Navigation path

Left navigation

Additional tools

CES/13/33

18 април 2013 г.

Ново лице от Северна Ирландия в Европа

Бившият заместник-председател на Асамблеята на Северна Ирландия Джейн Морис беше избрана за заместник-председател на организация със седалище в Брюксел, която съветва законодателите на ЕС. Известен като Европейски икономически и социален комитет, ЕИСК се състои от 344 членове от 27-те държави членки на ЕС. Като журналист, работил за ВВС Белфаст и European Report в Брюксел, по време на своя мандат от 2,5 г. Джейн Морис ще отговаря за комуникацията.

Тя познава европейските въпроси, тъй като е оглавявала Представителството на Европейската комисия в Северна Ирландия в началото на 90-те години и е участвала в работната група, която помогна за изготвянето на първата програма PEACE на ЕС. Тя е наясно, че популяризирането на ЕС е тежка задача.

„Никога не е било лесно да бъдат убедени хората в ползите, които носи членството в Европейския съюз. Всичко, което се случи неотдавна, от кризата с жилищните кредити до банковата криза, направи тази задача още по-трудна, заяви тя.

Сега повече от всякога ЕС трябва да бъде единен и хората трябва да изразят своето мнение при изграждането на новата Европа, която ще се възроди от хаоса и объркването, които царяха през последните години. ЕИСК ще допринесе за това.

Ролята на Джейн Морис ще бъде и да представлява ЕИСК по редица поводи и да председателства някои заседания на пленарните сесии. Това не е много по-различно от работата ѝ като заместник-председател на Асамблеята на Северна Ирландия, където тя беше избрана от северно-ирландската Женска коалиция през 1988 г.

Новият председателски екип, който включва председателя Анри Малос от Франция и заместник-председателя Ханс-Йоахим Вилмс от Германия, встъпи в длъжност на 18 април 2013 г.

За повече информация, моля, свържете се с:

пресслужбата на ЕИСК

електронен адрес: press@eesc.europa.eu

тел: +32 2 546 8207

_______________________________________________________________________________

Европейският икономически и социален комитет представлява различните икономически и социални участници в организираното гражданско общество. Той е консултативен институционален орган, създаден през 1957 г. с Римския договор. Консултативната функция на Европейския икономически и социален комитет позволява на неговите членове, а следователно и на организациите, които те представляват, да участват в процеса на вземане на решения в Европейския съюз. Комитетът се състои от 344 членове от цяла Европа, които се назначават от Съвета на Европейския съюз.

_______________________________________________________________________________


Side Bar