Navigation path

Left navigation

Additional tools


EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ECA/13/44

Luxembourg, 2013. december 11.

Az Európai Számvevőszék szerint az EU által a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen pénzügyi támogatás átalakításra szorul

Az Európai Számvevőszék ma közzétett jelentése megkérdőjelezi az EU által a Palesztin Hatóságnak (PH) nyújtott közvetlen pénzügyi támogatás (PEGASE DFS) fenntarthatóságát.

„A Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) nehéz körülmények között is sikeresen nyújtott támogatást a Palesztin Hatóságnak, ám a jelenlegi koncepció több szempontból egyre inkább átalakításra szorul” – jelentette ki Hans Gustaf Wessberg, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. „Jelentős eredményeket is sikerült ugyan elérni, ám nagyszabású felülvizsgálatra van szükség, például a Palesztin Hatóságot ösztönözni kell arra, hogy kezdjen bele további reformokba, különösen a közszolgálat terén. Ugyanakkor annak is meg kell találni a módját, hogy Izrael megtegye a PEGASE közvetlen pénzügyi támogatás eredményességének biztosításához szükséges lépéseket.”

Az Európai Unió 1994 óta több mint 5,6 milliárd euró értékű támogatást nyújtott a palesztin népnek, azon általános céljának érdekében, hogy megvalósuljon az izraeli-palesztin konfliktusnak véget vető kétállamos megoldás. 2008 óta a legjelentősebb uniós program a megszállt palesztin területen a PEGASE DFS volt, amely 2008-tól 2012-ig körülbelül 1 milliárd euró finanszírozást nyújtott. Az ellenőrzés azt vizsgálta, hogy a Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) jól irányította-e ezt a programot erre az időszakra nézve. A PEGASE DFS abban igyekszik segíteni a Palesztin Hatóságot, hogy teljesíteni tudja a köztisztviselők, a nyugdíjasok és a veszélyeztetett családok iránti kötelezettségeit, fenn tudja tartani az alapvető közszolgáltatásokat, és javítsa a közpénzek kezelését.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a támogatás programozását több szempontból is meg kell erősíteni: megtakarításokat lehetne elérni a versenyeztetésben rejlő lehetőségek jobb kihasználásával, és egyszerűsíteni lehetne a jelenlegi bonyolult irányítási rendszert.

A program nagymértékben hozzájárult a PH munkaerőköltségeinek fedezéséhez, mivel azonban a kedvezményezettek száma növekszik, a más adományozóktól származó, a PEGASE közvetlen pénzügyi támogatáson keresztül történő finanszírozás viszont csökken, 2012-ben a PH többször jelentős késéssel folyósította a fizetéseket, ami elégedetlenséget okozott a palesztin lakosság körében.

A PEGASE DFS hozzájárult az alapvető közszolgáltatások fenntartásához, de Gázában a politikai helyzet miatt számos köztisztviselő úgy kap fizetést, hogy nem jár munkába, tehát nem nyújt közszolgáltatást. A Bizottság és az EKSZ nem foglalkoztak megfelelően ezzel a problémával.

Végül a PEGASE DFS nagyszabású finanszírozása ellenére a PH 2012-ben súlyos költségvetési hiánnyal nézett szembe, ami azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy meghiúsul a közpénzkezelési reform. Végső soron azonban a PH pénzügyi fenntarthatóságának fenyegetettsége jelentős mértékben arra vezethető vissza, hogy az izraeli kormány sokféle akadályt gördít a megszállt palesztin terület gazdasági fejlődésének útjába, s ezzel csorbítja a PEGASE DFS eredményességét.

Jelentésünk több olyan ajánlással szolgál, amelyekkel a Bizottságnak és az EKSZ-nek foglalkoznia kellene a PEGASE DFS szükséges felülvizsgálata során.

A szerkesztők figyelmébe:

Az Európai Számvevőszék különjelentései, amelyek az év során folyamatosan jelennek meg, adott uniós költségvetési területekre vagy irányítással kapcsolatos kérdésekre irányuló kiválasztott ellenőrzések eredményeiről számolnak be.

A 14/2013. sz. különjelentésünk címe: „Az Európai Unió közvetlen pénzügyi támogatása a Palesztin Hatóságnak”. A Számvevőszék az vizsgálta, hogy jól irányította-e az EKSZ és a Bizottság a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen pénzügyi támogatást (PEGASE DFS). Az ellenőrzés középpontjában a PEGASE kialakítása és végrehajtási intézkedései, illetve eredményei és azok fenntarthatósága álltak.

Az ellenőrzés megállapítása szerint a Bizottság és az EKSZ nehéz körülmények között is sikeresen nyújtott közvetlen pénzügyi támogatást a Palesztin Hatóságnak, ám a jelenlegi koncepció több szempontból egyre inkább átalakításra szorul. Jelentős eredményeket is sikerült ugyan elérni, ám ha a jelenlegi koncepció nem módosul jelentős mértékben, akkor ezek fenntarthatósága kétséges marad. E módosítások részeként a Palesztin Hatóságot is ösztönözni kell arra, hogy kezdjen bele további reformokba, különösen a közszolgálat terén. Ugyanakkor annak is meg kell találni a módját, hogy Izrael megtegye a PEGASE DFS eredményességének biztosításához szükséges lépéseket.

Megállapításai alapján a Számvevőszék a következő ajánlásokat teszi:

  • az EKSZ és a Bizottság erősítse meg a jövőbeli PEGASE DFS programozását, elsősorban a következő módokon: kapcsolják azt jobban össze az új EU–PA-cselekvési tervvel; a juttatásokat többéves alapon tervezzék; dolgozzanak ki teljesítménymutatókat, különösen az egészségügy, az oktatás és a közpénzgazdálkodás terén, hogy jobban értékelni tudják az eredményeket és fel tudják mutatni azokat;

  • a Bizottság csökkentse a PEGASE DFS igazgatásának költségeit, a következőképpen: amikor csak lehetséges, versenyeztetéssel ítélje oda a PEGASE DFS irányítására és kontrolljára vonatkozó szerződéseket; egyszerűsítse a PEGASE DFS irányítási rendszerét azáltal, hogy a Palesztinában működő uniós képviselet feladatává teszi a PEGASE adatbázisának kezelését, valamint egyes jelenleg kiszervezett ellenőrzések elvégzését;

  • az EKSZ és a Bizottság alkalmazzon feltételességet a jövőbeli PEGASE DFS esetében, elsősorban úgy, hogy a támogatást a PH közszolgálati és közpénzkezelési reformjában tett konkrét előrelépésektől teszi függővé;

  • az EKSZ és a Bizottság jusson megállapodásra a Palesztin Hatósággal arra nézve, hogy a PEGASE DFS-ből a köztisztviselők bérére és nyugdíjára Gázában fordított forrásokat állítsák le és irányítsák át Ciszjordániába;

  • az EKSZ és a Bizottság a szélesebb adományozó közösséggel karöltve vizsgálja meg Izraellel együtt, hogy a szélesebb EU-izraeli együttműködés keretében milyen lépéseket kellene tennie Izraelnek a PEGASE DFS eredményességét növelendő.

Kapcsolattartó:

Aidas Palubinskas

Sajtótisztviselő, Európai Számvevőszék

Iroda: +352 4398 45410 Mobiltelefon: +352 621 552224

press@eca.europa.eu www.eca.europa.eu Twitter: @EUAuditorsECA


Side Bar