Navigation path

Left navigation

Additional tools

Sajtóközlemény

A regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése.

COR/11/23

Brüsszel, 2011. május 6

Bevándorlási és gazdasági kérdések megvitatása Van Rompuyjel az RB plenáris ülésén, a napirenden szerepel továbbá a mezőgazdasági reform és a közszolgáltatások

Az Európai Tanács elnöke, Hermann Van Rompuy május 11-én, szerdán kinevezése óta első alkalommal jön el és szólal fel a helyi és regionális önkormányzatok képviselői előtt.

Az RB azon kitartó kérésére válaszul, hogy a régiókat és a városokat jobban vonják be az európai gazdaság helyreállítását célzó erőfeszítésekbe, a Tanács elnöke szeretné bemutatni a tagállami gazdaságpolitikák összehangolása terén történt legújabb fejleményeket. Az RB tagságának is bőven lesznek kérdései a Földközi-tenger déli részéről érkező migrációs hullámok kapcsán, amelyekkel már számos helyi önkormányzat szembesült.

A májusi plenáris ülés során három olyan véleményt is elfogadunk majd, amely Európa legfontosabb szakpolitikája, a közös agrárpolitika (KAP) reformjával foglalkozik. Luis Durnwaldernek, (IT/EPP) Bolzano–Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzójának véleménytervezete az Európai Bizottságnak a 2013 utáni új KAP-ra irányuló javaslatait tárgyalja. A dokumentum az RB-nek az igazságosabb és kiegyensúlyozottabb KAP-ot szorgalmazó korábbi felhívásait viszi tovább. René Souchonnak (FR/PES), Auvergne régió elnökének véleménytervezete a minőségi termékek szerepét emeli ki az európai gazdák globális helyzetének megerősítésében, Emilia Müllernek (DE/EPP), a Bajor Miniszterelnöki Hivatal szövetségi és európai ügyekért felelős miniszterének véleménytervezete pedig azokkal a kihívásokkal és lehetőségekkel foglalkozik, amelyekkel a tejágazat néz majd szembe a tejpiaci szabályozás javasolt reformját követően.

Emellett a plenáris ülés két olyan témát is tárgyal majd, amely kulcskérdés az európai regionális és helyi önkormányzatok számára. Az egyik az, hogy az alapvető közszolgáltatások – például a vízellátás, a hulladék-újrahasznosítás, vagy a kórházak – polgárok számára való biztosítása sokszor a szigorú uniós állami támogatási szabályokkal való összeütközés kockázatával jár. Az RB-tagok Joaquín Almuniával, az Európai Bizottság versenyért felelős alelnökével vitatják majd meg ezeknek az általános gazdasági érdekű szolgáltatásokra vonatkozó szabályoknak a megújítására irányuló legújabb terveket. Az EU ugyanakkor átdolgozza a közbeszerzéseket szabályozó jogi keretét, amely a regionális és helyi önkormányzatokra is vonatkozik. Henk Kool (NL/PES), Hága tanácsának tagja ismerteti a hatékonyabb európai beszerzési piac kialakítására vonatkozó javaslatait.

A napirenden szerepel még Norbert Kartmann-nak (DE/EPP), a hesseni tartományi közgyűlés tagjának véleménytervezete a katasztrófákra adott uniós válaszról, valamint Jesús Gamallo Allernek (ES/EPP), a galiciai regionális kormányzat nemzetközi és uniós ügyekben illetékes főigazgatójának véleménytervezete az EU fejlesztéspolitikája tárgyában.

További információk:

A vitákat május 11-én, szerdán 14.30 és 21 óra között, illetve május 12-én, csütörtökön 9 és 13 óra között honlapunkon (www.cor.europa.eu) élőben közvetítjük

Látogasson el az RB weboldalára: www.cor.europa.eu

A Régiók Bizottsága

A Régiók Bizottsága a regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése. A 27 európai uniós tagállamból delegált 344 tagnak az a küldetése, hogy az általuk képviselt regionális és helyi önkormányzatokat, valamint közösségeket bevonják az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassák őket az uniós szakpolitikákról. A régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ki kell kérnie az RB véleményét. A Régiók Bizottsága az Európai Bírósághoz fordulhat, ha jogai sérülnek, vagy ha úgy látja, hogy egy uniós jogszabály sérti a szubszidiaritás elvét, vagy nem tartja tiszteletben a regionális és helyi hatásköröket.

További információkért kérjük, forduljon kollégánkhoz:

Michael Alfons

Tel.: + 32 (0)2 546 8559

michael.alfons@cor.europa.eu

Athénaïs Cazalis de Fondouce

Tel.: 32 (0)2 282 2447

athenais.cazalisdefondouce@cor.europa.eu

Chris Jones

Tel.: + 32 (0)2 546 8751

christopher.jones@cor.europa.eu

Korábbi sajtóközleményeink itt olvashatók.


Side Bar