Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT PT EL PL SL

IP/05/1145

Brüsszel, 2005.15 szeptember

Az EU és az USA közti borkereskedelmi megállapodás javítja az európai eredetjelölések védelmét, és biztosítja az EU legnagyobb piacának védelmét

Az Európai Unió és az Egyesült Államok első lépcsős megállapodást kötött a borkereskedelemre vonatkozóan, ami védi az EU borainak elnevezéseit, és biztosítja az EU legnagyobb és legértékesebb borpiacának védelmét. A megállapodás alapján az amerikai kormány javaslatot tesz a kongresszusnak az EU-ból származó borok Egyesült Államokban jelenleg jogilag nem védett, általános kifejezésnek minősülő földrajzi eredetjelölései, mint pl. Burgundy, Champagne, Chablis, Chianti, Madeira, Malaga, Port, Sherry és Tokay jogi státuszának módosítására, és azok használatának korlátozására az Egyesült Államokban. Az USA továbbá mentesíti az EU-t az új minősítési követelmények teljesítése alól, elfogadja az EU címkézési szabályainak alapelveit, és vállalja, hogy a borkereskedelemmel kapcsolatos kétoldalú kérdéseket informális kétoldalú konzultációkon oldja meg a vitarendezési mechanizmusok helyett. Mindkét fél vállalta, hogy e megállapodás hatályba lépésétől számított 90 nap elteltével a megállapodás alapján egy ambiciózusabb második lépcsős megállapodásra vonatkozó tárgyalásokat kezdenek.

Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos üdvözölte a megállapodást: „Örömömre szolgál, hogy a megszakításokkal együtt 20 éves tárgyalási időszak után sikerült végleges formába önteni ezt a nagyon fontos megállapodást. Az USA a legnagyobb piacunk, 2004-ben közel 2 milliárd € értékben importált EU-s borokat. Ez, az Atlanti-óceán mindkét partján levő termelők számára egyaránt előnyös megállapodás megszünteti az ágazatra több éve jellemző jogbizonytalanságot. Az első lépcsős megállapodás az Egyesült Államokkal a borágazatban folytatott szorosabb együttműködés első lépése.

Előzmények

A megállapodás fő elemei a következők:

Az USA és az EU egymás borneveit kifejezetten „eredetjelölésként” ismerik el.

Az USA kormánya javaslatot tesz a kongresszusnak azon 17 európai bornév[1] jogi státuszának módosítására és használatuk korlátozására, amelyeket jelenleg az Egyesült Államokban jogilag nem védett, általános elnevezésként használnak.

Az Egyesült Államok elfogadja az EU címkézési szabályainak alapelveit, és a borkereskedelemmel kapcsolatos kétoldalú kérdéseket informális kétoldalú konzultációkon törekszik megoldani a vitarendezési mechanizmusok igénybevétele helyett.

Az Egyesült Államok bizonyos feltételek mellett és korlátozott ideig 14 tradicionális EU kifejezést használhat[2].

Az EU elismeri az Egyesült Államokban jelenleg jóváhagyott borkészítési módszereket. Azonban a meglévő EU eltérések hatálya alá nem tartozó eljárásokat csak akkor fogadják el az EU-ba exportált borok esetében, ha az Egyesült Államok módosítja az általános elnevezésként használt 17 EU bornév státuszát.

Az EU borexportja, beleértve a 7%-nál kisebb alkoholtartalmú borok exportját, mentességet élvez a 2004 végén elfogadott minősítési követelmények alól. Miután az Egyesült Államok módosítja a jelenleg általános elnevezésként használt 17 EU bornév jogi státuszát, az EU jelentősen egyszerűsített minősítési követelményeit alkalmazhatja.

A második lépcsős tárgyalások 90 nappal a megállapodás hatályba lépése után kezdődnek meg, és kiterjednek többek között a földrajzi jelzéssel kapcsolatos párbeszédre, az eredetjelöléssel kapcsolatos párbeszédre, beleértve az általános elnevezések további sorsát; a hagyományos kifejezésekkel, az alacsony alkoholtartalmú borokkal, a minősítéssel, borkészítési eljárásokkal kapcsolatos párbeszédre, és a borral kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó közös bizottság létrehozására.

A felek ezenkívül megállapodtak, hogy véleménycserét fognak folytatni a nemzetközi borkereskedelmet befolyásoló kérdésekről, valamint a borral kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó nemzetközi együttműködés megfelelő kereteiről.


[1] Burgundy, Chablis, Champagne, Chianti, Claret, Haut-Sauterne, Hock, Madeira, Malaga, Marsala, Moselle, Port, Retsina, Rhine, Sauterne, Sherry és Tokay.

[2] Château, classic, clos, cream, crusted,/crusting, fine, late bottled vintage, noble, ruby, superior, sur lie, tawny, vintage és vintage character.


Side Bar