Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT RO HR

Ανακοίνωση Τύπου

Η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ

COR/13/60

Βρυξέλλες, 1 Ιουλίου 2013

Η Επιτροπή των Περιφερειών υποδέχεται τα μέλη από την Κροατία

Σήμερα, με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) υποδέχεται στην ολομέλειά της τη νέα κροατική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από εννέα τακτικά μέλη.

Υποδεχόμενος την κροατική αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της ΕτΠ, κ. Ramón Luis Valcárcel δήλωσε: "Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Κροατίας που συμμετείχαν εξ αρχής ενεργά στην ενταξιακή διαδικασία και διαδραμάτισαν θεμελιώδη ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των Βρυξελλών και των πολιτών της Κροατίας. Η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ δεν πρέπει να εορτασθεί μόνο σε πολιτική και οικονομική βάση: αποτελεί ευκαιρία να διδαχθούμε από τις τραγωδίες του παρελθόντος και να δείξουμε πως όλοι μαζί, ως Ευρωπαίοι, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την υπέρβαση των διχασμών και να αγωνιστούμε για καλύτερο, κοινό και πιο ειρηνικό μέλλον."

Ο κ. Vojko Obersnel, Επικεφαλής της κροατικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ και Δήμαρχος της Ριέκα, επεσήμανε: Η Δημοκρατία της Κροατίας εντάσσεται στην οικογένεια των Ευρωπαίων εταίρων μετά από μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαπραγματεύσεων. Παρά τις πολλές και νέες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είμαι ευτυχής που θα μπορέσουμε επιτέλους να συμμετάσχουμε επί ίσοις όροις στη διαμόρφωση της Ευρώπης και του μέλλοντος των πολιτών μας. Είμαι απολύτως βέβαιος για την ευρωπαϊκή προοπτική των κροατικών πόλεων, δήμων και επαρχιών και ευελπιστώ πως η εποικοδομητική τους συνεισφορά θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερης κοινωνίας για όλους μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

Οι υποψηφιότητες των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της εθνικής αντιπροσωπείας της Κροατίας στην ΕτΠ κατατέθηκαν από τις Εθνικές ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών της Κροατίας - την Ένωση επαρχιών της Κροατίας, την Ένωση πόλεων και την Ένωση δήμων της Δημοκρατίας της Κροατίας. Εν συνεχεία, ο κατάλογος των επιλεγέντων υποψηφίων υπεβλήθη από το Υπουργείο Διοίκησης στο Συμβούλιο της ΕΕ. Η κροατική αντιπροσωπεία θα απαρτισθεί από τα ακόλουθα μέλη:

  • κ. Vojko Obersnel, Δήμαρχος Ριέκα (Επικεφαλής της αντιπροσωπείας)

  • κα Snježana Bužinec, Δήμαρχος Γιάκοβλιε

  • κ. Nikola Dobroslavić, Νομάρχης Ντουμπρόβνικ-Νέρετβα

  • κ. Bruno Hranić, Δήμαρχος Βίντοβετς

  • κ. Ivan Jakovčić, Μέλος του Επαρχιακού συμβουλίου της Ίστρια

  • κ. Danijel Marušić, Νομάρχης Μπροντ-Ποσάβινα

  • κα Jelena Pavičić Vukičević, Μέλος του Δημοτικού συμβουλίου του Ζάγκρεμπ

  • κ. Predrag Štromar, Νομάρχης Βάραζντιν.

Το ένατο και τελευταίο μέλος θα οριστεί εντός του έτους.

Η ΕτΠ στήριξε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κροατικές επαρχίες και δήμοι καθ'όλη την πορεία προς την ένταξη, και ειδικότερα μάλιστα με τη σύσταση της Μικτής συμβουλευτικής επιτροπής ΕτΠ-Κροατίας το 2010. Η ΕτΠ υποδέχθηκε εννέα παρατηρητές από τις κροατικές τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίοι παρίσταντο στις συνόδους ολομέλειας και τις λοιπές συνεδριάσεις από τις αρχές του 2012 έτσι ώστε να βοηθηθούν στον ρόλο που θα αναλάμβαναν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕτΠ συμμετείχε επίσης στις προσπάθειες ενίσχυσης των διοικητικών ικανοτήτων των κροατικών τοπικών αρχών στο πλαίσιο του προγράμματος Τοπική διοικητική διευκόλυνση, ειδικότερα δε μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων σε τοπικό επίπεδο και ενημερωτικών επισκέψεων των κροατικών τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων στις Βρυξέλλες.

***

Κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ της 3ης Ιουλίου 2013, θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση υποδοχής των μελών της κροατικής αντιπροσωπείας.

Για τον εορτασμό της ένταξης της Κροατίας, η ΕτΠ θα διοργανώσει επίσης τριήμερη επίσκεψη Τύπου που συμπίπτει με τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ. Η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για τον κροατικό Τύπο να συναντηθεί με πολιτικούς από την Κροατία και τα όργανα της ΕΕ και να κατατοπισθεί περισσότερο για τις δυνατότητες που παρέχονται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ για να εισακούεται η φωνή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η επίσκεψη προβλέπει συνέντευξη Τύπου που θα είναι ανοικτή προς όλα τα ΜΜΕ στα πλαίσια της οποίας ο Πρόεδρος της ΕτΠ, κ. Ramón Luis Valcárcel, και ο Επικεφαλής της κροατικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ, κ. Vojko Obersnel (Δήμαρχος Ριέκα), θα αναφερθούν στο μέλλον της κροατικής τοπικής αυτοδιοίκησης μετά την ένταξη στην ΕΕ. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου και ώρα 10 π.μ. στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Η Επιτροπή των Περιφερειών

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ. Αποστολή των 344 μελών της από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, καθώς και των κοινοτήτων τις οποίες εκπροσωπούν, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και η ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υποχρεούνται να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες. Η ΕτΠ μπορεί να προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν θίγονται τα δικαιώματά της και όταν κρίνει ότι μια νομοθετική πράξη της ΕΕ παραβαίνει την αρχή της επικουρικότητας ή δεν σέβεται τις αρμοδιότητες των τοπικών και των περιφερειακών αρχών.

Ιστότοπος της ΕτΠ: www.cor.europa.eu

Follow us on Twitter: @EU_CoR

Για περισσότερες πληροφορίες:

Nathalie Vandelle

Τηλ. +32 2 282 24 99

nathalie.vandelle@cor.europa.eu

Παλαιότερες ανακοινώσεις Τύπου


Side Bar