Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT PL

Comunicat de presă

Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali

CoR/14/001.ro

Bruxelles, 22 ianuarie 2014

Preşedintele CoR reafirmă sprijinul autorităţilor locale şi regionale pentru aderarea Ucrainei la UE și condamnă violența

În calitate de lider al unei delegații a membrilor Comitetului Regiunilor (CoR) care a vizitat astăzi Kievul, preşedintele CoR, dl Ramón Luis Valcárcel a condamnat ferm escaladarea violenței și și-a exprimat compasiunea pentru familiile victimelor. În cursul întâlnirii cu reprezentanţii societăţii civile care manifestează în piața centrală a Kievului (Maidan), el s-a pronunțat în favoarea luptei poporului ucrainean pentru libertate și drepturile omului.

În condițiile în care astăzi situația din Kiev s-a agravat, delegația CoR și-a anulat întâlnirile programate cu viceprim-ministrul ucrainean și cu înalte oficialități, în semn de condamnare a ultimelor acțiuni ale guvernului: „UE este de partea democrației și libertăţii. De la acestea nu se poate face rabat”, a subliniat președintele Valcárcel.

Referindu-se la decizia guvernului ucrainean de a abandona acordurile politice și de liber schimb cu UE în luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Valcárcel a afirmat: „Pentru mulți cetățeni ai Ucrainei, integrarea europeană este mai mult decât un acord comercial sau o simplă hârtie: ea constituie o viziune de viitor și un proiect care oferă ucrainenilor perspectiva stabilității, păcii, democrației, solidarității și respectarea drepturilor și libertăţilor lor”, după care a adăugat: „Având în vedere evenimentele și protestele care au loc, societatea civilă din Ucraina are nevoie mai mult ca oricând de susținerea Uniunii Europene. Toate canalele de dialog trebuie să rămână deschise la toate nivelurile de guvernare; trebuie să încurajăm guvernul ucrainean să își urmărească obiectivul declarat al aderării la UE și trebuie să reafirmăm că un acord de asociere UE-Ucraina rămâne încă posibil”.

Preşedintele CoR a evocat și preocupările UE legate de legislația recent adoptată care afectează drepturile fundamentale ale cetăţenilor ucraineni și prevede inclusiv restrângeri ale dreptului la întrunire și ale libertăţii presei și a celei de exprimare. El a mai subliniat și necesitatea promovării autonomiei locale și regionale, precum și a independenței financiare a autorităților de la aceste niveluri, aceasta fiind o modalitate de realizare a indispensabilei reforme democratice.

Delegația CoR, condusă de preşedintele Valcárcel, s-a întâlnit cu membrii ucraineni ai Conferinţei autorităţilor locale şi regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP), precum și cu reprezentanți ai asociațiilor regiunilor şi oraşelor din Ucraina. Delegaţia a reamintit concluziile ultimului summit al Parteneriatului estic, desfășurat la Vilnius, concluzii care oferă o platformă de cooperare între autorităţile locale şi regionale și recunosc explicit rolul democrației locale în cadrul Parteneriatului estic al UE.

Președintele și delegaţia CoR urmează de asemenea să se întâlnească cu Evghenia Timoșenko, fiica fostului prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko, aflată și acum în închisoare.

* Din delegația CoR fac parte dnii Arnoldas Abramavičius (LT-PPE), primarul orașului Zarasai, Mick Antoniw (UK-PSE), membru al Adunării Naționale din Țara Galilor, dr. István Sértő Radics (HU-ALDE), primarul localității Uszka (Uszka polgármestere), Uno Silberg (EE-AE), membru al Consiliului local Kose și președintele Grupului Alianța Europeană al CoR, precum și dna Daiva Matoniene (LT-CRE), viceprimar al orașului Šiauliai și ministru adjunct pentru mediu în guvernul lituanian.

CORLEAP:

Conferinţa autorităţilor locale şi regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP) a fost înfiinţată de Comitetul Regiunilor (CoR) în 2011, pentru a adăuga Parteneriatului estic al UE o dimensiune regională și locală. CORLEAP reunește 36 de reprezentanţi aleşi de la nivel regional și local, din partea UE și a țărilor Parteneriatului estic, inclusiv din Ucraina.

Informații suplimentare:

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali din toate cele 28 de state membre. Misiunea sa este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.

Site-ul CoR: www.cor.europa.eu

Urmăriți-ne pe Twitter: @EU_CoR

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați persoana următoare: Nathalie Vandelle

Tel. +32 2282 24 99

nathalie.vandelle@cor.europa.eu


Side Bar