Navigation path

Left navigation

Additional tools


EUROPSKI REVIZORSKI SUD

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

ECA/14/05

Luxembourg, 23. siječnja 2014.

Vítor Manuel da Silva Caldeira ponovno je izabran za predsjednika Europskog revizorskog suda

28 članova Europskog revizorskog suda danas je po treći put izabralo gospodina Vítora da Silva Caldeiru za predsjednika Suda na mandat od tri godine. Predsjednik nadzire uspješnost rada Suda te zastupa Sud u vanjskim odnosima.

Gospodin Vítor Manuel da Silva Caldeira rođen je u Portugalu. Članom Suda postao je u ožujku 2000. godine. U siječnju 2008. godine izabran je za desetog predsjednika Suda. Tijekom svog prvog mandata bio je zadužen za nadgledanje reformi ustroja Suda i postupaka odlučivanja koje su uključivale i uvođenje sustava sudskih vijeća. Ove su reforme pospješile upravljanje Suda, učinivši ga učinkovitijom institucijom koja je sposobna koristiti svoja sredstava na najdjelotvorniji način. Tijekom svog drugog mandata predvodio je revizore EU-a u vrijeme kada su mišljenja Suda o financijskim zakonskim aktima u pripremi, kao i o financijskim revizijama i revizijama učinkovitosti poslovanja, zbog financijske krize te neposredne potrebe za osiguranjem boljeg upravljanja sredstvima EU-a, dodatno dobila na značaju.

Prije nego što je postao predsjednik, gospodin da Silva Caldeira bio je doajen skupine CEAD, koja je bila odgovorna za koordinaciju, procjenu, jamstvo, razvoj i komunikacijske aktivnosti. Od siječnja 2002. do ožujka 2006. godine bio je član odgovoran za jamstvenu izjavu Suda, ključni sastavni dio godišnjeg izvješća Europskog revizorskog suda na koji se Europski parlament oslanja tijekom postupka prihvaćanja izvješća o izvršenju proračuna EU-a (tzv. „davanje razrješnice““).

Prije nego što se zaposlio na Sudu, gospodin da Silva Caldeira obnašao je različite visoke dužnosti u portugalskoj državnoj upravi, i to u području revizije i financijske kontrole. Za detaljni životopis, molimo pogledajte: CV http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/CV_CALDEIRA/CV_CALDEIRA_HR.PDF

Za dodatne pojedinosti o postupku imenovanja, vidjeti dio 5.pravila za provedbu poslovnika Suda (http://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/IMPLEMENTING_RULES_2010/IMPLEMENTING_RULES_2010_EN.PDF )


Side Bar