Navigation path

Left navigation

Additional tools

CES/13/31

18 aprilie 2013

Noua preşedinţie a Comitetului Economic şi Social European: Henri Malosse intenţionează să pună cetăţeanul în centrul dezbaterii publice

RO

Henri Malosse preia, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, conducerea instituţiei europene care reprezintă societatea civilă. Dat fiind că cetăţenii înţeleg tot mai puţin deciziile luate de Uniunea Europeană, noul preşedinte intenţionează să îi redea Comitetului întreaga sa pondere în dezbaterea europeană. Pentru el, aceasta este o prioritate, având în vedere criza pe care Europa o traversează în prezent.

Devenit al 30-lea preşedinte al CESE, Henri Malosse constată existenţa unui decalaj între Europa şi europeni, fapt evidenţiat recent de criza din Grecia şi din Cipru. Convins că una dintre soluţii constă în reechilibrarea forţelor prezente la Bruxelles, el doreşte ca a doua Adunare a Uniunii Europene să oglindească într-o mai mare măsură aşteptările concrete ale cetăţenilor: crearea de locuri de muncă în Europa, inserţia socială a tinerilor, protejarea economiilor populaţiei, accesul la îngrijirile de sănătate etc.

„Rolul Comitetului este de a interpela, în numele intereselor diverse care se împletesc în societatea noastră, celelalte instituţii europene asupra strategiei lor şi de a le cere socoteală. Numai cu această condiţie cetăţeanul ne va acorda din nou încrederea.” Henri Malosse, preşedintele CESE

Pentru aceasta, CESE îşi va consolida capacitatea de anticipare, va spori transparenţa activităţii sale şi va evalua politicile europene.

Dl Henri Malosse este membru al Comitetului începând din 1995, din partea Franţei, iar din 2006 a fost ales preşedintele Grupului „Angajatori”. Este autorul a peste 50 de rapoarte, printre care şi o analiză foarte critică a Directivei Bolkenstein. Pragmatic şi angajat, el a participat activ la elaborarea politicilor europene în favoarea IMM-urilor. Alături de el se află noii vicepreşedinţi: Jane Morrice, fostă vicepreşedintă a Adunării Irlandei de Nord şi membră a CESE din 2006, şi Hans−Joachim Wilms, delegat pentru afaceri europene al Uniunii sindicale din sectoarele construcţiilor, agriculturii şi mediului (BAU) şi membru al CESE din partea Germaniei începând din 1994.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Unitatea Presă a CESE

adresa de e-mail: press@eesc.europa.eu

Tel. : +32 2 546 8207

______________________________________________________________________________

Preşedintele este ales dintre membrii CESE pentru un mandat de doi ani şi jumătate, în mod rotativ de fiecare dintre cele trei grupuri ale Adunării. El reprezintă Comitetul în relaţiile cu exteriorul şi în special în relaţiile cu alte instituţii europene şi este garantul realizării misiunilor încredinţate Comitetului.

Comitetul Economic și Social European asigură reprezentarea diferitelor componente cu caracter economic și social ale societății civile organizate. Comitetul este un organ consultativ instituțional, înființat prin Tratatul de la Roma din 1957. Rolul său consultativ le permite membrilor Comitetului, deci și organizațiilor pe care aceștia le reprezintă, să participe la procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar. Comitetul are 344 de membri din toate statele membre, care sunt numiţi de Consiliul Uniunii Europene

_______________________________________________________________________________


Side Bar