Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DECOMUNICAT DE PRESĂ

BEI/10/5

Bucureşti/Luxemburg, 21 ianuarie 2010

BEI sprijină cu 400 milioane EUR dezvoltarea sectorului automobilelor din România

Banca Europeană de Investiţii (BEI) împrumută Ford România SA 400 milioane EUR pentru extinderea şi modernizarea fabricii existente de asamblare a automobilelor de la Craiova, în sud-vestul României. România acordă o garanţie de stat pentru 80% din împrumut, în baza cadrului comunitar temporar pentru măsurile de ajutor de stat, care oferă statelor membre posibilităţi suplimentare de facilitare a accesului la finanţare în contextul actualei crize economice şi financiare.

Împrumutul BEI va finanţa investiţii la fabrica Ford de la Craiova pentru facilităţile şi echipamentele necesare pentru producţia unui nou vehicul din clasa B, cu începerea producţiei în viitorul apropiat, şi producerea modelului existent de autovehicul utilitar uşor şi a unui model nou a cărui lansare va avea loc ulterior. De asemenea, fondurile BEI vor contribui la introducerea în fabricaţie a unui nou motor cu benzină mic, de înaltă tehnologie, cu un consum redus de combustibil. Se anticipează o creştere a capacităţii de producţie la un nivel anual de până la 300 000 de vehicule şi 300 000 de motoare.

De asemenea, BEI a aprobat – în principiu – un împrumut de 200 milioane EUR care va finanţa cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în scopul îmbunătăţirii vehiculelor şi motoarelor care vor fi produse în fabrica din Craiova. Totuşi aceste activităţi se vor desfăşura în unităţi Ford situate în principal în Germania.

Vehiculele şi motoarele care vor fi produse în fabrica Ford din Craiova vor incorpora cele mai recente standarde de siguranţă (EURO NCAP 5) şi de mediu (EURO 5), precum şi alte tehnologii noi, şi vor susţine compania Ford în atingerea şi depăşirea normelor UE privind emisiile de CO 2 .

Potrivit vicepreşedintelui BEI, Matthias Kollatz Ahnen, responsabil pentru împrumuturile din România, fondurile BEI, împreună cu sprijinul statului român, acordat în condiţii favorabile într-un moment în care condiţiile de pe piaţă sunt dificile, vor ajuta economia românească să facă faţă mai bine consecinţelor crizei economice actuale şi vor contribui la fabricarea unor autovehicule mai ecologice. Sectorul autovehiculelor este o prioritate a BEI în această privinţă: în 2009, împrumuturile băncii în acest sector s-au ridicat la 8.2 miliarde EUR.”

Suntem foarte satisfăcuţi de acordarea împrumutului şi dorim să mulţumim atât Băncii Europene de Investiţii, cât şi guvernului român pentru sprijinul lor” , a declarat Wolfgang Schneider, vicepreşedintele Ford Europa pentru afaceri guvernamentale şi juridice, şi a continuat astfel: „Împrumutul va susţine transformarea actuală a fabricii într-o unitate de producţie de nivel mondial pentru vehicule şi motoare. Principiul nostru de bază este că produsele fabricate la Craiova oferă ceea ce consumatorii aşteaptă de la noi: produse deosebite care includ tehnologii ecologice la preţuri accesibile .”

Context :

Misiunea BEI, banca Uniunii Europene, este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrată şi coeziunea economică şi socială a statelor membre prin finanţarea unor investiţii fiabile. Din 1990, împrumuturile BEI în România au ajuns la circa 8,2 miliarde EUR, fiind destinate finanţării proiectelor de investiţii relevante pentru consolidarea competitivităţii României şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor acesteia.

Împrumuturile actuale ale BEI se încadrează în răspunsul băncii în faţa crizei financiare şi economice, care este exprimat prin Facilitatea europeană privind transportul nepoluant pentru industria autovehiculelor şi a altor mijloace de transport, precum şi pentru producătorii de echipamente originale şi furnizorii de componente ai acestor industrii. Această facilitate vizează reducerea semnificativă a CO 2 prin alocarea de sume pentru cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi pentru active corporale din infrastructura şi unităţile de producţie implicate.

Pentru detalii suplimentare, luaţi legătura cu dl Dušan Ondrejička ( d.ondrejicka@eib.org , tel.: +352-4379-83334) sau vizitaţi site-ul web al BEI: http://www.eib.org .


Side Bar