Navigation path

Left navigation

Additional tools

CES/13/33

2013. április 18.

Új északír arc Európában

Az Észak-írországi Közgyűlés egykori szóvivőhelyettesét, Jane Morrice-t választották meg az uniós jogalkotókat tanácsokkal ellátó egyik brüsszeli székhelyű szervezet alelnökének. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak (EGSZB) 344 tagja van az EU 27 tagországából. Az újságíró Jane Morrice, aki korábban a BBC Belfast-nál és a brüsszeli European Report-nál dolgozott, a kommunikációt fogja irányítani két és fél éves megbízatása alatt.

Az európai ügyekben járatos Jane Morrice a 90-es évek elején az Európai Bizottság észak-írországi irodájának vezetőjeként részt vett annak az uniós munkacsoportnak a tevékenységében, amely közreműködött az első uniós békeprogram (PEACE program) kidolgozásában. Tisztában van azzal, hogy az Európai Unió népszerűsítése kemény feladat lesz.

„Soha nem volt könnyű meggyőzni az embereket arról, hogy miért jó az Európai Unió részének lenni. Az újabban történtek – a bankok megmentésétől a bankválságokig – csak még nehezebbé tették ezt a feladatot” – mondta.

„Ma minden eddiginél fontosabb, hogy az EU közösen lépjen fel, és az embereknek szükségük van arra, hogy elmondják véleményüket annak az új Európának a kialakításával kapcsolatban, amely kiemelkedik majd az utóbbi évek káoszából és zűrzavarából. Az EGSZB készen áll arra, hogy segítséget nyújtson ebben.”

Jane Morrice feladatai közé tartozik majd az EGSZB különböző alkalmakkor történő képviselete, valamint a havonta megrendezésre kerülő plenáris ülések egyes találkozóinak elnöklete. Ez a feladatkör hasonló lesz az Észak-írországi Közgyűlés szóvivőhelyetteseként végzett munkájához, mely közgyűlés tagjának az Észak-írországi Nők Koalíciója képviseletében választották meg 1998-ban.

Az új elnökségi csapat, köztük Henri Malosse elnök Franciaországból és Hans-Joachim Wilms alelnök Németországból 2013. április 18-án lépett hivatalba.

További információkért kérjük, forduljon kollégáinkhoz:

Az EGSZB sajtóosztálya

E-mail: press@eesc.europa.eu

Tel.: +32 2 546 8207

_______________________________________________________________________________

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság a szervezett civil társadalom különböző gazdasági és társadalmi alkotóelemeit képviselő tanácsadó intézményi szerv, amelyet a Római Szerződés hozott létre 1957-ben. Tanácsadó szerepe révén tagjai – s így az általuk képviselt szervezetek – részt vehetnek az EU-s döntéshozatal folyamatában. Az EGSZB 344 tagot számlál szerte Európából, akiket az Európai Unió Tanácsa nevez ki.

_______________________________________________________________________________


Side Bar