Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/06/1059

Bρυξέλλες, 25 Ιουλίου 2006

Η Επιτροπή εγκαινιάζει δημόσιο διάλογο για την προστασία των ανηλίκων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε δημόσιο διάλογο με θέμα τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα παιδιά τα κινητά τηλέφωνα. Κάθε ενδιαφερόμενο μέρος καλείται να συμμετάσχει στο διάλογο, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων προστασίας των παιδιών, των οργανώσεων γονέων και καταναλωτών, των φορέων εκμετάλλευσης κινητών δικτύων, των φορέων παροχής περιεχομένου, των κατασκευαστών χειροσυσκευών και δικτύων, καθώς και των ρυθμιστικών φορέων. Ο διάλογος θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2006.

“Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν τμήμα της καθημερινότητάς μας, όχι μόνο για τους ενηλίκους αλλά και για τους εφήβους και, σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, για τα μικρότερα παιδιά. Παράλληλα, η κινητή τηλεφωνία είναι μία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών και κοινωνιών. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία των ανηλίκων”, δήλωσε η Viviane Reding, αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας Επίτροπος. “Κατ’εμέ, η προστασία των ανηλίκων στην κινητή τηλεφωνία αποτελεί ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων: της βιομηχανίας, των ενώσεων για την προστασία των παιδιών και των δημόσιων φορέων. Όσο αποδοτικότερη η αυτορρύθμιση, τόσο μικρότερη η ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων.”

Ο νέος διάλογος που εγκαινίασε σήμερα η Επιτροπή αντιμετωπίζει ζητήματα που συνδέονται με το περιεχόμενο και τη συμπεριφορά, όπως είναι η πρόσβαση σε επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο, ο εκμαυλισμός (π.χ. η αποστολή άσεμνων ή υπαινικτικών μηνυμάτων και φωτογραφιών μεταξύ των παιδιών), η αποπλάνηση (π.χ. ξένα άτομα “κερδίζουν την εμπιστοσύνη” των παιδιών προκειμένου να τα συναντήσουν), οι κίνδυνοι για την ιδιωτική ζωή των παιδιών και το ενδεχόμενο απρόσμενα υψηλών δαπανών.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τα νεαρά άτομα αυξήθηκε ριζικά, όπως εξάλλου και οι ικανότητες των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της σειράς «Ευρωβαρόμετρο» του Μαΐου 2006, το 70% των νέων της Ευρώπης ηλικίας 12-13 ετών και το 23% των παιδιών ηλικίας 8-9 ετών, διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Οι χειροσυσκευές μπορούν τώρα να χρησιμοποιούνται για την αποστολή μηνυμάτων μέσω βίντεο, για υπηρεσίες αναψυχής (εκφόρτωση παιχνιδιών, μουσικής και βίντεο), για την πρόσβαση στο Ίντερνετ και σε υπηρεσίες εντοπισμού θέσης.

Η αύξηση της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας συμβάλλει, σαφέστατα, στη σύνδεση των ατόμων με την κοινωνία της πληροφορίας. Παράλληλα όμως, δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών.

Ο διάλογος αποβλέπει στη συγκέντρωση στοιχείων και απόψεων από διάφορους εμπλεκόμενους, σχετικά με τους τύπους κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην εκ μέρους τους χρήση κινητών υπηρεσιών περιεχομένου, τις τεχνικές και κανονιστικές λύσεις που υφίστανται και το πεδίο περαιτέρω δράσεων, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο διάλογος που εγκαινιάστηκε σήμερα αποτελεί τμήμα της διαδικασίας που δρομολογήθηκε τον Ιούνιο 2005, όταν μία ολομέλεια του Φόρουμ «Ασφαλέστερο Ίντερνετ» συγκέντρωσε 200 εκπροσώπους της βιομηχανίας και των οργανώσεων προστασίας των παιδιών. Η Επιτροπή θα επιθυμούσε, σε ό,τι αφορά έναν τέτοιο, ευρωπαϊκού επιπέδου, διάλογο, να οδηγήσει στο είδος αυτορρύθμισης που ήδη αναπτύσσεται σε ορισμένα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει σειρά συναφών πρωτοβουλιών φορέων εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλων εμπλεκομένων.

Το Φόρουμ «Ασφαλέστερο Ίντερνετ» αποτελεί τμήμα του προγράμματος «Ασφαλέστερο Ίντερνετ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υλοποιείται ήδη από το 1999 και αποβλέπει στον εξοπλισμό των γονέων και του διδακτικού προσωπικού με τις γνώσεις και τα μέσα που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Ίντερνετ. Το τρέχον τετραετές πρόγραμμα (2005-08) διαθέτει κονδύλια 45 εκατομμυρίων € για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου του Ίντερνετ. Επίσης καλύπτει άλλα μέσα επικοινωνίας, όπως τα βίντεο και ασχολείται ιδιαίτερα με την καταπολέμηση του ρατσισμού και τα ανεπίκλητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ("spam").

Για περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/saferinternet


Side Bar