Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT SV PL RO

Ανακοίνωση Τύπου

Η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ

COR/12/58

Βρυξέλλες, 09/10/2012

Η ΕτΠ ζητά ο προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 να αντιστοιχεί στο 1,14 % του συνολικού ΑΕγχΠ της ΕΕ και προτρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν απολύτως τις διαδικασίες της συναπόφασης

Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) αποτελεί το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εξέφρασε τις θέσεις του για τις πρόσφατες προτάσεις που υπέβαλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020. Η σχετική γνωμοδότηση, την οποία εισηγήθηκε η Α' Αντιπρόεδρος της ΕτΠ κα Mercedes Bresso (IT/PES), πραγματεύεται την αναθεώρηση της πρότασης που κατέθεσε στις 6 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΠΔΠ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις πρόσφατες εξελίξεις στις επιδόσεις των οικονομιών των κρατών μελών, όσο και τις δημοσιονομικές ανάγκες που γεννά η εισδοχή της Κροατίας. Η γνωμοδότηση, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα στην πρόσφατη σύνοδο ολομέλειας του οργάνου, περιέχει επίσης μια αξιολόγηση του τελευταίου διαπραγματευτικού πλαισίου που παρουσίασε στις 18 Σεπτεμβρίου η Κυπριακή Προεδρία.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές τόσο για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, όσο και για αρκετά κράτη μέλη, οι επενδύσεις των οποίων βασίζονται εν πολλοίς στην ενωσιακή χρηματοδότηση», επισήμανε η κα Bresso αναφερόμενη στα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περικοπές ύψους άνω των 5,5 δισ. ευρώ στα κονδύλια για την πολιτική συνοχής. «Οι δήμοι και οι περιφέρειες», συνέχισε η κα Bresso, «εκφράζουν εκ νέου την πλήρη στήριξή τους στη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 να αντιστοιχεί στο 1,14 % του ΑΕγχΠ των κρατών μελών».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕτΠ, κ. Ramon Luis Valcárcel, εξήρε τη στενή συνεργασία του οργάνου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα δημοσιονομικά ζητήματα και υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Σε αυτή την κρίσιμη φάση, η ΕΕ χρειάζεται έναν προϋπολογισμό που θα επικεντρώνεται σε έργα ενίσχυσης της ανάπτυξης, έναν προϋπολογισμό ικανό, αφ’ ενός μεν να αποφέρει απτούς καρπούς για τους πολίτες, αφ’ ετέρου δε να προάγει την κατά τόπους συνοχή έτσι ώστε να μπορούν όλοι δήμοι και οι περιφέρειες να αντλούν οφέλη από την εσωτερική αγορά».

Όσον αφορά το τελευταίο διαπραγματευτικό πλαίσιο –το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων της προγραμματισμένης για τις 22 και 23 Νοεμβρίου έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– η ΕτΠ θεωρεί απαράδεκτη μια συμφωνία που αφορά θέματα τα οποία δεν είχαν προηγουμένως τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με την ΕτΠ, σύμφωνα με τη διαδικασία της συναπόφασης. Το ζήτημα μεταξύ άλλων άπτεται της επιβολής ανώτατων ορίων στα κονδύλια που χορηγούνται στα κράτη μέλη βάσει των ταμείων συνοχής.

Απευθυνόμενοι στη σύνοδο ολομέλειας, οι αρμόδιοι για το ΠΔΠ συνεισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Reimer Böge (DE/EPP) και κ. Ivailo Kalfin (BG/S&D), έκαναν λόγο για την πρόβλεψη ενός προϋπολογισμού ευνοϊκού για τη συνοχή· «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει αποφασισμένο να διαπραγματευτεί καθεμία από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Böge, ο οποίος σχολίασε επίσης τη συγκυρία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας τα εξής: «Βεβαίως επιθυμούμε να βρεθεί μια ταχεία λύση, αλλά όχι πάση θυσία. Καμία απόφαση δεν είναι ειλημμένη μέχρι να ληφθούν όλες οι αποφάσεις». Ο δε κ. Kalfin συνόψισε τη σημερινή κατάσταση ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί το "πάγωμα" του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ ορισμένα κράτη μέλη επιδιώκουν περικοπές της τάξης του 10%. Πάντως, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οποιαδήποτε συμφωνία μείωσης της χρηματοδότησης των ενωσιακών αναπτυξιακών πολιτικών είναι απαράδεκτη».

