Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/1059

Bruselj, 25. julija 2006

Komisija začenja javno posvetovanje o zaščiti mladoletnikov, ki uporabljajo mobilne telefone

Evropska komisija je danes začela javno posvetovanje o možnih tveganjih, ki jih za otroka predstavlja uporaba mobilnih telefonov. K sodelovanju so povabljene vse interesne skupine, vključno z organizacijami za varstvo otrok, organizacijami staršev in potrošnikov, operaterji mobilnih omrežij, ponudniki vsebin, proizvajalci slušalk in omrežij ter regulatorji. Posvetovanje bo trajalo do 16. oktobra 2006.

„Mobilni telefoni so del našega vsakdana, ne samo za odrasle, temveč tudi za najstnike in vedno bolj za majhne otroke. Mobilne komunikacije so velika priložnost za razvoj evropskih gospodarstev in družb. Vendar mora biti hkrati zagotovljena zaščita mladoletnikov“, je dejala Viviane Reding, komisarka za informacijsko družbo in medije. „Po mojem mnenju so za zaščito mladoletnikov na področju mobilnih komunikacij odgovorni vsi udeleženci: industrija, združenja za varstvo otrok in javni organi. Bolj kot bo učinkovita samoregulacija, manj bo potrebno vmešavanje države.“

Novo posvetovanje, ki ga je danes začela Komisija, obravnava vprašanja v zvezi z vsebino in obnašanjem, kot je dostop do škodljivih in nezakonitih vsebin, izsiljevanje (npr. razpečevanje neprimernih ali ogrožajočih sporočil in fotografij med otroci) navezovanje stikov (npr. neznanci „se spoprijateljijo“ z otroci, da bi se z njimi srečevali), tveganja za zasebnost otrok ter tveganje nepričakovano visokih stroškov.

V zadnjih nekaj letih se je uporaba mobilnih telefonov pri otrocih in mladih dramatično povečala, povečale pa so se tudi zmogljivosti mobilnih telefonov. V skladu z raziskavo Eurobarometra iz maja 2006 ima 70 % evropskih mladostnikov med 12 in 13 letom in 23 % otrok med 8 in 9 letom svoj mobilni telefon. Slušalke se zdaj lahko uporabljajo za video telefonijo, razvedrilne storitve (prenos računalniških igric, glasbe in videospotov), dostop do interneta in storitve, vezane na kraj.

Rast uporabe mobilne telefonije jasno pomaga ljudem, da se vključijo v informacijsko družbo. Vendar tudi veča zaskrbljenost glede varnosti otrok. Cilj posvetovanja je zagotoviti več dejanskih informacij ter pogledov različnih interesnih skupin na vrste tveganj, s katerimi se srečujejo otroci pri uporabi mobilnih storitev vsebine, tehnične in regulativne rešitve, ki obstajajo, ter obseg za nadaljnje ukrepanje, zlasti na evropski ravni.

Danes začeto posvetovanje je del postopka, ki se je začel junija 2005, ko je plenarno zasedanje Foruma za varen internet pritegnilo 200 predstavnikov industrije in organizacij za varstvo otrok. Komisija bi želela, da bi taka razprava na evropski ravni vodila v tako samoregulacijo, kakršna se že razvija v nekaterih državah članicah. Zato podpira številne s tem povezane pobude mobilni operaterjev, NVO ter drugih interesnih skupin.

Forum za varen internet je del programa Komisije za varen internet, ki poteka od leta 1999 in katerega cilj je opremiti starše in učitelje z znanjem in orodji, ki jih potrebujejo za zagotavljanje varnosti interneta. Sedanji 4-letni program (2005–2008) ima za boj proti nezakonitim in škodljivim internetnim vsebinam na voljo proračun v višini 45 milijonov EUR. Zajema tudi druge medije, kot so videospoti, in se zlasti posveča boju proti rasizmu in neželeni elektronski pošti.

Več informacij najdete na spletni strani: http://ec.europa.eu/saferinternet


Side Bar