Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comunicat de presă

Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

COR/11/2

Bruxelles, 24 ianuarie 2011

În sesiunea plenară a CoR se vor prezenta soluții de pe teren pentru agricultură, protecția mediului marin și cooperare transfrontalieră

Regiunile și orașele sunt cele care transpun obiectivele europene în acțiuni concrete pe plan local. Prezentarea modalităților prin care factorii de decizie ai UE se pot folosi de această experiență practică se va afla în centrul sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor din 27 și 28 ianuarie. Reuniți la Bruxelles, politicienii de la nivel local și regional vor prezenta soluții pentru o agricultură și politici maritime mai eficiente, precum și pentru cooperarea transfrontalieră. Sub președinția dnei Mercedes Bresso, aceștia își vor discuta propunerile împreună cu comisarii europeni Dacian Cioloș (agricultură) și Maria Damanaki (afaceri maritime și pescuit), și cu Bence Rétvári, ministru de stat, reprezentant al Președinției ungare.

Comisarul Cioloș va reveni la plenara CoR pentru a prezenta în linii mari planurile executivului UE privind politica agricolă comună după 2013. De asemenea, el va fi prezent la adoptarea unui aviz prospectiv privind sistemele alimentare locale, elaborat la solicitarea sa din 2010; avizul va fi prezentat de raportor, dna Lenie Dwarshuis (NL-ALDE). În aviz, reprezentanta provinciei Olanda de Sud arată rolul esențial pe care îl au autoritățile locale și regionale în a sprijini fermierii și producătorii de alimente să își vândă produsele la nivel local, ceea ce este benefic pentru economie și mediu. De asemenea, într-un aviz elaborat de Ossi Martikainen (FI-ALDE), CoR solicită ca ajutorul alimentar pentru persoanele cele mai defavorizate să facă parte în continuare din politica agricolă comună a UE. În același timp, comisarul Damanaki va lua cuvântul în cadrul plenarei înainte de adoptarea avizului privind dezvoltarea unei politici maritime integrate și cunoașterea mediului marin, care sprijină propunerile Comisiei, dar atrage atenția asupra faptului că autoritățile locale și regionale trebuie consultate mai regulat și sistematic în acest domeniu.

Autoritățile locale și regionale trebuie, de asemenea, să colaboreze în mod direct pentru a obține rezultate în beneficiul cetățenilor, de exemplu, pentru a asigura servicii publice comune în regiunile de frontieră. În 2006, UE a creat forma juridică Gruparea europeană de cooperare teritorială (GECT) în vederea reducerii la minimum a birocrației asociate proiectelor de cooperare. Noul instrument a avut un început promițător, existând deja 16 de astfel de organisme și 20 de proiecte în curs de desfășurare în întreaga Europă. Anul acesta, se va revizui cadrul legal al GECT, oferindu-se o cale de a simplifica și mai mult procedurile. Raportorul Alberto Núñez Feijóo (ES-PPE), președintele Guvernului regional din Galicia, va prezenta, în sesiunea plenară, propuneri de îmbunătățire. În paralel, CoR va lansa o platformă de sprijin pentru GECT existente și viitoare și pentru toate părțile interesate.

În final, membrii CoR vor iniția colaborarea lor cu Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene printr-o dezbatere cu Bence Rétvári, ministru de stat în cadrul Ministerului administrației publice și al justiției. Cu această ocazie, el va prezenta modul în care Președinția ungară a UE intenționează să valorifice angajamentul autorităților locale și regionale pentru a contribui la realizarea obiectivelor stabilite de aceasta. Pe parcursul celor șase luni, CoR va organiza o serie de manifestări politice în parteneriat cu Președinția ungară și autoritățile teritoriale; lista acestor manifestări este inclusă în broșura destinată acestora.

Informații suplimentare:

Dezbaterile vor fi transmise în direct pe site-ul www.cor.europa.eu joi, 27 ianuarie între orele 15:00–21:00 și vineri, 28 ianuarie între orele 9:00–13:00.

Vizitați site-ul web al CoR: www.cor.europa.eu.

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați persoanele următoare:

Michael Alfons

Tel.: + 32 (0)2 546 8559

michael.alfons@cor.europa.eu

Athénaïs Cazalis de Fondouce

Tel.: 32 (0)2 282 2447

athenais.cazalisdefondouce@cor.europa.eu

Chris Jones

Tel.. + 32 (0)2 546 8751

christopher.jones@cor.europa.eu

Faceți clic aici pentru a citi comunicatele de presă anterioare.


Side Bar