Navigation path

Left navigation

Additional tools

Sajtóközlemény

A regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése

COR/12/73

Brüsszel, 2012. november 26.

Barroso elnök a 2013-as prioritásokról beszél az RB november 29–30-i plenáris ülésén

Napirenden a kohéziós politika jövője, az uniós költségvetés és környezetvédelmi kérdések

November 29-én, néhány nappal azt követően, hogy a tagállamok nem tudtak egyezségre jutni az uniós költségvetésről, az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso felszólal majd a Régiók Bizottsága (RB) plenáris ülésén, hogy ismertesse az Európai Bizottság 2013. évi munkaprogramját és prioritásait.

Az RB tagok elfogadnak majd egy véleményt a 2014 utáni időszak kohéziós politikájára vonatkozó közös stratégiai keretről, melynek előadója Marek Woźniak (Wielkopolska régió elnöke, PL/EPP). Lambert van Nistelrooij, európai parlamenti képviselő is részt vesz majd a vitán. Ő ugyanennek a témának a társelőadója az Európai Parlamentnél. Egyéb fontos kérdéseket is megvitatnak majd a jövőbeli kohéziós politikával kapcsolatban. A vita kiindulópontjául az alábbi két témáról szóló vélemények szolgálnak: a közösségi szinten irányított helyi fejlesztés (előadó: Graham Garvie, Scottish Borders régió önkormányzati képviselője, UK/ALDE), illetve a partnerségről szóló európai magatartási kódex tervezete (előadó: Stanislaw Szwabski, Gdynia városi tanácsának elnöke, PL/EA).

Az Alain Hutchinson (BE/PES) által készített vélemény alapján az ideiglenesen kiküldött munkavállalók védelmének ellentmondásos kérdése is szerepelni fog a fő vitatémák között. Ez a vélemény egy sor módosítást javasol az európai bizottsági javaslathoz. Ezek célja, hogy az uniós jogszabályok megfelelő szociális biztonságot és munkaerő-piaci védelmet szavatoljanak a kiküldött munkavállalóknak.

A környezetvédelmi kérdések is fajsúlyosan szerepelnek majd a plenáris ülés vitáin. Négy elfogadásra váró vélemény is foglalkozik ilyen témával: Nilgun Canver (UK/PES) ismerteti majd a 7. környezetvédelmi cselekvési tervre vonatkozó javaslatról készült véleményét. Maga a cselekvési terv célkitűzéseket határoz meg a környezetvédelmi politika számára, illetve az ilyen jogszabályok hatékonyabb végrehajtását tűzi ki célul Európában, így segítve elő az Európa 2020 stratégia céljainak megvalósulását. Urve Erikson (EE/EA), Tudulinna önkormányzatának tagja is ismerteti majd „A vízpolitika terén elsőbbséginek minősülő anyagok” címmel írt véleményét. Erre a plenáris ülés második napján fog sor kerülni. Ezt követően Corrie McChord (UK/PES), Stirling önkormányzati képviselője fogja bemutatni és vitára bocsátani véleményét a talajvédelemről szóló tematikus stratégia végrehajtásáról. Ugyanezen a napon szavaznak majd azokról az RB-s ajánlásokról, melyek témája a fenntartható biogazdaságot célzó uniós stratégia (előadó: Rogier van der Sande (NL/ALDE)).

A plenáris ülésre november 29-én és 30-án, az Európai Parlament brüsszeli épületében kerül sor.

További információk:

A vitákat november 29-én, csütörtökön 15 órától és november 30-án, pénteken 9 órától honlapunkon, a www.cor.europa.eu-n élőben közvetítjük.A Régiók Bizottsága

A Régiók Bizottsága a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése. A 27 európai uniós tagállamból delegált 344 tagnak az a küldetése, hogy az általuk képviselt regionális és helyi önkormányzatokat, valamint közösségeket bevonják az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassák őket az uniós szakpolitikákról. A régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ki kell kérnie az RB véleményét. A Régiók Bizottsága az Európai Bírósághoz fordulhat, ha jogai sérülnek, vagy ha úgy látja, hogy egy uniós jogszabály sérti a szubszidiaritás elvét, vagy nem tartja tiszteletben a regionális és helyi hatásköröket.

Látogasson el az RB weboldalára: www.cor.europa.eu

A Twitteren is megtalál bennünket: @EU_CoR

További információkért kérjük, forduljon kollégáinkhoz:

Pierluigi Boda

Tel.: +32 (0)2 282 2461

Mobil: +32 (0) 473 851743

pierluigi.boda@cor.europa.eu

David French

Tel.: +32 (0) 2 282 2535

Mobil: +32 (0) 473 854 759

david.french@cor.europa.eu

Nathalie Vandelle

Tel.: +32 (0)2 282 2499

Mobil: +32 (0)473 86 05 30

nathalie.vandelle@cor.europa.eu

Korábbi sajtóközlemények


Side Bar