Navigation path

Left navigation

Additional tools

CES/13/31

18 april 2013

Nov predsednik Evropskega ekonomsko-socialnega odbora: Henri Malosse želi državljane postaviti v središče javne razprave

Henri Malosse je stopil na čelo evropske institucije, ki zastopa civilno družbo. Vodil jo bo dve leti in pol. V času, ko državljani vse manj razumejo odločitve, ki jih sprejema Evropska unija, želi novi predsednik Odboru vrniti vso njegovo težo v evropski razpravi. Zaradi krize, ki trenutno pretresa Evropo, je zanj ta naloga prednostnega pomena.

Kot 30. predsednik EESO se Henri Malosse zaveda razkoraka med Evropo in Evropejci, ki sta ga nedavno poudarili krizi v Grčiji in na Cipru. V prepričanju, da je ena od rešitev vzpostavitev novega ravnovesja sil v Bruslju, si želi, da bi druga skupščina Evropske unije močneje poosebljala dejanska pričakovanja državljanov, kot so ustvarjanje delovnih mest v Evropi, vključevanje mladih, varovanje prihrankov, dostop do zdravstvenega varstva ipd.

"Vloga Odbora je v imenu raznih interesov, ki sestavljajo našo družbo, drugim institucijam postavljati vprašanja o njihovi strategiji in jih klicati na odgovornost. Samo pod tem pogojem nam bodo državljani spet zaupali." Henri Malosse, predsednik EESO

V ta namen bo EESO okrepil svojo sposobnost predvidevanja prihodnjega razvoja, povečal preglednost svojega dela in ocenjeval evropske politike.

Henri Malosse je postal francoski član Odbora leta 1995, leta 2006 pa je bil izvoljen za predsednika skupine delodajalcev. Pripravil je več kot 50 mnenj, med drugim zelo kritično analizo Bolkesteinove direktive (o storitvah). Je pragmatičen in angažiran ter aktivno sodeluje v evropskih politikah za spodbujanje MSP. Pomagala mu bosta dva nova podpredsednika, Jane Morrice, nekdanja podpredsednica skupščine Severne Irske, ki je članica EESO od leta 2006, in Hans-Joachim Wilms, predstavnik za evropske zadeve pri sindikatu gradbeništva, kmetijstva in okolja (IG BAU) in nemški član EESO od leta 1994.

Za več informacij je na voljo:

Služba EESO za medije

E-pošta: press@eesc.europa.eu

Tel.: +32 2 546 8207

______________________________________________________________________________

Predsednik EESO se izvoli izmed članov Odbora in to izmenično izmed članov vsake od treh skupin skupščine za obdobje dveh let in pol. Odbor zastopa v zunanjih odnosih, zlasti v odnosih z drugimi evropskimi institucijami, in zagotavlja uresničevanje nalog, zaupanih EESO.

Evropski ekonomsko-socialni odbor zastopa različne ekonomske in socialne komponente organizirane civilne družbe. Ustanovljen je bil z Rimsko pogodbo leta 1957 in je institucionalni posvetovalni organ. Posvetovalna vloga Odbora njegovim članom in organizacijam, ki jih zastopajo, omogoča, da sodelujejo v postopku odločanja EU. Odbor ima 344 članov iz vse Evrope, imenuje pa jih Svet Evropske unije.

_______________________________________________________________________________


Side Bar