Navigation path

Left navigation

Additional tools

Sporočilo za javnost

Skupščina predstavnikov regionalnih in lokalnih oblasti EU

COR/13/28

Bruselj, 8. april 2013

Predsednik EP Schulz se je na 100. plenarnem zasedanju (11. in 12. aprila v Bruslju) pridružil razpravi regij in mest o proračunu EU in krizi

Na dnevnem redu tudi potreba po močnejši evropski industriji in boj proti revščini

Predsednik Odbora regij (OR) Ramón Luis Valcárcel Siso bo ob obeležitvi 100. plenarnega zasedanja Odbora, ki je bil ustanovljen leta 1994, na razpravi o trenutnih najbolj perečih temah na področju evropskih zadev gostil predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza. Plenarno zasedanje OR, ki bo 11. in 12. aprila, bo priložnost za obravnavo tematike proračuna EU in gospodarske krize. Ker je prihodnje leto tudi leto volitev v Evropski parlament, bosta instituciji v želji po nadaljnjem izboljšanju sodelovanja prednostno obravnavali tudi vprašanje, kako povečati volilno udeležbo državljanov.

Evropska industrijska politika: kakšna je vloga mest in regij?

V ospredju razprave bosta prav tako izziv ponovne industrializacije Evrope in pionirska vloga mest in regij pri izvajanju industrijske politike. Claude Gewerc (FR/PES), predsednik regionalnega sveta Pikardije, bo predstavil mnenje o strategiji Evropske komisije za močnejšo, diverzificirano in konkurenčno industrijsko osnovo v Evropi.

OR bo 10. aprila organiziral tudi tretjo konferenco o strategiji Evropa 2020, na kateri bo pripravljena ocena vpliva industrijske politike EU. Obravnavalo se bo tudi vprašanje, kako lahko regije in mesta v okviru svojega prispevka k boju proti krizi pomagajo evropski industriji. Med govorniki bo poleg Antonia Tajanija, evropskega komisarja za industrijo in podjetništvo, in predsednika OR Valcárcela Sise, ki se bosta udeležila tiskovne konference (10. april ob 15.00), tudi Mercedes Bresso, prva podpredsednica OR.

Solidarnost in boj proti revščini

Ker se Evropa še vedno spopada z recesijo, bo plenarno zasedanje posvečeno tudi solidarnosti, tako v EU kot drugod. Učinkovitost ukrepanja EU za boj proti revščini v svetu bo tema resolucije, ki jo bodo predstavile vse politične skupine OR. Izboljšanje podpore EU pomoči najbolj potrebnim v državah članicah EU bo prav tako tema mnenja o Skladu za evropsko pomoč najbolj ogroženim, ki ga bo predstavil Ossi Martikainen (FI/ALDE).

100. plenarno zasedanje bo 11. in 12. aprila v Evropskem parlamentu (dvorana JAN 2Q2) v Bruslju. Razpravo bo mogoče spremljati v živo na www.cor.europa.eu.

Decentralizirano sodelovanje za razvoj

Nekaj dni prej (9. in 10. aprila) bo OR skupaj z Evropsko komisijo organiziral 3. konferenco o decentraliziranem sodelovanju za razvoj. Ta dogodek, ki se ga bo udeležilo več sto predstavnikov lokalnih in regionalnih oblasti iz EU in držav v razvoju, bo potekal resnično ob pravem času, saj bo Evropska komisija v kratkem sprejela sporočilo o vlogi lokalnih oblasti pri razvojnem sodelovanju in tudi mednarodno agendo o razvoju za obdobje po letu 2015.

Na sklepni seji bo udeležence konference nagovoril Andris Piebalgs, evropski komisar, pristojen za razvojno sodelovanje, skupaj s predsednikom Valcárcelom Sisom in prvo podpredsednico Bressovo.

Več informacij:

Odbor regij

Odbor regij je skupščina predstavnikov regionalnih in lokalnih oblasti EU. Naloga 344 članov Odbora iz vseh 27 držav članic EU je regionalne in lokalne oblasti ter skupnosti, ki jih te oblasti zastopajo, vključiti v proces odločanja ter jih seznanjati s politikami EU. Evropska komisija, Evropski parlament in Svet se morajo z Odborom posvetovati o političnih področjih, ki vplivajo na regije in mesta. Odbor regij lahko tudi vloži tožbo pri Sodišču Evropske unije, če so bile kršene njegove pravice ali če meni, da zakonodaja EU krši načelo subsidiarnosti ali ne spoštuje regionalnih ali lokalnih pristojnosti.

Obiščite spletno stran OR: www.cor.europa.eu

Spremljajte nas na Twitterju: @EU_CoR

Za več informacij so na voljo:

Pierluigi Boda

Tel. +32 2 282 2461

GSM +32 473 85 17 43

pierluigi.boda@cor.europa.eu

David French

Tel. +32 2 282 2535

GSM +32 473 85 47 59

david.french@cor.europa.eu

Nathalie Vandelle

Tel.+32 2 282 2499

GSM +32 473 86 05 30

nathalie.vandelle@cor.europa.eu

Prejšnja sporočila za javnost


Side Bar