Navigation path

Left navigation

Additional tools

CES/13/33

18 april 2013

Nov severnoirski obraz v Evropi

Nekdanja podpredsednica skupščine Severne Irske Jane Morrice je bila izvoljena za podpredsednico bruseljske organizacije, ki svetuje zakonodajalcem EU. Ta organizacija je znana pod imenom Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) in ima 344 članov iz 27 držav članic EU. Jane Morrice je po poklicu novinarka in je v preteklosti delala za BBC Belfast in bruseljsko tiskovno agencijo European Report. V EESO bo v naslednjih dveh letih in pol, kolikor traja njen mandat, pristojna za komuniciranje.

Jane Morrice ni novinka na področju evropskih zadev, saj je bila v začetku devetdesetih let vodja severnoirske pisarne Evropske komisije in članica projektne skupine EU, ki je pripravila prvi mirovni program EU. Zaveda se, da je promocija EU zelo težka naloga.

"Prepričati ljudi, da ima članstvo v Evropski uniji koristi, nikoli ni bila lahka naloga. Dogajanje v zadnjem obdobju, od finančnih pomoči državam članicam do bančnih kriz, dodatno otežuje to nalogo."

"Zdaj mora EU bolj kot kdajkoli prej stopiti skupaj, ljudje pa morajo izraziti svojo voljo in prispevati k oblikovanju nove Evrope, ki bo nastala iz kaosa in zmede, ki sta zaznamovala zadnja leta. EESO je pripravljen, da podpre ta prizadevanja".

Med nalogami Jane Morrice bo predstavljanje EESO ob različnih priložnostih in predsedovanje nekaterim sejam v okviru mesečnih plenarnih zasedanj. Nekaj podobnega je že delala kot podpredsednica skupščine Severne Irske, v katero je bila leta 1998 izvoljena kot kandidatka stranke Northern Ireland Women's Coalition.

Nova predsedniška ekipa, ki jo sestavljata še predsednik Henri Malosse iz Francije in podpredsednik Hans-Joachim Wilms iz Nemčije, je nastopila funkcijo 18. aprila 2013.

Za dodatne informacije je na voljo:

Služba za medije EESO

E-naslov: press@eesc.europa.eu

Tel.: +32 2 546 8207

________________________________________________________________________

Evropski ekonomsko-socialni odbor zastopa različne ekonomske in socialne komponente organizirane civilne družbe. Ustanovljen je bil z Rimsko pogodbo leta 1957 in je institucionalni svetovalni organ. Posvetovalna vloga Odbora omogoča njegovim članom in organizacijam, ki jih zastopajo, da sodelujejo v postopku odločanja EU. Odbor ima 344 članov, ki jih imenuje Svet Evropske unije.

________________________________________________________________________


Side Bar