Navigation path

Left navigation

Additional tools


EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ECA/14/05

Luxembourg, 2014. január 23.

Az Európai Számvevőszék ismét Vítor Manuel da Silva Caldeirát választotta elnökévé

Az Európai Számvevőszék 28 tagja a mai napon immár harmadszor ismét Vítor da Silva Caldeirát választotta elnökévé az elkövetkezendő hároméves időszakra. Az elnök feladata a Számvevőszék munkájának felügyelete és a külső kapcsolattartás során az intézmény képviselete.

Vítor Manuel da Silva Caldeira úr 2000 márciusában lett az Európai Számvevőszék portugál tagja. 2008. január 1‑jén választották meg az intézmény 10. elnökévé. Első megbízatása alatt az ő felügyelete alatt zajlott a kamarai rendszer bevezetésével a Számvevőszék strukturális és döntéshozatali reformja. Ezek a reformok egyszerűbbé és hatékonyabbá tették a Számvevőszék irányítását, és így lehetővé vált az erőforrások eredményesebb felhasználása. Da Silva Caldeira úr második elnöki megbízatása alatt egy olyan időszak következett, amikor az Unió ellenőrzési intézményének a készülő pénzügyi jogszabályokról adott véleményei, valamint pénzügyi és teljesítményellenőrzései a pénzügyi válság következtében, és amiatt, hogy sürgősen szükségessé vált az uniós pénzeszközökkel való hatékonyabb gazdálkodás elősegítése még nagyobb jelentőséget kaptak.

Elnökké választása előtt da Silva Caldeira úr a Számvevőszék koordinációért, értékelésért, minőségbiztosításért, fejlesztésért és kommunikációért felelős CEAD-csoportjának volt az elnöke. 2002 januárja és 2006 márciusa között az Európai Számvevőszék éves jelentésének legmeghatározóbb részét képező megbízhatósági nyilatkozatért felelős számvevőszéki tag volt: az Európai Parlament erre a dokumentumra támaszkodik az uniós költségvetéssel kapcsolatos zárszámadási eljárás során.

Számvevőszéki tagsága előtt Da Silva Caldeira úr ellenőrzéssel és pénzügyi kontrollal kapcsolatos vezető pozíciót töltött be több portugál közigazgatási intézménynél. Da Silva Caldeira úr részletes életrajza megtekinthető az alábbi linken: CV http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/CV_CALDEIRA/CV_CALDEIRA_HU.PDF.

A kinevezési eljárásról további részletek találhatók az Európai Számvevőszék eljárási szabályzata végrehajtási szabályainak 5. szakaszában (http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/14550736.PDF).


Side Bar