Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES

IP/04/1068

Brussel, 6 september 2004

Dringend: Europese oproep aan personen die in aanraking zijn geweest met hondsdolle hond in Zuidwest-Frankrijk

De Franse autoriteiten zijn nog steeds dringend op zoek naar ten minste acht personen die in augustus in Zuidwest-Frankrijk in aanraking zijn geweest met een hondsdolle hond (zie IP/04/1050). Sommige van deze personen waren waarschijnlijk toeristen uit andere EU-landen (Nederland, Spanje) die mogelijk inmiddels al weer thuis zijn of nog steeds onderweg zijn. Ook wordt gezocht naar de eigenaars van een aantal honden die in aanraking zijn geweest met het hondsdolle dier. Nadere details betreffende de gezochte personen en dieren zijn hieronder opgenomen. Ze lopen allen gevaar indien ze zijn gebeten, gelikt of gekrabd door de besmette hond. Hondsdolheid is een dodelijke ziekte indien ze niet tijdig wordt behandeld.

David Byrne, commissielid voor gezondheid en consumentenbescherming, verklaarde: “Deze informatie moet met spoed zo wijd mogelijk worden verspreid. Er zijn mensen in levensgevaar en we moeten alIes in het werk stellen om hun levens te redden”.

Op 26 augustus werd bevestigd dat de besmette hond hondsdolheid had. Het betreft een illegaal in Frankrijk ingevoerde vrouwtjespup. Tussen 2 en 21 augustus is de hond in Zuidwest-Frankrijk in aanraking geweest met een groot aantal mensen en dieren. Tot dusverre hebben zich 300 Fransen bij de autoriteiten gemeld waarvan er 47 tegen hondsdolheid zijn behandeld. Er wordt nog steeds gezocht naar een aantal personen die in aanraking zijn geweest met de hond. Met behulp van het systeem voor vroegtijdige waarschuwing en maatregelen (SVWM) van de EU ter beheersing van overdraagbare ziekten zijn er aan alle EU-landen alarmmeldingen gegeven.

Beschrijving van de 8 gezochte personen

  • Een waarschijnlijk uit Utrecht afkomstige Nederlandse toerist, vermoedelijk Josephus genoemd, kwam half augustus in contact met de besmette hond en zijn eigenaar aan de oevers van de Garonne in Bordeaux. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte gesteld.
  • Een 8-10-jarige jongen speelde op de avond van 12 augustus tussen 21.45 en 23.30 uur tijdens een optreden van het theatergezelschap "Théâtre GROUP" op de parkeerplaats "RIALTO" met de besmette hond tijdens het Fest’Art festival in Libourne (Gironde).
  • Twee kinderen (een jongetje en een meisje van ongeveer 5 jaar) en hun ouders (een van Franse en een van Noordafrikaanse afkomst) speelden op een avond in augustus tussen 22.00 en 24.00 uur met de hond aan de oevers van de Garonne tegenover de Place de la Bourse in Bordeaux.
  • Een jonge vrouw die Frans sprak met een sterk Spaans accent en haar dochter maakten een wandeling met een kleine witte hond (waarschijnlijk een West Highland White Terrier) aan het meer van Bordeaux op 10 en 11 augustus. De eigenaar van de besmette hond was aan het jeu de boulen toen ze met de hond in contact kwamen.

Beschrijving van de honden die in aanraking zijn geweest met het hondsdolle dier

  • Een wit teefje zo groot als een grote labrador werd op een ochtend tussen 18 en 20 augustus door het hondsdolle dier gebeten aan de oevers van de Garonne tegenover de botanische tuin in Bordeaux.
  • Een grote driekleurige reu, een kruising tussen een Duitse herder en een beauceron, werd tussen 12 en 14 augustus 2004 door het besmette dier gebeten tijdens het Fest’Art festival in Libourne.
  • Een klein grijs poedeltje speelde met de besmette hond op de parkeerplaats voor campers en caravans tegenover het Isle de Périgueux tijdens het Mimos festival in Périgueux (Dordogne).

Bovengenoemde personen en de eigenaars van de beschreven dieren dienen dringend contact op te nemen met de Prefectuur van de Gironde op het nummer (+33) (0)5 56 90 6000. Ook andere personen die vermoeden dat ze in aanraking zijn geweest met de besmette hond dienen dit nummer te bellen of een arts of dierenarts in hun omgeving te raadplegen.

Verdere informatie

Verdere informatie in het Engels over dit geval van hondsdolheid is te vinden op:

http://www.eurosurveillance.org/ew/2004/040902.asp#1

Verdere informatie in het Frans over dit geval van hondsdolheid is te vinden op:

http://www.invs.sante.fr/communication/index_cp.htm

Verdere informatie over het systeem voor vroegtijdige waarschuwing van de EU is te vinden op:

http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/comm_diseases_en.htm


Side Bar