Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

PERSBERICHT

BEI/13/50

22 April 2013

België: EIB financieert Puratos onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprogramma gericht op gezonder en meer voedzame componenten in de voedingsindustrie

EIB en Puratos, een toonaangevend bedrijf binnen de sector van de voedingsindustrie, hebben een contract afgesloten voor een lening van 45 miljoen euro, die gewijd zal worden aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma van Puratos tot 2015.

Puratos is een Belgisch-Spaanse familiale groep actief in de productie en commercialisering van ingrediënten voor de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector, voor zowel artisanale als industriële klanten. Puratos, dat vandaag ruim 6500 medewerkers telt en actief is in meer dan 100 landen, heeft een bewezen track-record in onderzoek en ontwikkeling. Met het nieuwe onderzoeksprogramma richt de onderneming zich op het ontwikkelen en commercialiseren van nieuwe enzymen en voedingsingrediënten in de komende jaren. Meer specifiek zal het project, dat mede gefinancieerd is door EIB, zich concentreren op de ontwikkeling van nieuwe op fermentatie gebaseerde functionaliteiten, gistcomponenten en emulgatoren voor de bakkerijsector. Het objectief is om de hoeveelheid harde vetten en cholestorolverhogende ingrediënten in het voedselproductieprocess te verminderen en het gedeelte aan gezonde natuurlijke ingrediënten te verhogen. Uiteindelijk is de doelstelling van Puratos om de voedingsindustrie te helpen om gezondere bakkerij- en patisserieproducten te produceren.

De gefinancierde activiteiten zullen plaatsvinden binnen Puratos onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatiefaciliteiten en productiesites binnen de EU, en hoofdzakelijk in haar belangrijkste onderzoekscentrum in Groot-Bijgaarden bij Brussel in België.

Daniel Malcorps, CEO van Puratos: “De EIB-lening is een belangrijk element in de financieringsstrategie van de Groep, en zal helpen ervoor te zorgen dat Puratos blijft groeien wereldwijd, ondersteund door steeds meer belangrijke onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, met name in Europa. Deze activiteiten sluiten aan bij de visie van Puratos om innovatieve oplossingen aan te bieden die voldoen aan de toenemende eisen van de consument voor meer gezonde voeding zonder afbreuk te doen aan de smaak.”

EIB Vice President Pim Van Ballekom: “Wij waarderen de toewijding van Puratos wat betreft innovatie gericht op voedselveiligheid en gezondheid. Puratos is gestaagd bezig met onderzoek over de jaren heen om zo een voorloper te blijven binnen de sector. Met 40 innovatiecentra rond de wereld is Puratos een voorbeeld van een internationaal bedrijf dat werkt aan de toekomst. We zijn blij om bij te dragen aan het Puratos-project en stappen mee in deze visie; het is essentieel om het Europese concurrentievermogen te ondersteunen, dit is cruciaal voor groei en jobs in Europa.

De Europese Investeringsbank de bank van de Europese Unieis afgestemd op de strategische EU-doelstelling om een kenniseconomie te installeren binnen de Europese Unie. EIB heeft 8,9 miljard euro toegewezen in 2012 ter ondersteuning van projecten binnen dit kader in de EU – waarvan 3,4 miljard euro voor onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s.

Het onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprogramma van Puratos is gefinancieerd onder de Risk Sharing Finance Facility (RSFF), gezamelijk opgericht door de Europese Commissie en de EIB om de toegang tot leningen te vergemakkelijken op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling, demonstratie en innovatie, en om aanvullende financieringscapaciteit te creëren binnen deze gebieden.

Achtergrond informatie:

EIB

De Europese Investeringsbank (EIB) is de langetermijnkredietinstelling van de Europese Unie, in handen van de lidstaten. Het maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor betrouwbare investeringen om bij te dragen tot de EU-beleidsdoelstellingen.

Perscontacten:

EIB: Sabine Parisse, +352 4379 83340, s.parisse@eib.org

Website: www.eib.org/press - Perskantoor: +352 4379 21000 – press@eib.org

Puratos: Pascale Jantcheff, Group Marketing Services Director,

Tel.: +32 2 481 43 03 | pjantcheff@puratos.com


Side Bar