Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR

Europese Commissie - Upcoming events

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Ansip en Belgisch vicepremier De Croo bezoeken imec, een toonaangevend onderzoekscentrum op het gebied van nano-elektronica en digitale technologie

Op donderdagnamiddag 23 november bezoeken vicevoorzitter van de Europese Commissie, Ansip, bevoegd voor de digitale eengemaakte markt, en Belgisch vicepremier De Croo, verantwoordelijk voor de digitale agenda, imec in Leuven. Daar zullen zij de resultaten zien van Europese investeringen in onderzoek en innovatie, zoals microchips die worden gebruikt voor een betere gezondheidsmonitoring en het diagnosticeren van ziektes. Imec neemt sinds zijn oprichting in 1984 deel aan Europese projecten en is uitgegroeid tot een van 's werelds beste onderzoeks- en innovatiehubs in nano-elektronica.

Imec heeft bijna 3.500 briljante werknemers in dienst en beschikt over een state-of-the-art infrastructuur. Imec werkt nauw samen met industriële partners zoals ASML. ASML heeft zijn hoofdkantoor in Nederland, waar het voortdurend is gegroeid en momenteel 500 hooggeschoolde mensen aanwerft. ASML is een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van geavanceerde lithografie-machines die worden gebruikt bij de ontwikkeling en productie van halfgeleiders (een onderdeel van alle elektronische apparaten - zoals mobiele telefoons en computers). Dankzij de ASML-machines kunnen nooit eerder bereikte miniaturisatie- en prestatieniveaus behaald worden. In 2016 produceerden chipfabrikanten bijvoorbeeld elektronische chipfuncties met geometrieën tussen 20 nm en 10 nm (ongeveer 10.000 keer dunner dan een haar), in vergelijking met de typische geometrieën van 10.000 nm in de vroege jaren zeventig.

Het scala aan toepassingen dat gebruik maakt van imec-oplossingen is zeer breed en omvat computers, gezondheid, energie, beveiliging, communicatie en transport.

Europese investeringen leiden tot succesverhalen

Europese onderzoeks- en innovatieprojecten hebben bijgedragen tot het succes van imec, dankzij hun grensoverschrijdende samenwerking, wetenschappelijke excellentie en samenwerking met de industrie.

Imec is sinds 2008 betrokken bij Europese publiek-private samenwerkingen voor elektronische componenten en systemen (ENIAC & ARTEMIS). Vandaag is imec betrokken bij ECSEL, een Europees initiatief dat 1,2 miljard euro vertegenwoordigt aan Europese investeringen voor de periode 2014-2020, met eenzelfde bedrag dat ter beschikking wordt gesteld door de deelnemende landen en tweemaal zoveel door de industrie (in totaal 4,8 miljard euro).

De voorbije vijf jaar heeft imec vijf prestigieuze grants aangetrokken van de European Research Council (ERC). Het gaat in totaal om meer dan 10 miljoen euro. De imec-onderzoekers die door de ERC gefinancierd worden - Paul Heremans, Liesbet Lagae, Kris Myny, Bart Vermang en Jan Genoe - verleggen de grenzen van de wetenschap op het gebied van nanotech sensoren, dunne-filmelektronica en fotovoltaïsche cellen, en flexibele beeldschermen (video).

Dit bezoek is een uitstekende gelegenheid om Europese investeringen in onderzoek en innovatie te bespreken en te horen wat beleidsmakers, onderzoekers en marktleiders hierover te vertellen hebben.

In een notendop:

Wanneer?

Donderdag 23 november, van 15u30 tot 17u30

Programma:

15u30-16u05: Presentatie van imec met focus op EU-gefinancierde projecten, door Luc Van den hove, president en CEO van imec

16u05-16u15: Samenwerking met ASML, getuigenis van Markus Matthes, executive vice-president development & engineering, lid van het uitvoerend comité van ASML

16u15-16u20: Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post

16u20-16u25: Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de digitale eengemaakte markt

16u35-16u50: Bezoek aan de imec cleanroom

16u50-17u15: Mogelijkheid tot interviews met Andrus Ansip, Luc Van den hove, Markus Matthes en Bert De Colvenaer, uitvoerend directeur van ECSEL.

17u15-17u30: Mogelijkheid tot interviews met imec onderzoekers

Waar?

Imec Tower, Remisebosweg 1, 3001 Leuven (voor GPS: voer Gaston Geenslaan in). Ongeveer 25 minuten van het centrum van Brussel). Voor kaart en details (openbaar vervoer en auto), zie link:

https://www.imec-int.com/nl/contacteer-ons/imec-leuven-hoofdkantoor

Contactpersoon: registreer voor 22 november 2017 via Alexia Van Daele, Alexia.van-Daele@ec.europa.eu (0032 460 76 79 76), Europese Commissie, Vertegenwoordiging in België.

AGENDA/17/4801


Side Bar