Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT EL RO

Priopćenje za medije

Skupština regionalnih i lokalnih vlasti EU-a

.

COR/13/60

U Bruxellesu, 1. srpnja 2013

Odbor regija pozdravlja hrvatske članove

Povodom današnjeg pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, Odbor regija (OR) pozdravlja novo hrvatsko izaslanstvo koje se njegovoj skupštini pridružuje sa devet punopravnih članova.

Pozdravljajući hrvatsko izaslanstvo predsjednik OR-a Ramón Luis Valcárcel izjavio je: "Želio bih odati počast hrvatskim regionalnim i lokalnim vlastima koje su od početka bile uključene u pristupni proces te odigrale temeljnu ulogu u uklanjanju razlika između Bruxellesa i hrvatskih stanovnika. Članstvo Hrvatske u EU-u ne treba proslaviti samo u političkom i gospodarskom smislu: ovo je prilika da pogledamo na tragedije iz prošlosti i pokažemo da mi, kao Europljani, moramo nastaviti raditi zajedno kako bi prevladali podjele i težili ka boljoj, zajedničkoj i mirnijoj budućnosti."

Vojko Obersnel, voditelj hrvatskog izaslanstva u OR-u i gradonačelnik grada Rijeke naglasio je: " Republika Hrvatska pristupa obitelji europskih partnera nakon dugog perioda priprema i pregovora. Iako se i dalje suočavamo s mnogim izazovima, drago mi je što ćemo napokon moći sudjelovati kao ravnopravni članovi u oblikovanju Europe i budućnosti naših građana. Čvrsto vjerujem u europsku perspektivu za hrvatske gradove, općine i županije te se radujem njihovom konstruktivnom doprinosu u pomoći za izgradnju boljeg društva unutar Europske unije za sve nas."

Hrvatske nacionalne udruge lokalnih i regionalnih vlasti - Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova i Udruga općina Republike Hrvatske - predložile su kandidate za hrvatske članove i zamjenike nacionalnog izaslanstva OR-a. Ministarstvo uprave je potom predalo popis imenovanih članova Vijeću EU-a. Hrvatsko izaslanstvo sastojat će se od sljedećih članova:

  • Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke (voditelj izaslanstva)

  • Snježana Bužinec, načelnica općine Jakovlje

  • Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije

  • Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec

  • Ivan Jakovčić, član Skupštine Istarske županije

  • Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije

  • Jelena Pavičić Vukičević, Članica Gradske skupštine grada Zagreba

  • Predrag Štromar, župan Varaždinske županije

Deveti i posljednji član bit će imenovan kasnije tijekom ove godine.

Odbor regija snažno je podržavao nastojanja hrvatskih županija i općina na putu ka članstvu, a posebno tako što je uspostavio Zajednički savjetodavni odbor OR - Hrvatska u 2010. godini. Odbor regija pozdravio je sudjelovanje devet promatrača iz hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u plenarnim sjednicama i drugim sastancima od početka 2012.g. kako bi ih podržao u pronalaženju vlastitog mjesta u europskom postupku donošenja odluka. U suradnji s Europskom komisijom Odbor regija je sudjelovao u jačanju administrativnih kapaciteta hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u okviru programa Instrument za lokalne uprave, osobito organiziranjem seminara na lokalnoj razini i studijskih posjeta hrvatskih lokalnih i regionalnih predstavnika u Bruxellesu.

Tijekom predstojeće plenarne sjednice Odbora regija, 3. srpnja, kao dobrodošlica hrvatskom izaslanstvu bit će organizirana posebna svečanost.

Kako bi se proslavilo pristupanje Hrvatske EU-u, OR će istovremeno sa svojom plenarnom sjednicom organizirati trodnevno putovanje za predstavnike medija. To putovanje bit će prilika za hrvatske medije da se susretnu s političarima iz Hrvatske i iz institucija EU-a te da nauče više o tome kako lokalne i regionalne vlasti EU-a mogu postići da se njihov glas čuje u postupku donošenja odluka EU-a. To uključuje i tiskovnu konferenciju otvorenu za sve medije u kojoj će predsjednik OR-a, Ramón Luis Valcárcel i voditelj hrvatskog izaslanstva u OR-u Vojko Obersnel (gradonačelnik grada Rijeke) govoriti o budućnosti hrvatske lokalne uprave nakon pristupanja EU-u. Konferencija će se održati 3. srpnja, u 10sati u Odboru regija.

Odbor regija

Odbor regija je skupština regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije iz 28 zemalja članica. Zadaća OR-a je uključiti regionalne i lokalne vlasti, kao i zajednice koje oni predstavljaju, u postupak donošenja odluka EU-a te ih obavještavati o politikama EU-a. Europska komisija, Europski parlament i Vijeće obvezni su savjetovati se s Odborom na područjima politike koja utječu na regije i gradove. Odbor regija može se žaliti Sudu Europske unije ako su njegova prava prekršena ili ako smatra da određeni zakon EU-a krši načelo supsidijarnosti ili ne poštuje regionalne ili lokalne ovlasti.

Internetska stranica OR-a: www.cor.europa.eu

Pratite nas na twitteru: @EU_CoR

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Nathalie Vandelle

Tel. +32 2 282 24 99

nathalie.vandelle@cor.europa.eu

Prethodna priopćenja za medije


Side Bar