Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK

ECA/13/6

Luxembourg, 2013. február 26.

MEGHÍVÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA

Vannak‑e olyan eszközök, amelyek révén figyelemmel lehet kísérni az Európai Szociális Alapnak (ESZA)

az idősebb munkavállalókra irányuló kiadásait?

    Az Európai Szociális Alap olyan alapvető pénzügyi eszköz, amely az uniós foglalkoztatáspolitikai célok megvalósításában segíti a tagállamokat. Az ESZA célja a munkanélküliek és hátrányos helyzetűek munkaerőpiaci integrációjának elősegítése, elsősorban képzési tevékenységek támogatásával. 2007‑től 2013 év végéig az ESZA kiadásai több mint 75 milliárd eurót tesznek majd ki, ami az Unió teljes költségvetésének 8%‑a. A Számvevőszék hat programot választott ki ellenőrzésre, melyek együtt 222 millió eurót tettek ki és négy tagállamra (Németország, Olaszország, Lengyelország és az Egyesült Királyság) terjedtek ki.

Az Európai Számvevőszék különjelentései, amelyek az év során folyamatosan jelennek meg, adott uniós költségvetési területekre vagy irányítással kapcsolatos kérdésekre irányuló kiválasztott ellenőrzések eredményeiről számolnak be.

„Vannak‑e olyan eszközök, amelyek révén figyelemmel lehet kísérni az Európai Szociális Alapnak az idősebb munkavállalókra irányuló kiadásait?” c., 25/2012. sz. különjelentésünk azt vizsgálta, hogy a tagállamok és a Bizottság kidolgoztak‑e a programozási időszakban az Európai Szociális Alap (ESZA) intézkedései eredményességének értékeléséhez szükséges eszközöket, és alkalmazták‑e azokat. Az ellenőrzés az operatív programok tartalmára – különös tekintettel a számszerűsített operatív célkitűzésekre és mutatókra –, valamint a monitoring- és értékelési rendszerekre összpontosított.

A jelentés főbb következtetéseit és ajánlásait Lazaros Lazarou, számvevőszéki tag mutatja be a sajtó képviselőinek.IDŐPONT: 2013. március 5. kedd, 10.30

HELYSZÍN RESIDENCE PALACE - Nemzetközi Sajtóközpont

MAELBEEK TEREM

155, rue de la Loi, 1040 Brüsszel – Belgium

SAJTÓCSOMAG: A sajtótájékoztatón a különjelentést és a sajtóközleményt tartalmazó sajtócsomagot bocsátunk rendelkezésre. A különjelentést a Számvevőszék honlapján (www.eca.europa.eu) a 22 hivatalos nyelv mindegyikén közzétesszük.

TOLMÁCSOLÁST francia és angol nyelven biztosítunk.


Side Bar