Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ανακοίνωση Τύπου

Η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ

COR/13/28

Βρυξέλλες, 8 Απριλίου 2013

100ή σύνοδος ολομέλειας της ΕτΠ: Ο Πρόεδρος Schulz θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των περιφερειών και των πόλεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την κρίση (11-12 Απριλίου 2013 στις Βρυξέλλες)

Στην ημερήσια διάταξη και η ανάγκη για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή βιομηχανία και η καταπολέμηση της φτώχειας

Στις 11 και στις 12 Απριλίου 2013, στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ής συνόδου ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) από την ίδρυσή της το 1994, ο Πρόεδρός της, κ. Ramón Luis Valcárcel Siso, θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, για να συζητήσουν τα πλέον φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας της ΕΕ και κυρίως για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οικονομική κρίση. Επιπλέον, εν όψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014, τα δύο όργανα θα αναζητήσουν τρόπους για την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας τους.

Ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική: Ποιον ρόλο διαδραματίζουν οι πόλεις και οι περιφέρειες;

Στο επίκεντρο των συζήτησεων θα είναι επίσης η πρόκληση της επαναβιομηχανοποίησης της Ευρώπης και ο κορυφαίος ρόλος που διαδραματίζουν οι πόλεις και οι περιφέρειες στην εφαρμογή της βιομηχανικής πολιτικής. Ο κ. Claude Gewerc (FR/PES), Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πικαρδίας, θα παρουσιάσει γνωμοδότηση με θέμα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη μιας ισχυρής, διαφοροποιημένης και ανταγωνιστικής βιομηχανικής βάσης στην Ευρώπη.

Εξάλλου, η ΕτΠ θα πραγματοποιήσει την 3η Διάσκεψη για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» (10 Απριλίου), κατά την οποία θα αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ. Στη διάσκεψη, η ΕτΠ θα εξετάσει με ποιούς τρόπους οι περιφέρειες και οι πόλεις μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ως μέρος της συμβολής τους στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται ο κ. Antonio Tajani, Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας και ο Πρόεδρος κ. Valcárcel, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε συνέντευξη τύπου που θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου 2013 και ώρα 15.00 μ.μ., καθώς και η κ. Mercedes Bresso, Α' Αντιπρόεδρος της ΕτΠ.

Αλληλεγγύη και καταπολέμηση της φτώχειας

Καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ύφεσης, στη σύνοδο ολομέλειας θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της αλληλεγγύης, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας παγκοσμίως θα αποτελέσει το θέμα ψηφίσματος που θα εισηγηθούν όλες οι πολιτικές ομάδες της ΕτΠ. Η ενίσχυση της στήριξης που παρέχει η ΕΕ στα ενδεέστερα των κρατών μελών της Ένωσης θα εξεταστεί επίσης στο πλαίσιο γνωμοδότησης που θα παρουσιάσει ο κ. Ossi Martikainen (FI/ALDE) με θέμα Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους.

Η 100ή σύνοδος ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα JAN 2Q2) στις 11 και στις 12 Απριλίου, στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις θα μεταδοθούν απευθείας στον δικτυακό τόπο www.cor.europa.eu.

Αποκεντρωμένη συνεργασία για την ανάπτυξη

Λίγο πριν από τη σύνοδο ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί επίσης η 3η Διάσκεψη Αποκεντρωμένης Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (9-10 Απριλίου), που συνδιοργανώνει η ΕτΠ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διάσκεψη αυτή, στην οποία θα συγκεντρωθούν πολλές εκατοντάδες εκπρόσωποι των τοπικών και των περιφερειακών αρχών από την ΕΕ και τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει σύντομα ανακοίνωση σχετικά με τον ρόλο των τοπικών αρχών στην αναπτυξιακή συνεργασία και το διεθνές της θεματολόγιο για την ανάπτυξη μετά το 2015.

Εκτός από τον Πρόεδρο κ. Valcárcel και την Α' Αντιπρόεδρο κ. Bresso, θα λάβει το λόγο και ο Επίτροπος Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κ. Andris Piebalgs.

Περισσότερες πληροφορίες:

Η Επιτροπή των Περιφερειών

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ. Αποστολή των 344 μελών της από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, καθώς και των κοινοτήτων τις οποίες εκπροσωπούν, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και η ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υποχρεούνται να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες. Η ΕτΠ μπορεί να προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν θίγονται τα δικαιώματά της και όταν κρίνει ότι μια νομοθετική πράξη της ΕΕ παραβαίνει την αρχή της επικουρικότητας ή δεν σέβεται τις αρμοδιότητες των τοπικών και των περιφερειακών αρχών.

Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της ΕτΠ: www.cor.europa.eu

Παρακολουθείστε μας στο Twitter: @EU_CoR

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους Τύπου της ΕτΠ:

Pierluigi Boda

Τηλ.: +32 (0)2 282 2461

Κινητό: +32 (0)473 85 17 43

pierluigi.boda@cor.europa.eu

David French

Τηλ: +32 (0)2 282 2535

Κινητό: +32 (0)473 85 47 59

david.french@cor.europa.eu

Nathalie Vandelle

Τηλ.: +32 (0)2 282 2499

Κινητό: +32 (0) 473 86 05 30

nathalie.vandelle@cor.europa.eu

Παλαιότερες ανακοίνωσεις Τύπου


Side Bar