Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/05/383

Brüsszel, 2005. április 4.

Vámügyek: Budapesti hamisítási szeminárium április 4-7-én

Az Európai Bizottság a magyar vámigazgatási szervekkel együttműködve április 4-től 7-ig Budapesten szemináriumot rendez a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelemről. A konferencián 130 hamisítási szakértő gyűlik össze a tagállamok és a nagyobb kereskedelmi partnerek, mint pl. Kína, az Egyesült Államok és Törökország vámigazgatási szerveiből, valamint az üzleti világból azzal a céllal, hogy információcserét folytassanak a csalók által használt legújabb gyakorlatokról és technikákról. Április 6-án a résztvevők a legjobb vámügyi kockázatelemző szakértők némelyikének vezetésével ellenőrző műveleteket hajtanak végre Magyarország különböző határátkelőhelyein. Szeretettel várjuk az újságírókat a műveletekre és az április 7-én 13 órakor tartandó sajtókonferenciára.

„A hamisítás növekvő veszélye, amely nemcsak gazdaságainkat károsítja, hanem egyre inkább veszélyezteti az európai fogyasztók egészségét és biztonságát is, igen konkrét és gyakorlati választ követel az EU-tól” – mondta Kovács László, európai adóügyi és vámuniós biztos. „Ez a szeminárium elősegíti a vámügy és üzleti élet közti együttműködés és az információcsere javítását, ami elengedhetetlen annak érdekében, hogy sikeresen harcoljunk ezen égető probléma ellen.”

A szeminárium programja szerint április 6-án szerdán a résztvevők várhatóan látogatást tesznek a budapesti kikötőben, a budapesti nemzetközi repülőtéren, a magyar határvámhivatal budapesti központjában vagy az egyik magyar határátkelőhelyen. Ezeknek a látogatásoknak a célja az, hogy a résztvevők tanulmányozhassák a hamisított áruk, különösképpen az utánzatok és a kalóz áruk felismerésére használt vámtechnikákat, és hogy megvizsgálhassák a kiválasztási technikák alapján felnyitásra kiválasztott szállítmányokat.

Kovács László biztos és Dr. Nagy János vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka április 7-én csütörtökön 13 órakor a szeminárium eredményeiről a Hotel Flamencoban (cím: Budapest 1113, Tas vezér u. 7.) sajtótájékoztatót tart. Azok az újságírók, akik részt kívánnak venni a sajtótájékoztatón vagy április 6-án a felnyitandó szállítmányok megvizsgálásán, április 5-én 15 óráig jelentkezzenek a Vám- és Pénzügyőrség Kommunikációs Osztályán a +36-1-4569506 faxszámon vagy a sajto@mail.vpop.hu e-mailcímen.

A hamisítás aláássa az összes gazdasági ágazatot az ipar, az irodalom és a művészet terén egyaránt. 1998-1999-es tanulmányok szerint a hamisítás a világkereskedelem 5-7 %-át teszi ki (azaz évente kb. 250 milliárd eurót), és Európában 200 000 munkahely elvesztését okozta. Mindemellett az utóbbi években a hamisított gyógyszerek, sebészeti eszközök, játékok, ételek és italok növekvő számával az EU fogyasztóinak egészsége és biztonsága egyre veszélyeztetettebb. Az idén az Európai Bizottság által közzétett statisztikák (lásd IP/05/147 és MEMO/05/40) jelentős növekedést mutatnak a 2003-ban az EU külső határainál lefoglalt hamisított és kalóz áruk számában. E probléma orvoslása egy sor intézkedést igényel, beleértve együttműködést azokkal a jogtulajdonosokkal, akik szellemi tulajdonjogával visszaélnek, a jobb információcserét és az információ megosztását az EU vámigazgatási szerveivel, valamint szorosabb együttműködést az EU fő kereskedelmi partnerországaival.

További információ a hamisításról és a kalózkodásról:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/index_en.htm


Side Bar