Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/05/901

Brüsszel, 2005. július 11.

A Bizottság felhívja a fogyasztók figyelmét a külföldön történő mobiltelefon-használat költségeire és támadást indít az árak átláthatatlansága ellen

Ahogyan Európa-szerte közeledik a szabadságolási főszezon, a Bizottság figyelmezteti a fogyasztókat a mobiltelefon külföldi használatának magas költségeire. A „nemzetközi barangolási díjak” néven ismert árak már egy ideje foglalkoztatják a Bizottságot és a nemzeti szabályozó hatóságokat. Annak ellenére, hogy már láthatók az elmozdulás első jelei a piacokon, a Bizottság nincs meggyőződve arról, hogy a fogyasztók által fizetendő árak már a tényleges verseny eredményeit tükrözik. Ezért a Bizottság intézkedéseket tesz a nemzetközi barangolási díjak átláthatóságának növelése érdekében, lehetővé téve a fogyasztók számára a legjobb ajánlat kiválasztását.

„A mobiltelefon használata a külföldi nyaralás alatt még mindig okozhat kellemetlen meglepetéseket – figyelmeztet Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiaügyekért felelős biztos. – Meggyőződésem, hogy az ágazatban lényegesen nagyobb előrelépésre van szükség és lehetőség. El kell jutnunk arra a szintre, ahol a fogyasztók élvezhetik a jelenlegieknél jobb ajánlatok adta előnyöket.”

A „nemzetközi barangolás” arra szolgál, hogy a mobiltelefon-előfizetők külföldi utazásaik során is használhassák mobiltelefonjukat. A telefonálók az otthoni számuk használatával kezdeményezhetnek és fogadhatnak hívásokat. Ennek érdekében a mobilhálózat üzemeltetőjének nemzetközi barangolási megállapodásokat kell kötnie más országok szolgáltatóival.

A külföldről történő hazatelefonálás ára igen változatos az Európai Unióban, kezdve a percenkénti 58 eurocenttől (Ciprusról Finnországba finn előfizetéssel), egészen a percenkénti 5,01 euróig (Máltáról Lengyelországba lengyel előfizetéssel). Ezt főként a turisták és az utazó üzletemberek érzik.

A Bizottság 2005 őszétől elindít egy weboldalt, amelyen a 25 EU-tagállam szolgáltatói által a nemzetközi barangolásra megállapított kiskereskedelmi díjszabásból tesz közzé adatokat azzal a céllal, hogy fokozódjon a nemzetközi barangolási piacokon a verseny és átláthatóbbá váljanak a fogyasztók számára az árak.

Ezt a bizottsági kezdeményezést támogatják a nemzeti távközlési szabályozó hatóságok, amelyek az európai szabályozók csoportja (ERG) keretei között koordinálják a nemzetközi barangolási díjszabások átláthatóságáért tett intézkedéseket. „Örömmel fogadom a nemzeti szabályozók összehangolt kezdeményezését, amely a nemzeti szabályozók és az Európai Bizottság közötti hatékony együttműködés bizonyítéka” – nyilatkozta Reding biztos.

A Bizottság azt várja ezektől az átláthatósági intézkedésektől, hogy arra ösztönzik a szolgáltatókat, jobb és tisztességesebb árakat ajánljanak ügyfeleiknek.

Háttér:

Reding biztos 2004 decembere óta foglalkozik a nemzetközi barangolás témájával, amikor az ERG – a nemzeti távközlési szabályozók csoportja, amelyet a Bizottság hozott létre, és amely az EU-n belüli elektronikus hírközlési szabályozás összehangolását segíti – összehangolt vizsgálatot indított a nemzetközi barangolás nagykereskedelmi áraira vonatkozóan, amelyeket a mobilszolgáltatók számítanak fel egymásnak (lásd IP/04/1458).

Ezek a vizsgálatok folyamatban vannak, és május óta új szakaszba értek, mivel a nemzeti szabályozók az ERG egy májusi ülésén elfogadott közös megközelítés alapján most a saját nemzeti piacaikon folytatják a vizsgálódást. Tervezett döntéseikről megfelelő időben értesítik a Bizottságot. „A kiskereskedelmi árak jelenleg nagyon magasak, egyértelmű indok nélkül” – ez az ERG egyik következtetése, lásd

http://erg.eu.int/doc/whatsnew/reg_intens_wrk_intl_roaming_mtg.pdf + MEMO/05/247


Side Bar