Navigation path

Left navigation

Additional tools

D/12/7

Brüsszel, 29/06/2012

EURO AREA SUMMIT STATEMENT
Brussels, 29/06/2012

AZ EURÓÖVEZETI CSÚCSTALÁLKOZÓN KIADOTT NYILATKOZAT

2012. június 29.

  • Megerősítjük, hogy elengedhetetlen a bankok és az államháztartások közötti ördögi kör megtörése. A Bizottság a 127. cikk (6) bekezdése alapján hamarosan javaslatokat fog benyújtani egy egységes felügyeleti mechanizmusra vonatkozóan. Felkérjük a Tanácsot, hogy e javaslatokat prioritásként kezelje és 2012 végéig vizsgálja meg. Miután létrejött az EKB részvételével működő, az euróövezetbeli bankokra vonatkozó hatékony és egységes felügyeleti mechanizmus, lehetőség nyílna arra, hogy az ESM hivatalos döntést követően közvetlenül tőkésítse fel a bankokat. Ez megfelelő feltételeken alapulna – ideértve többek között az állami támogatásokra vonatkozó szabályoknak való megfelelést –, amelyeknek intézményspecifikusnak, ágazatspecifikusnak, illetve a gazdaság egészére kiterjedőnek kell lenniük, és amelyeket egy egyetértési megállapodás tartalmaz majd. Az eurócsoport megvizsgálja majd az ír pénzügyi ágazat helyzetét annak érdekében, hogy tovább nőjön az eredményes kiigazítási program fenntarthatósága. A hasonló esetek kezelése megegyező lesz.

  • Sürgetjük azon egyetértési megállapodás mihamarabbi megkötését, amely a Spanyolországnak a bankszektor feltőkésítéséhez nyújtott pénzügyi támogatáshoz kapcsolódik. Újólag megerősítjük, hogy az ESM rendelkezésre állása előtt az EFSF biztosítja majd a pénzügyi támogatást, melyet a későbbiekben az ESM fog kezelni, annak szenior kategóriába sorolása nélkül.

  • Ismét kifejezzük, hogy határozottan elköteleztük magunkat az iránt, hogy minden szükséges intézkedést meghozzunk az euróövezet pénzügyi stabilitásának garantálása érdekében. Különösen a meglévő EFSF/ESM eszközöket fogjuk rugalmasan és hatékonyan felhasználni azon országok piacainak stabilizálására, melyek betartják az országspecifikus ajánlásokat és egyéb kötelezettségeiket – a meghatározott időpontokat is –, melyeket az európai szemeszter, a Stabilitási és Növekedési Paktum és a túlzott egyensúlyhiány esetén követendő eljárás keretében vállaltak. E feltételeket egyetértési megállapodásban fektetjük le. Üdvözöljük, hogy az EKB hozzájárult ahhoz, hogy az EFSF/ESM megbízottjaként hatékonyan és eredményesen piaci műveleteket végezzen.

  • Felkérjük az eurócsoportot, hogy ezeket a döntéseket 2012. július 9-ig hajtsa végre.

________________________


Side Bar