Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comunicat de presă

Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali

COR/11/23

Bruxelles, 6 mai 2011

Van Rompuy va vorbi despre imigraţie şi economie la sesiune plenară a CoR; pe ordinea de zi se află şi reforma agrară şi serviciile publice

Miercuri, 11 mai, preşedintele Consiliului European, Hermann Van Rompuy, va rosti o alocuţiune în faţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi regionale, pentru prima oară de la numirea sa.

Dl Rompuy doreşte să împărtăşească cu autorităţile locale şi regionale evoluţiile cele mai recente în materie de coordonare a politicilor economice ale statelor membre, răspunzând astfel la solicitările repetate ale CoR de a se ţine seama într-o mai mare măsură de regiuni şi oraşe în eforturile de consolidare a economiei europene. Membrii CoR nu vor rata ocazia de a-i pune întrebări cu privire la fluxurile migratorii din sudul Mediteranei, cu care s-au confruntat numeroase autorităţi locale.

Totodată, în sesiunea plenară din luna mai vor fi adoptate trei avize privind reforma uneia dintre politicile cele mai importante ale Europei – Politica agricolă comună sau PAC. Propunerile Comisiei Europene pentru o nouă PAC după 2013 vor fi dezbătute în proiectul de aviz al dlui Luis Durnwalder (IT-PPE), președintele Consiliului executiv al Provinciei autonome Bolzano, Tirolul de Sud, care va reformula solicitările anterioare ale CoR privind o PAC mai justă şi mai echilibrată. Rolul pe care îl au produsele de calitate în promovarea agricultorilor europeni la nivel mondial va fi subliniat în proiectul de aviz al dlui René Souchon (FR-PSE), președintele regiunii Auvergne, în timp ce proiectul de aviz al dnei Emilia Müller (DE-PPE), ministru de stat pentru afaceri federale şi europene al landului Bavaria, va aborda provocările şi oportunităţile cu care se confruntă sectorul laptelui în urma reformei propuse a reglementărilor pieţei laptelui.

Această sesiune plenară va aborda, de asemenea, două chestiuni esenţiale pentru autorităţile locale şi regionale ale Europei. Furnizarea de către acestea a serviciilor publice de bază pentru cetăţeni, cum ar fi furnizarea apei, reciclarea deşeurilor sau spitalele, riscă să se confrunte adesea cu obstacolul reprezentat de regulile rigide ale UE în materie de ajutor de stat. Membrii CoR vor dezbate planurile recente de reformă a normelor privind serviciile de interes economic general cu Joaquín Almunia, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu concurenţa. În acelaşi timp, UE îşi reînnoieşte cadrul juridic privind achiziţiile publice, care include şi autorităţile regionale şi locale. Dl Henk Kool (NL-PSE), membru al Consiliului executiv al orașului Haga, îşi va prezenta propunerile privind o piaţă europeană a achiziţiilor publice mai performantă.

Pe ordinea de zi se află şi proiectul de aviz al dlui Norbert Kartmann (DE-PPE), membru al Parlamentului landului Hessen, pe tema răspunsului european în caz de dezastre, precum şi proiectul de aviz privind politica de dezvoltare a UE al dlui Jesús Gamallo Aller (ES-PPE), director general pentru relații externe și cu Uniunea Europeană în cadrul guvernului comunității autonome Galicia.

Informații suplimentare:

Dezbaterile vor putea fi urmărite în direct, la adresa www.cor.europa.eu, miercuri, 11 mai, între orele 14:30 şi 21:00, şi joi, 12 mai, între orele 9:00 şi 13:00.

Vizitați site-ul web al CoR: www.cor.europa.eu

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Misiunea celor 344 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE și de le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au obligația de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile și orașele. Comitetul se poate adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE încalcă principiul subsidiarității sau nu respectă competențele regionale sau locale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați persoanele următoare:

Michael Alfons

Tel. + 32 (0)2 546 8559

michael.alfons@cor.europa.eu

Athénaïs Cazalis de Fondouce

Tel.: 32 (0)2.282 2447

athenais.cazalisdefondouce@cor.europa.eu

Chris Jones

Tel: + 32 (0)2 546 8751

christopher.jones@cor.europa.eu

Faceți clic aici pentru a citi comunicatele de presă anterioare.


Side Bar