Navigation path

Left navigation

Additional tools

P. Nikiforos Diamandouros

Evropski varuh človekovih pravic

Evropski varuh človekovih pravic

EO/13/6

14. marec 2013

Nikiforos Diamandouros, evropski varuh človekovih pravic, oznanil upokojitev

Dr. P. Nikiforos Diamandouros, evropski varuh človekovih pravic, je obvestil predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza, da se namerava upokojiti s 1. oktobrom 2013.

Dr. Diamandouros je v pismu predsedniku Schulzu z dne 13. marca pojasnil, da bo s koncem marca 2013 dopolnil 10 let na funkciji evropskega varuha človekovih pravic. Meni, da je „prišel čas, da se ozrem dlje od mojega javnega življenje na ravni Evropske unije in se vrnem v mojo nekdanjo vlogo akademika in - raje kot igralca v javnem življenju - njegovega študenta ter aktivnega zasebnega državljana. “

Dr. Diamandouros se je zahvalil Schulzu in njegovih predhodnikom za zaupanje in široko podporo, ki sta mu jo Evropski parlament, in zlasti njegov Odbor za peticije, izkazala v vlogi varuha dobrega upravljanja in njegovih naporih za spodbujanje odgovornosti, preglednosti in kulture storitev v javni upravi EU. Predsedniku Parlamenta je predlagal začetek postopka, s katerim bi poslanci Evropskega parlamenta, izvolili novega evropskega varuha človekovih pravic.

Dr. Diamandouros je bil rojen 25. junija 1942 v Atenah, Grčiji. Po dolgi poklicni poti kot profesor politologije v Združenih državah in Grčiji, je leta 1998 postal prvi grški varuh človekovih pravic. Evropski parlament ga je januarja 2003 izvolil za evropskega varuha človekovih pravic. Njegov mandat je znova potrdil v letih 2005 in 2010.

Pismo varuha človekovih pravic predsedniku Schulzu si lahko ogledate pod:
http://www.ombudsman.europa.eu/en/resources/otherdocument.faces/en/49549/html.bookmark

Evropski varuh človekovih pravic preiskuje pritožbe o nepravilnostih v institucijah, organih, uradih in agencijah EU. Pri varuhu človekovih pravic lahko pritožbo vloži vsak državljan ali prebivalec EU, vsako podjetje ali združenje s sedežem v državi članici. Varuh človekovih pravic ponuja hiter, prožen in brezplačen način reševanja težav z upravo EU. Za več informacij, obiščite spletno stran http://www.ombudsman.europa.eu.

Mediji se lahko obrnejo na: Gundi Gadesmann, Strokovna sodelavka za medije in zunanje odnose , tel.: +32 2 284 26 09, Twitter @GundiGadesmann, @EUombudsman


Side Bar