Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comunicat de presă

Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali

COR/13/28

Bruxelles, 8 aprilie 2013

Președintele Schulz se alătură regiunilor și orașelor în cadrul dezbaterii privind bugetul UE și criza, cu ocazia celei de-a 100-a sesiuni plenare a CoR (11 și 12 aprilie, Bruxelles), sesiune jubiliară

Necesitatea unei industrii europene mai puternice și lupta împotriva sărăciei figurează, de asemenea, pe ordinea de zi

Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 100-a sesiuni plenare a Comitetului Regiunilor (CoR) de la înființarea sa, în anul 1994, președintele Comitetului, dl Ramón Luis Valcárcel Siso, îl va întâmpina pe dl Martin Schulz, președintele Parlamentului European, pentru a participa la o dezbatere pe temele cele mai presante în materie de afaceri europene. Sesiunea plenară a CoR din 11 și 12 aprilie va fi ocazia potrivită pentru abordarea bugetului UE și a crizei economice. În plus, cum alegerile europene de anul viitor se apropie, o prioritate a agendei de lucru o vor constitui modalitățile de stimulare a participării cetățenilor la procesul electoral, în contextul în care cele două instituții explorează căile unei mai strânse cooperări.

Politica industrială europeană: care este rolul orașelor și regiunilor?

Provocarea privind reindustrializarea europeană și rolul de pionierat pe care îl joacă orașele și regiunile în punerea în aplicare a politicii industriale se vor numără printre temele de interes ale dezbaterilor. Dl Claude GEWERC (FR-PSE), președintele Consiliului regional din Picardia, va prezenta un aviz privind strategia Comisiei Europene de susținere a unei baze industriale puternice, diversificate și competitive în Europa.

De asemenea, CoR va organiza cea de-a 3-a conferință a sa privind Strategia Europa 2020 (10 aprilie), în cadrul căreia va evalua impactul politicii industriale a UE. Această conferință va dezbate modul în care regiunile și orașele pot ajuta la creșterea industriilor Europei, ca parte a contribuției lor la lupta împotriva crizei. Între vorbitori se vor număra dl Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, și președintele Valcárcel, care vor participa și la o conferință de presă (10 aprilie, ora 15:00), alături de dna Mercedes Bresso, prim-vicepreședintă a CoR.

Solidaritatea și combaterea sărăciei

În condițiile în care Europa se confruntă în continuare cu o recesiune persistentă, în cursul sesiunii plenare se va acorda atenție temei solidarității, atât în interiorul, cât și în afara UE. Eficiența acțiunii europene de combatere a sărăciei globale va face obiectul unei rezoluții prezentate de toate grupurile politice din cadrul CoR. Consolidarea sprijinului acordat de UE celor mai nevoiași cetățeni din statele membre va fi abordată și în avizul prezentat de dl Ossi Martikainen (FI-ALDE), privind Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.

Cea de a 100-a sesiune plenară va avea loc la Parlamentul European (sala JAN 2Q2), la 11 și 12 aprilie, la Bruxelles. Dezbaterile vor fi transmise în direct la adresa www.cor.europa.eu.

Cooperarea descentralizată pentru dezvoltare

Cu câteva zile înaintea sesiunii plenare, CoR va organiza, în colaborare cu Comisia Europeană, și cea de-a 3-a ediție a Forumului cooperării descentralizate pentru dezvoltare (9-10 aprilie). Acest eveniment, care aduce laolaltă sute de reprezentanți ai autorităților locale și regionale din UE și din țări în curs de dezvoltare, este cât se poate de oportun, întrucât Comisia Europeană urmează să adopte în scurt timp o comunicare privind rolul autorităților locale în cooperarea pentru dezvoltare, precum și Agenda sa internațională privind dezvoltarea pentru perioada de după 2015.

Comisarul pentru dezvoltare, dl Andris Piebalgs, va lua cuvântul în cadrul sesiunii de închidere, alături de președintele Valcárcel și de prim-vicepreședinta Bresso.

Mai multe informații:

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE și de le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.

Vizitați site-ul CoR: www.cor.europa.eu

Urmăriți-ne pe Twitter: @EU_CoR

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați persoanele următoare:

Pierluigi Boda

Tel.: +32 (0)2 282 2461

Mobil: +32 (0)473 85 17 43

pierluigi.boda@cor.europa.eu

David French

Tel.: +32 (0)2 282 2535

Mobil: +32 (0)473 85 47 59

david.french@cor.europa.eu

Nathalie Vandelle

Tel.: +32 (0)2 282 2499

Mobil: +32 (0) 473 86 05 30

nathalie.vandelle@cor.europa.eu

Comunicate de presă anterioare


Side Bar