Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK

ECA/13/8

Luxembourg, 2013. április 3.

MEGHÍVÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA
Eredményesnek és hatékonynak bizonyult‑e az élelmiszer-feldolgozó iparnak nyújtott uniós támogatás a mezőgazdasági termékek értékének növelése tekintetében?

A közös mezőgazdasági politika keretében „a mezőgazdasági és erdészeti termékek értéknövelése” elnevezésű, a mezőgazdaság és az erdészet versenyképességének javítását célzó intézkedés révén uniós vidékfejlesztési támogatás nyújtható a mezőgazdasági termékeket feldolgozó és forgalmazó vállalkozásoknak. Az uniós költségvetés 5,6 milliárd euró támogatást különített el a 2007–2013-as időszakra. A finanszírozást a nemzeti költségvetésekből egészítik ki, amellyel együtt a közfinanszírozás összege eléri a 9 milliárd eurót.

Az Európai Számvevőszék különjelentései, amelyek az év során folyamatosan jelennek meg, adott uniós költségvetési területekre vagy irányítással kapcsolatos kérdésekre irányuló kiválasztott ellenőrzések eredményeiről számolnak be.

E különjelentés címe:„Eredményesnek és hatékonynak bizonyult‑e az élelmiszer-feldolgozó iparnak nyújtott uniós támogatás a mezőgazdasági termékek értékének növelése tekintetében?” A Számvevőszék azt vizsgálta, hogy úgy alakították‑e ki és hajtották‑e végre az intézkedést, hogy az egyértelműen azonosított szükségletekre irányuló projekteket finanszírozzon hatékonyan, valamint azt, hogy lehetővé tette‑e az intézkedés nyomon követése és értékelése annak eredményeinek felmutatását.

Az uniós ellenőrök Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában vizsgáltak projekteket.

A jelentés főbb következtetéseit és ajánlásait Jan Kinšt, számvevőszéki tag mutatja be a sajtó képviselőinek.


IDŐPONT:
2013. április 10. szerda, 10:30 óra

HELYSZÍN RESIDENCE PALACE - Nemzetközi Sajtóközpont
MAELBEEK TEREM
155, rue de la Loi, 1040 Brüsszel – Belgium

SAJTÓCSOMAG: A sajtótájékoztatón a különjelentést és a sajtóközleményt tartalmazó sajtócsomagot bocsátunk rendelkezésre. A különjelentést a Számvevőszék honlapján (www.eca.europa.eu) a 22 hivatalos nyelv mindegyikén közzétesszük.

TOLMÁCSOLÁS: Francia és angol nyelvű tolmácsolást biztosítunk.


Side Bar