Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES NL IT SV PT EL

IP/04/171

Bryssel, 6. helmikuuta 2004

EU viettää turvallisemman Internetin päivää 6. helmikuuta

Eri puolilla Eurooppaa vietetään 6. helmikuuta turvallisemman Internetin päivää. Tuolloin järjestettävät tapahtumat ovat osa Internetin käyttöturvallisuuden parantamiseen tähtäävää Euroopan komission Safer Internet -ohjelmaa. Päivän keskeisenä teemana on lasten oikeus turvallisempaan Internetiin. Järjestettävissä tapahtumissa esitellään Internetin käyttöturvallisuuteen liittyviä hankkeita, videoita ja palkintoja, joihin on saatu ohjelmasta tukea. Ohjelman hankkeissa on mukana väkeä yksityiseltä, julkiselta ja vapaaehtoissektorilta ja niistä on ollut apua monissa merkittävissä saavutuksissa. Lokakuussa 2003 paljastui maailmanlaajuinen lapsipornorinki INHOPE-vihjepuhelinjärjestön kautta saadun vihjeen ansiosta. Marraskuussa 2003 julkistettiin Internetin sisällön luokitusjärjestön ICRAn (Internet Content Rating Association) uusi sisällönsuodatusjärjestelmä ICRAplus. Tapahtumia järjestetään samanaikaisesti 12 Euroopan maassa (Alankomaat, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Luxemburg, Norja, Ruotsi, Saksa, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta) sekä Australiassa. Tapahtumiin osallistuu viranomaisia, Internet-alan yrityksiä ja satoja muita organisaatioita.

"Jotta Internet saataisiin jokaiseen kotiin ja yritykseen Euroopan unionissa, on äärimmäisen tärkeää, että ihmiset voivat käyttää Internetiä luottavaisin mielin ja tietävät sen olevan myös lapsilleen turvallinen käyttää" korostaa yritystoiminnasta ja tietoyhteiskunnasta vastaava komissaari Erkki Liikanen. "Safer Internet -ohjelma osoittaa, miten pienimuotoisilla, mutta tarkkaan kohdennetuilla toimilla voidaan saada paljon aikaan luottamuksen lisäämiseksi. Turvallisemman Internetin päivänä nämä onnistumiset saavat tunnustusta. On kuitenkin muistettava, että tarvitaan vielä paljon työtä asiaa koskevan tietoisuuden lisäämiseksi. Piakkoin julkistettavan Eurobarometri-tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia eurooppalaisista ei tiedä, minne tai kenelle he voisivat ilmoittaa Internetin laittomasta tai haitallisesta sisällöstä sen poistamiseksi verkosta."

Tapahtumiin kuuluvat esimerkiksi lasten julistekilpailun palkintojenjakotilaisuudet Saksassa ja Alankomaissa, Safer Internet -opetuskokonaisuuden ja -videon esittely Irlannissa sekä lasten esitys Espanjan parlamentille Internetin perusoikeuksista.

Turvallisemman Internetin päivä on osa Internetin käyttöturvallisuutta koskevaa tiedotuskampanjaa. Se on tulosta kahdesta ohjelmassa rahoitetusta hankkeesta (SafeBorders ja SAFT). Vuodesta 1999 lähtien toimineesta ohjelmassa pyritään varmistamaan turvallisuus myös muissa verkkovälitteisissä ympäristöissä, kuten laajakaista- ja matkaviestinnässä, verkkopeleissä, käyttäjien koneiden välisessä tiedostojensiirrossa (peer-to-peer) ja kaikessa reaaliaikaisessa sähköisessä viestinnässä, kuten verkkojuttelujärjestelmissä (chat) ja pikaviestipalveluissa. Ohjelman erityistavoitteena on auttaa suojaamaan lapsia ja nuoria hyväksikäytöltä.

Vuosina 19992004 ohjelmassa on myönnetty 38 miljoonaa euroa rahoitusta neljällä keskeisellä toiminta-alueella, jotka ovat

  • eurooppalaisen vihjepuhelinverkoston luominen laittoman sisällön löytämiseksi,

  • itsesääntelyn edistäminen,

  • sisällön luokittelun ja suodatuksen kehittäminen ja suodatusohjelmistojen ja -palvelujen vertailuanalyysit sekä

  • Internetin turvallisempaa käyttöä koskeva tiedotus.

Neljän vuoden aikana ohjelmaan on osallistunut yli 130 organisaatiota 17 Euroopan maasta. Jatkossa aiotaan muun muassa perustaa Internetin käyttöturvallisuuskysymyksiä käsittelevä tiedotuspisteiden verkosto sekä laajentaa nykyistä vihjepuhelinverkostoa. Euroopan komissio tekee todennäköisesti lähiviikkoina päätöksen jatko-ohjelmasta (Safer Internet Plus) vuosiksi 20052008.

Lisätietoa turvallisemman Internetin päivästä ja kansallisista yhteyspisteistä:

http://www.safer-internet.net/sid-programme.asp

Lisätietoa Safer Internet -ohjelmasta:

http://europa.eu/iap


Side Bar