Navigation path

Left navigation

Additional tools

CES/13/31

2013. április 18

Új elnök az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság élén : Henri Malosse a polgárokat kívánja a nyilvános vita középpontjába állítani

Két és fél éves hivatali időszakra Henri Malosse veszi át a civil társadalmat képviselő európai intézmény vezetését. Tekintettel arra, hogy a polgárok egyre kevésbé értik az Európai Unió döntéseit, az új elnök arra törekszik, hogy az EGSZB teljes jelentőségét visszanyerje az európai vitában. Kiemelt feladatnak tekinti ezt Európa jelenlegi válságában.

Henri Malosse, aki az EGSZB 30. elnöke, rámutat arra, hogy szakadék tátong Európa és az európai polgárok között, aminek a közelmúltbeli görög és ciprusi válság még nagyobb nyomatékot adott. Mivel meggyőződése, hogy a megoldások egyike a megfelelőbb brüsszeli erőegyensúly kialakításában rejlik, azt szeretné, ha az Európai Unió második számú közgyűlése nyomatékosabban hangot adna a polgárok elvárásainak, amelyek többek között az európai munkahelyteremtésre, a fiatalok beilleszkedésére, a megtakarítások védelmére és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre vonatkoznak.

„Az EGSZB-nek az a feladata, hogy a társadalmunkat alkotó különféle érdekcsoportok nevében kérdéseket intézzen a többi uniós intézményhez stratégiájukkal kapcsolatban, és hogy elszámoltassa őket. Ez a feltétele annak, hogy visszanyerjük a polgárok bizalmát”. Henri Malosse, az EGSZB elnöke

Ehhez az EGSZB-nek növelnie kell anticipációs képességeit, újabb munkákat kell kezdenie, és értékelnie kell az uniós szakpolitikákat.

Henri Malosse, aki 1995 óta tagja az EGSZB-nek és 2006 óta a Munkaadók csoportjának elnöke, több mint ötven jelentést állított már össze, amelyek között szerepel egy olyan elemzés is, amely nagyon kritikus hangon szól a Bolkenstein jelentésről. Az új elnök pragmatikus, elkötelezett ember, aki aktívan részt vett a kkv-k érdekeit szolgáló uniós politikák kidolgozásában. Munkáját két új alelnök segíti : Jane Morrice, az északír közgyűlés volt alelnöke, aki 2006 óta tagja az EGSZB-nek, továbbá Hans-Joachim Wilms, az Építőipari, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakszervezet (BAU) európaügyi küldötte, aki 1994 óta az EGSZB német tagja.

További információkért,

kérjük, forduljon az EGSZB sajtóosztályához.

E-mail cím: press@eesc.europa.eu

Tél.: +32 2 546 8207

______________________________________________________________________________

Az EGSZB elnökét rotációs alapon a bizottság három csoportjának egyike választja, 2,5 éves hivatali időszakra. Az elnök látja el az EGSZB külképviseletét, illetve kapcsolatot tart az európai intézményekkel. Ő garantálja az EGSZB-re bízott feladatok teljesítését.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság a szervezett civil társadalom különböző gazdasági és társadalmi alkotóelemeit képviseli. Intézményi konzultatív szerv, amelyet 1957-ben hozott létre a Római Szerződés. Konzultatív szerepének köszönhetően tagjai – és így az általuk képviselt szervezetek – részt vehetnek az Európai Unió döntéshozatali folyamatában. Az EGSZB 344 tagot számlál szerte Európából, akiket a Tanács nevez ki.

_______________________________________________________________________________


Side Bar