Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES NL IT SV EL PL BG RO

Sajtóközlemény

A regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése

COR/12/75

Brüsszel, 2012. november 23.

Valcárcel elnök: fontos, hogy mielőbb megfelelő megállapodás szülessen a 2014–2020-as uniós költségvetésről

Ramón Luis Valcárcel Siso, a Régiók Bizottsága (RB) elnöke attól tart, hogy az európai városok és régiók komoly gondokkal szembesülnek, ha tovább késik a megállapodás a 2014–2020-as többéves pénzügyi keretről.

Valcárcel elnök a következőképpen reagált az Európai Tanácsban ma folytatott tárgyalások kudarcára: „A jövőbeli költségvetés bizonytalansága komoly nehézségekbe sodorhatja a helyi és regionális önkormányzatokat, amelyeknek minden erejüket leköti a fellendülés előmozdítása.” Hozzátette: „Az európai polgároknak jó megállapodásra van szükségük, amely szavatolja az uniós szakpolitikák megfelelő folyamatosságát."

Valcárcel elnök a költségvetési stabilitás fontos szerepére is rámutatott: „A kohéziós politikát fenn kell tartani és meg kell erősíteni, nemcsak a beruházási kapacitás tekintetében, hanem a többéves beruházások megtervezésének folyamatossága érdekében is.” Ezért az EU régiói és helyi önkormányzatai elegendő finanszírozást kérnek a növekedés és munkahelyteremtés támogatására.

Valcárcel elnök kiemelte továbbá a közös agrárpolitika hatását a vidéki közösségekre, és hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális hálózatok stratégiai szerepet töltenek be a periférián elhelyezkedő térségek egységes piaci integrációjában. A Régiók Bizottsága ismételten leszögezte, hogy továbbra is síkra száll egy minden uniós régió javát szolgáló, erős kohéziós politika mellett, amelyhez annyi pénzt kell rendelkezésre bocsátani, amennyi a jelenlegi válságból való kilábaláshoz szükséges.

A Régiók Bizottsága

A Régiók Bizottsága a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése. A 27 európai uniós tagállamból delegált 344 tagnak az a küldetése, hogy az általuk képviselt regionális és helyi önkormányzatokat, valamint közösségeket bevonják az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassák őket az uniós szakpolitikákról. A régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ki kell kérnie az RB véleményét. A Régiók Bizottsága az Európai Bírósághoz fordulhat, ha jogai sérülnek, vagy ha úgy látja, hogy egy uniós jogszabály sérti a szubszidiaritás elvét, vagy nem tartja tiszteletben a regionális és helyi hatásköröket.

Látogasson el az RB weboldalára: www.cor.europa.eu

A Twitteren is megtalál bennünket: @EU_CoR

További információkért kérjük, forduljon kollégánkhoz:

Pierluigi Boda

Tel. +32 (0)2 282 2461

Mobile +32 (0) 473 851743

pierluigi.boda@cor.europa.eu

Korábbi sajtóközlemények


Side Bar