Navigation path

Left navigation

Additional tools

Priopćenje za medije

Skupština regionalnih i lokalnih vlasti EU-a.

COR/13/57

U Bruxellesu, 1. srpnja 2013

Europski gradovi i regije ocijenit će ugovor o zajedničkoj poljoprivrednoj politici na plenarnom zasjedanju OR-a 3.-4. srpnja u Bruxellesu

  • Predsjednik OR-a Valcárcel i povjerenik Cioloş povest će raspravu o ugovoru o ZPP-u

  • Pristupanje EU-u: Odbor pruža dobrodošlicu novom hrvatskom izaslanstvu

  • Raspravljat će se o energetskom tržištu i ciljevima EU-a u pogledu otpada

Za vrijeme plenarnog zasjedanja Odbora regija (OR) 3.-4. srpnja,predsjednik OR-a Ramón Luis Valcárcel primit će europskog povjerenika za poljoprivredu Daciana Cioloşa te će razmotriti učinak ugovora o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), sklopljenog u Bruxellesu prije nekoliko dana. Budući da je 38% cijelog novog proračuna EU-a za 2014. g. namijenjeno financiranju ZPP-a, rezultati intenzivnih pregovora o njemu imat će snažne posljedice na ruralne regije Europe u razdoblju 2014.-2020.

U sklopu plenarnog zasjedanja održat će se svečanost dodjele oznake Europska poduzetnička regija za 2013. godinu, koju OR dodjeljuje trima najboljim regionalnim strategijama za razvoj poduzetništva. U rezoluciji o dovršenju Ekonomske i monetarne unije razmatrat će se izvanredna pitanja gospodarskog upravljanja, dok će se o situaciji zaposlenika na granicama EU-a kao i o ocjeni teritorijalnog učinka prijedloga Europske komisije baviti mišljenja koja će pojedinačno izraditi predsjednik skupine PES OR-a Karl-Heinz Lambertz, predsjednik vlade Njemačke jezične zajednice, i predsjednik skupine EPP OR-a, Michael Schneider, državni tajnik, poslanik pokrajine Sachsen-Anhalt pri federalnoj vladi Savezne Republike Njemačke.

Također na dnevnom redu plenarnog zasjedanja:

Energija i okoliš

Kao odgovor na planove za daljnje otvaranje europskog energetskog tržišta mišljenje o "Pospješivanju djelovanja unutarnjeg energetskog tržišta" koje je izradio P. G. de Vey Mestdagh (NL/ALDE), član izvršnog vijeća pokrajine Groningen, bit će dano na usvajanje. U njemu se smatra da će samo većim uključenjem lokalnih i regionalnih vlasti energetsko tržište postati "upotpunjenije, konkurentnije i fleksibilnije". Na plenarnom će zasjedanju također Michel Lebrun (BE/EPP), član parlamenta Francuske zajednice, na raspravljanje dati svoje mišljenje o "Ponovnom razmatranju najvažnijih ciljeva Europske unije u vezi s otpadom". U njemu se poziva na jedinstvenu metodu izračunavanja i definiranja otpada te predlaže određivanje strožih ciljeva za upravljanje otpadom i njegovo recikliranje.

Akcijski plan za e-Zdravlje

Rješenja akcijskog plana e-Zdravlje mogu doprinijeti učinkovitijem korištenju sredstava, uštedi vremena i smanjenju birokracije te time poboljšati kvalitetu skrbi za pacijente. Član Flamanskog parlamenta i izvjestitelj OR-a Johan Sauwens (BE/EPP), razmatra potencijal digitalnih alata i službi u svojoj ocjeni mišljenja Akcijski plan e-Zdravlje 2014.-2020.

Novi hrvatski članovi

Povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja u sklopu plenarnog zasjedanja održat će se posebna svečanost dočeka novih hrvatskih članova OR-a u Odboru.

102. plenarno zasjedanje održat će se u Europskom parlamentu (soba JAN 2Q2) 3.-4. srpnja u Bruxellesu. Rasprave će biti moguće pratiti uživo na stranici www.cor.europa.eu.

Dodatne informacije:

Odbor regija

Odbor regija je skupština regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije. Zadaća njegovih članova iz svih 28 država članica EU-a jest uključiti regionalne i lokalne vlasti, kao i zajednice koje oni predstavljaju, u postupak donošenja odluka EU-a te ih obavještavati o politikama EU-a. Europska komisija, Europski parlament i Vijeće obvezni su savjetovati se s Odborom na područjima politike koja utječu na regije i gradove. Odbor regija može se žaliti Sudu Europske unije ako su njegova prava prekršena ili ako smatra da određeni zakon EU-a krši načelo supsidijarnosti ili ne poštuje regionalne ili lokalne ovlasti.

Posjetite internetsku stranicu OR-a: www.cor.europa.eu

Pratite nas na Twitteru: @EU_CoR

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte naše službenike za odnose s javnošću:

Pierluigi Boda

Tel.: +32 2 282 2461

Mobilni tel.: +32 473 85 17 43

pierluigi.boda@cor.europa.eu

David French

Tel.: +32 2 282 2535

Mobilni tel.: +32 473 85 47 59

david.french@cor.europa.eu

Nathalie Vandelle

Tel.: +32 2 282 2499

Mobilni tel.: +32 473 86 05 30

nathalie.vandelle@cor.europa.eu

Prethodna priopćenja za medije


Side Bar