Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/05/1373

Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2005

Ο Επίτροπος κ. Κυπριανού επισκέπτεται την ΝΑ Ασία για να συζητήσει για τη γρίπη των πτηνών και για άλλα θέματα

Ο κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή, θα επισκεφθεί το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και την Ινδονησία στο πλαίσιο επίσημης περιοδείας στην ΝΑ Ασία από 6-16 Νοεμβρίου. Η γρίπη των πτηνών, που είχε ενδημικό χαρακτήρα σε τμήματα της περιοχής από το 2003, θα έχει υψηλή προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη του Επιτρόπου στη διάρκεια του ταξιδιού του. Προβλέπεται να συναντηθεί με ανώτερους ηγέτες και υπουργούς για να συζητήσει την σημερινή κατάσταση της γρίπης των πτηνών σε κάθε χώρα καθώς και τα μέτρα που έλαβαν οι εθνικές αρχές και οι διεθνείς εταίροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Κυπριανού στη διάρκεια του 10ήμερου ταξιδιού του περιλαμβάνονται θέματα ασφάλειας των τροφίμων και υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά θέματα (SPS) καθώς και ορισμένες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία όπως είναι το Έιτζ (AIDS).

Σε ομιλία πριν από την επίσκεψη ο κ. Κυπριανού δήλωσε: “Είμαι ευχαριστημένος που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ τη ΝΑ Ασία για να διαπιστώσω ο ίδιος προσωπικά τις διαστάσεις του προβλήματος της γρίπης των πτηνών εκεί και να επιβεβαιώσω στους ομότιμούς μου τη δέσμευση της ΕΕ για την υποστήριξη της περιοχής στον αγώνα της κατά της γρίπης των πτηνών. Η ΕΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών, ανεξάρτητα από το πού εκδηλώνεται, αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένη παγκόσμια αντιμετώπιση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις χώρες της ΝΑ Ασίας στο θέμα αυτό. Η συνδιάσκεψη στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα με θέμα τη γρίπη των πτηνών προσφέρει σημαντική ευκαιρία να εντοπιστούν οι παγκόσμιες ανάγκες και οι πόροι που μπορούν να διατεθούν για την καταπολέμησή της.”

Πρώτος σταθμός του κ. Κυπριανού θα είναι το Βιετνάμ, όπου πρόκειται να συναντήσει μεταξύ άλλων τον υπουργό Γεωργίας κ. Cao Duc Phat και τον υπουργό Υγείας κ. Tran Thi Trung Chien. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σχετικά με το πρόγραμμα εθνικού ελέγχου και πρόληψης για τη γρίπη των πτηνών του Βιετνάμ και τη συμβολή της ΕΕ στη συντονισμένη διεθνή προσπάθεια παροχής συνδρομής στο Βιετνάμ για τη γρίπη των πτηνών. Το πρόγραμμα του Επιτρόπου στην Ταϊλάνδη περιλαμβάνει συναντήσεις με τον υπουργό Γεωργίας της Ταϊλάνδης κ. Khunying Sudarat Keyuraphan, τον υπουργό Δημόσιας Υγείας κ. Phinij Jarusombat και εκπροσώπους του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Επίσης θα επισκεφθεί ένα πτηνοτροφείο στην επαρχία Saraburi της κεντρικής Ταϊλάνδης και μια εγκατάσταση εκτροφής και επεξεργασίας γαρίδων στο Phuket. Ο Επίτροπος κ. Κυπριανού θα επισκεφθεί για μία μέρα την Καμπότζη όπου θα συναντήσει τους ομότιμούς του, πριν αφιχθεί στην Τζακάρτα στις 14 Νοεμβρίου για συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον υπουργό Υγείας της Ινδονησίας κ. Siti Fadilah Supari και τον υπουργό Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας κ. Freddy Numberi.

Από τις τέσσερεις αυτές χώρες η Ινδονησία ήταν αυτή που ανακοίνωσε τελευταία και πιο πρόσφατα την εκδήλωση της γρίπης των πτηνών. Για το λόγο αυτό, ο κ. Kυπριανού θα συζητήσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί η επιτήρηση και ο έλεγχος του ιού.

Ιστορικό

Η πρώτη υποψία κρούσματος του σημερινού στελέχους του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών στην Ασία ανακοινώθηκε στην Ταϊλάνδη το Νοέμβριο του 2003. Έκτοτε, επιβεβαιώθηκαν κρούσματα στην Καμπότζη, την Κίνα (συμπεριλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ), την Ινδονησία, την Ιαπωνία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Βόρειο Κορέα, το Πακιστάν, τη Νότιο Κορέα και το Βιετνάμ. Η ευρεία γεωγραφική εξάπλωση της γρίπης των πτηνών συνεχίστηκε στην Ασία και επεκτάθηκε επίσης στη Ρωσία, στη Μογγολία και στο Καζακστάν. Η νόσος προσέβαλε τόσο τα κατοικίδια πουλερικά όσο και τα άγρια πτηνά και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια άνω των 150 εκατομμυρίων πουλερικών στην περιοχή. Είχε επίσης ως συνέπεια το θάνατο 62 ανθρώπων, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη νόσο κυρίως λόγω της πολύ στενής επαφής με μολυσμένα πτηνά και ζώα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε 1,6 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των προσπαθειών του Βιετνάμ στην καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών στις επιδημικές εκρήξεις του 2004 και 2005. Τα κονδύλια διοχετεύτηκαν μέσω της ΠΟΥ για την αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας για άτομα που εμπλέκονται στη σφαγή πτηνών, εξοπλισμού νοσοκομείου, προληπτικών φαρμάκων και αντιικών φαρμάκων καθώς και για την εφαρμογή μέτρων αύξησης της ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης προσωπικού στον τομέα υγείας. Πολλοί εμπειρογνώμονες της ΕΕ αποσπάστηκαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της νόσου.

Στην Καμπότζη, η Επιτροπή παρέχει υποστήριξη για τη δημιουργία συστήματος επιτήρησης της υγείας των ζώων μέσω του σχεδίου ΕΚ-Καμπότζη για το ζωικό κεφάλαιο. Για τις δραστηριότητες αυτές προβλέπεται να διατεθούν κονδύλια ύψους μεταξύ 500.000 και 800.000 από τον προϋπολογισμό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην κοινή συνδιάσκεψη Επιτροπής και ΠΟΥ στην Κοπεγχάγη στις 24-26 Οκτωβρίου, συμφωνήθηκε ότι οι αναπτυγμένες και ιδίως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βοηθούν τις αναπτυσσόμενες χώρες τις πιο εκτεθειμένες στον ιό της γρίπης των πτηνών, με την αντιμετώπιση της έλλειψης επαρκών ανθρώπινων και τεχνικών πόρων στον κτηνιατρικό και ιατρικό τομέα για την καταπολέμηση των κρουσμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει σε διάσκεψη στη Γενεύη στις 7-9 Νοεμβρίου που διοργανώνεται από την ΠΟΥ, τον FAO και το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών (OIE) για τον εντοπισμό αναγκών και πόρων ώστε να βοηθηθούν οι περισσότερο πληγείσες χώρες στην καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών ενόψει μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών τον Ιανουάριο του 2006 για τη συγκέντρωση των κονδυλίων που χρειάζονται.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dyna/influenza/index.cfm

και MEMO/05/405


Side Bar