Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/05/1244

Βρυξέλλες, 11 Oκτωβρίου 2005

Γρίπη των πτηνών στην Τουρκία: η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών και ορισμένων προϊόντων πουλερικών

Η Επιτροπή εξέδωσε απαγόρευση της ΕΕ όσον αφορά όλες τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών και ακατέργαστων φτερών από την Τουρκία, μετά από την επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία το σαββατοκύριακο. Δεν επιτρέπονται ήδη οι εισαγωγές στην ΕΕ ζωντανών πουλερικών, αυγών και νωπού κρέατος πουλερικών από την Τουρκία, και επομένως δεν είναι απαραίτητη η απαγόρευση για τα εν λόγω προϊόντα. Τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν αμέσως την απαγόρευση εισαγωγών και η μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων θα επανεξετάσει την απόφαση στις 12 Οκτωβρίου.

Ο κύριος Μάρκος Κυπριανού, Επίτροπος σε θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, δήλωσε: «Ο εντοπισμός γρίπης των πτηνών στην Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικός, δεδομένης της γειτνίασής της με τα σύνορα της ΕΕ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν πρόκειται για τον ίδιο μολυσματικό ιό με αυτόν που προκάλεσε τόσο εκτεταμένες καταστροφές στην Ασία και ελπίζουμε ότι δεν είναι. Ωστόσο, αν διστάσουμε να αντιδράσουμε στην εξέλιξη αυτή, ενδέχεται να προκαλέσουμε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ζώων και ίσως και για την υγεία των ανθρώπων, γι’ αυτό και επιβάλλουμε άμεση απαγόρευση των εισαγωγών. Η Επιτροπή ανταποκρίθηκε γρήγορα στην απειλή της γρίπης των πτηνών από την πρώτη εμφάνισή της στην Ασία και ύστερα, και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για την πρόληψη της εισόδου του ιού αυτού στην ΕΕ. Προσφέραμε βοήθεια στην Τουρκία και τα μέτρα που λάβαμε κατά των εισαγωγών θα επανεξεταστούν κατά τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών.»

Ιστορικό

Ο άκρως παθογόνος ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 ενδημεί στην νοτιοανατολική Ασία από το 2003 και ύστερα, με αποτέλεσμα το θάνατο ή την καταστροφή περισσότερων από 140 εκατομμυρίων πτηνών. Η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε συνεργασία με διεθνείς παράγοντες όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (OIE) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του ιού στην περιφέρεια αυτή, παρέχοντας οικονομική και τεχνική υποστήριξη στις πληγείσες χώρες και αυξάνοντας την επαγρύπνηση κατά της νόσου στα σύνορά της. Τον Απρίλιο του 2005, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την επικαιροποίηση των μέτρων κατά της γρίπης των πτηνών (βλ IP/05/501), με βάση την εξέλιξη της κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τη νόσο– περιλαμβανόμενου του δυνητικού αντικτύπου της για την υγεία του ανθρώπου.

Οι εκθέσεις σχετικά με την διάδοση της νόσου προς τα δυτικά στη Ρωσία και το Καζακστάν τον Αύγουστο του 2005 παρακίνησαν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτροπή της εισόδου της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη και να επανεξετάσουν τα ισχύοντα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου. Τα συμφωνηθέντα μέτρα περιλάμβαναν την αύξηση της επιτήρησης (ιδιαίτερα των άγριων πτηνών), την υποχρεωτική αναφορά ασυνήθιστων θανάτων άγριων πτηνών στις εθνικές κτηνιατρικές αρχές και την αποδέσμευση σχεδόν 900.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση της εκτεταμένης παρακολούθησης των πτηνών όσον αφορά τους ιούς της γρίπης των πτηνών.

Ήδη ισχύει απαγόρευση των εισαγωγών από το Καζακστάν, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, την Κίνα, το Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, τη Μαλαισία και τη Ρωσία (Σιβηρία), λόγω του επιπολασμού της γρίπης των πτηνών στις χώρες αυτές.

Όσον αφορά την Τουρκία, δείγματα του ιού αποστέλλονται στο κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς την Τρίτη το πρωί για περαιτέρω δοκιμές.

Ρουμανία

Η Ρουμανία ανέφερε, στις 7 Οκτωβρίου, μια υπόνοια κρούσματος γρίπης των πτηνών στην περιφέρεια του δέλτα του Δούναβη μετά από μια θετική ορολογική αντίδραση σε πάπιες. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα και ενεργά και ενημέρωναν συνεχώς την Επιτροπή. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Βουκουρέστι και συνεργάζεται με τις ρουμανικές αρχές και τους ρουμάνους εμπειρογνώμονες. Μέχρι τώρα δεν έχει απομονωθεί κανένας ιός, ενώ συνεχίζονται οι δοκιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση σε συνεργασία με τα κράτη μέλη στη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων στις 12 Οκτωβρίου και θα ορίσει εάν είναι απαραίτητη η περαιτέρω δράση λαμβάνοντας υπόψη τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γρίπη των πτηνών βλ.:

http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/avian/index_en.htm


Side Bar