Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT SV

IP/04/565

Brussel, 29 april 2004

Commissie geeft groen licht aan overname van Grundig door Beko (Turkije) en Alba (Groot-Brittannië)

De Europese Commissie heeft in het kader van de concentratieverordening haar goedkeuring gehecht aan de oprichting van een gezamenlijke onderneming door de Turkse televisiefabrikant Beko Elektronik en het Britse Alba Plc. Deze onderneming neemt het bedrijfsonderdeel van Grundig over dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en verkoop van consumentenelektronica. De aangemelde transactie heeft geen betrekking op de productiefaciliteiten van Grundig en leidt niet tot mededingingsproblemen op de Europese televisiemarkt.

Beko Elektronik, een dochteronderneming van de Turkse industriële groep Koç Holdings, en Alba Plc hebben eerder dit jaar aangekondigd dat ze een gezamenlijke onderneming zouden oprichten om de ontwikkelings- en verkoopactiviteiten over te nemen van Grundig, de Duitse fabrikant van consumentenelektronica die afgelopen jaar faillissement heeft aangevraagd.

De transactie is op 23 maart aangemeld bij de Commissie met het oog op goedkeuring ervan op grond van de concentratieverordening.

Beko houdt zich voornamelijk bezig met de productie van merkloze kleurentelevisies (KTV´s) en de verkoop daarvan aan oorspronkelijke fabrikanten. Alba produceert zelf geen consumentenelektronica, maar neemt deze af van derden met het oog op de verkoop ervan in Europa.

Grundig ontwikkelt en verkoopt kleurentelevisies, videorecorders, DVD-spelers, audio/hifi, camcorders en satellietontvangers.

Daarom heeft de Commissie de markten voor al dan niet onder een merknaam verkochte kleurentelevisies, en dan vooral de kleine televisies met kathodestraalbuis aan de onderkant van de markt, aan een onderzoek onderworpen. De betrokken partijen hebben zich namelijk toegelegd op de productie en verkoop van dit soort televisies. Conventionele televisies met kathodestraalbuizen worden overigens in toenemende mate vervangen door televisies die gebaseerd zijn op de plasma- of LCD-beeldschermtechniek en daardoor lichter zijn en heel weinig ruimte in beslag nemen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de overlap tussen Grundig and Beko in het segment merkloze producten minimaal is en dat in deze markt de concurrentie van andere fabrikanten in en buiten Europa fel zal blijven.

Bij de KTV´s mét een merknaam, waar de transactie zou kunnen leiden tot een herlancering van het merk Grundig als levensvatbare marktdeelnemer, zullen zich naar het oordeel van de Commissie ook geen mededingingsproblemen voordoen, omdat een reeks sterke, gevestigde mondiale spelers als Philips, Thomson, Sanyo, Daewoo en Sony al op deze markt opereren.


Side Bar