarne unije,“ pa je dejal komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquín Almunia.

Tolar, sedanja slovenska valuta, ki kakor dolar izvira iz thalerja (srebrnika, ki se je v preteklosti v vsej Evropi uporabljal stoletja), bo 1. januarja zamenjal euro po menjalnem tečaju 239,640 tolarja za euro.

Petek, 29. decembra, bo zadnji delovni dan v bankah, ko bo tolar še v uporabi. Banke bodo zaprte med 30. decembrom in 2. januarjem, da bodo lahko svoj sistem popolnoma pripravile za prvi delovni dan z euri, ki bo 3. januarja 2007. Da bo omogočena menjava tolarjev v eure tistim, ki bodo to želeli, pa bo po Sloveniji odprtih 53 dežurnih poslovalnic.

Obratovanje več kakor 1500 bankomatov v državi bo 31. decembra ustavljeno ob 21.uri, da bi jih lahko ustrezno tehnično prilagodili za prehod na izdajanje gotovine v eurih. Po polnoči bodo avtomati začeli postopoma obratovati in do polnoči 1. januarja bodo v skladu z načrti vsi bankomati spet popolnoma delovali. Na začetku bo na njih možen dvig le bankovcev za 10 in 20 eurov.

Skupno število terminalov POS v trgovinah po Sloveniji je skoraj 30.000. Prilagoditev bo v glavnem opravljena med 23. in 1.uro v noči z 31. decembra na 1. januar. V tem času bo uporaba terminalov POS omejena, motena ali onemogočena.

Čeprav je prehod zapleten, pa se zdijo vsi od bank do trgovcev in potrošnikov nanj pripravljeni, kar pomeni, da bi moralo vse nemoteno delovati. Slovenija se opira na izkušnje in ugotovitve iz leta 2002, ko so bili uvedeni kovanci in bankovci eura.

Banka Slovenije je oskrbela komercialne banke z bankovci in kovanci eura v prvi polovici decembra; le-te so v drugi polovici meseca z gotovino oskrbele trgovce in pripravile komplete kovancev za državljane.

Ozadje

Slovenci so med državljani novih držav članic najbolj navdušeni nad uvedbo eura. To je najbrž posledica dejstva, da sta dve od sosednjih držav, Avstrija in Italija, del območja eura in so že navajeni na eursko gotovino. Glede na rezultate najnovejše raziskave Eurobarometra je precej pred prevzemom eura že več kakor 90 % prebivalcev videlo bankovce in kovance eura, 83 % pa jih je že uporabljalo.

Nacionalno stran slovenskih kovancev si lahko ogledate na spletnih straneh ali jo z njih prenesete (bankovci eura so v vseh državah območja eura enaki):

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/notes_and_coins/coins_images_si_en.htm

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/slovenia/main_en.htm

Več informacij, povezanih z eurom, lahko prebivalci Slovenije dobijo:

na brezplačni telefonski številki EVROFON: 080 2002,

preko elektronskega naslova evrofon@gov.si

ali na spletni strani Urada Vlade Republike Slovenije za informiranje: http://www.evros.si/


Side Bar