Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT PL

CES/11/35

2011. március 18.

Az EGSZB egységes uniós külpolitikát sürget az energia terén

Az EU-nak úgy kell tekintenie az ellátásbiztonságra, mint a saját külpolitikájának egyik legfontosabb elemére – javasolja az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság az energiaellátásról és a szomszédságpolitikáról szóló véleményében. A magyar elnökség felkérésére készített véleményben az EGSZB az energiapolitikai főképviselő pozíciójának létrehozása mellett száll síkra, hogy Európa egységes álláspontot képviselhessen ezen a téren.

Edgardo Maria Iozia (Munkavállalók csoportja, Olaszország), a vélemény szerzője arra kéri az Európai Bizottságot, hogy gyorsan szilárdítsa meg az EU közös külpolitikáját az energetika területén, hogy az egész EU-ban és a szomszédos országokban is garantálni lehessen az ellátás biztonságát. A Lisszaboni Szerződés új, 194. cikkére hivatkozva rámutat, hogy az európai energiapolitikát a tagállamok közötti szolidaritás szellemében kell végrehajtani, és véget kell vetni az energetikai egyoldalúságnak.

Stéphane Buffetaut (Munkaadók csoportja, Franciaország), az EGSZB „Közlekedés, energia, infrastruktúra és információs társadalom” szekciójának elnöke kijelentette, hogy az EU külső energiaellátási függősége folyamatosan növekszik: „Nem kis aggodalomra ad okot, hogy az EU egyre nagyobb mértékben függ nem demokratikus, bizonytalan helyzetű területektől. Ez hosszú távon számos problémát okozhat az EU általános ellátásának biztonságára nézve.”

Az EGSZB arra kéri az EU-t, hogy sürgősen erősítse meg az energiaszállító országokkal kialakított stratégiai partnerségeit, és politikájában azok felé a szomszédos országok felé vegye az irányt, amelyeken a legtöbb energiaszállítási útvonal áthalad, például támogathatná a keleti partnerség országait, illetve strukturális együttműködést alakíthatna ki a földközi-tengeri térség országaival.

Az EGSZB végezetül felkéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg egy uniós energiaügyi szerződés megvalósíthatóságát, ami az energiaügyet új intézményi alapokra helyezné, és kiegészítené a Lisszaboni Szerződés rendelkezéseit.

Egy másik, szintén Edgardo Maria Iozia által készített kapcsolódó véleményben az EGSZB támogatásáról biztosítja az Európai Bizottság által javasolt rendeletet az energia nagykereskedelmi piacainak manipulációja elleni intézkedések ösztönzése, valamint azok átláthatóbbá tétele érdekében. Az EGSZB továbbá örömmel fogadja a nemzeti energiaügyi hatóságok közötti koordinációs mechanizmusok megerősítésére irányuló szándékot, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy építsen ki egy olyan, energiapolitikával rendelkező Európát, amely védi a fogyasztók érdekeit, biztosítja az energiaellátást, és megőrzi a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi fenntarthatóságot.

Az általános vitában a tagok hangsúlyozták, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben fontosak az effajta vélemények, és felül kell kerekedni a nemzeti önzésen, hogy erősebb együttműködés jöhessen létre ebben a kulcsfontosságú ágazatban.

További tájékoztatásért kérjük, forduljon kollégáinkhoz:

Aleksandra Klenke

az EGSZB „Közlekedés, energia, infrastruktúra és információs társadalom” (TEN) szekciója

Tel.: +32 (0)2 546 98 99

E-mail: aleksandra.klenke@eesc.europa.eu

Martin Schneider

az EGSZB „Közlekedés, energia, infrastruktúra és információs társadalom” (TEN) szekciója

Tel.: +32 (0)2 546 82 70

E-mail: martin.schneider@eesc.europa.eu


Side Bar