Η κα Bresso αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να βρεθούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προ αδιεξόδου με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η έγκαιρη έγκριση του νέου προϋπολογισμού: «Θα ήταν ανησυχητικό τόσο για τους πολίτες της ΕΕ όσο και για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες πρέπει να σχεδιάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους ενόψει της ερχόμενης δημοσιονομικής περιόδου. Ως δήμοι και περιφέρειες πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο εδώ στις Βρυξέλλες όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να βοηθήσουμε διά της πειθούς τα κράτη μέλη να αντιληφθούν τη ζωτική σημασία ενός ικανού ΠΔΠ για την άσκηση μιας αποτελεσματικής περιφερειακής πολιτικής, όπως άλλωστε ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες οι επικεφαλής των κυριότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ».

Όσον αφορά συγκεκριμένα την αναθεώρηση της πολιτικής συνοχής, οι κύριες θέσεις της ΕτΠ, δηλαδή η κάθετη αντίθεση στην επιβολή οποιουδήποτε μακροοικονομικού όρου και η επιδοκιμασία της καθιέρωσης μιας νέας κατηγορίας «περιφερειών σε μεταβατική φάση», διευκρινίζονται περαιτέρω μέσω της γνωμοδότησης· σημειωτέον δε ότι τις θέσεις αυτές συμμερίζεται απολύτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας EPP στην ΕτΠ, κ. Michael Schneider (DE/EPP), υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τους δήμους και τις περιφέρειες μέσα στο οποίο θα αρχίσουν να εκπονούν τα προγράμματά τους: «Οι δήμοι και οι περιφέρειες προτίθενται να αρχίσουν να επεξεργάζονται τα προγράμματα για τη νέα δημοσιονομική περίοδο, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται να οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός και οι σχετικοί κανόνες. Κάθε κερδισμένος μήνας είναι υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ΕΕ».

Ο δε πρόεδρος της πολιτικής ομάδας PES, κ. Karl-Heinz Lambertz (BE/PES), επέμεινε στον ρόλο της ενωσιακής περιφερειακής πολιτικής: «Συνοχή σημαίνει να μπορούμε να αποδεικνύουμε ότι η ΕΕ δεν σκέφτεται μόνο τη διάσωση των τραπεζών, αλλά μεριμνά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης». Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας ALDE, κ. Bas Verkerk (NL/ALDE), «διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ και γι’ αυτό καλούμαστε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα· πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε χάρη στις προσπάθειές μας, οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν εργασία ή να ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση». Τέλος, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας European Alliance, κ. Brian Meaney (IE/EA), παρατήρησε τα εξής: «Οι πολίτες της ΕΕ προσδοκούν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους· χρειάζονται αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής οι οποίοι θα λάβουν στα τέλη του ερχόμενου Νοέμβρη τις σωστές αποφάσεις».

Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της ΕτΠ: www.cor.europa.eu

H Επιτροπή των Περιφερειών

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ. Αποστολή των 344 μελών της από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, καθώς και των κοινοτήτων τις οποίες εκπροσωπούν, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και η ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υποχρεούνται να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες. Η ΕτΠ μπορεί να προσφεύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν θίγονται τα δικαιώματά της και όταν κρίνει ότι μια νομοθετική πράξη της ΕΕ παραβαίνει την αρχή της επικουρικότητας ή δεν σέβεται τις αρμοδιότητες των τοπικών και των περιφερειακών αρχών.

Επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της ΕτΠ: www.cor.europa.eu

Παρακολουθήστε μας στο Twitter: EU_CoR

Για περισσότερες πληροφορίες:

Pierluigi Boda

τηλ.: +32 (0)2 282 2461

κιν: +32 (0) 473 851743

pierluigi.boda@cor.europa.eu

Για παλαιότερες ανακοινώσεις Τύπου της ΕτΠ, κάνετε κλικ εδώ.


Side Bar