Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK

ECA/13/10

Luxembourg, 2013. április 11.

MEGHÍVÓ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA
Az uniós strukturális intézkedések sikeresen támogatták-e az ipari és katonai barnamezős területek rehabilitációját?

    Az elmúlt években egyre nőtt a használaton kívüli ipari és katonai területek (úgynevezett barnamezős területek) száma. Számuk a kisebb európai tagállamokban néhány száz, a gazdag ipari múlttal rendelkező nagyobb tagállamokban azonban néhány százezer is lehet. Számos barnamezős terület szennyezett. Az emberi egészség és a környezet védelme, valamint a városok terjeszkedésének visszafogása érdekében az EU strukturális intézkedésekkel támogatja a barnamezős területek rehabilitációját és újbóli hasznosítását.

A különjelentés értékelte, hogy az Európai Unió által társfinanszírozott rehabilitációs projektek elérték-e céljaikat; hogy megfelelő kritériumok alapján határoztáke meg az ipari és katonai területek rehabilitációjára szánt uniós támogatások célirányát; és az eredmények megvalósítása a legalacsonyabb költséggel járt-e az uniós költségvetés számára.

Az ellenőrzés 2011 márciusától decemberig tartott a Bizottságnál, valamint abban az öt tagállamban, amelyeknél a 2000–2006-os és 2007–2013-as programozási időszakban a projektfinanszírozás terén a legnagyobb kiadási tételek merültek fel, azaz Németországban, az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban. A vizsgált minta 27 projektből állt, amelyeket az Unió összesen 231 millió EUR értékben társfinanszírozott.

A jelentés főbb következtetéseit és ajánlásait Henri Grethen számvevőszéki tag mutatja be a sajtó képviselőinek.


IDŐPONT: 2013. április 18. kedd, 10:30 óra

HELYSZÍN RESIDENCE PALACE - Nemzetközi Sajtóközpont
MAELBEEK TEREM
155, rue de la Loi, 1040 Brüsszel, Belgium

SAJTÓCSOMAG: A sajtótájékoztatón a különjelentést és egy sajtóközleményt tartalmazó sajtócsomagot bocsátunk rendelkezésre. A különjelentést a Számvevőszék honlapján (www.eca.europa.eu) 22 hivatalos nyelven közzétesszük.

TOLMÁCSOLÁS: Francia és angol nyelvű tolmácsolást biztosítunk.


Side Bar